Ζαν Πολ Μπελμοντό: Ο αθλητισμός η μεγάλη αγάπη του «Μπεμπέλ» που «έφυγε» στα 88 του [pics]

Ζαν Πολ Μπελμοντό: Ο αθλητισμός η μεγάλη αγάπη του «Μπεμπέλ» που «έφυγε» στα 88 του [pics]

 Αγγελική Βύζικα

  |  06.09.2021 | 18:51

Ο «άσχημος γόης» του γαλλικού, αλλά και του  παγκόσμιου σινεμά, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, «έφυγε» σήμερα (Δευτέρα, 6/9) σε ηλικία 88 ετών και μας άφησε με «Κομμένη την ανάσα». Την ταινία 1960 του Ζαν Λυκ Γκοντάρ που έκανε και το ντεμπούτο του.  Ίσως όμως πολλοί δεν γνώριζαν ότι ο γνωστός και ως «Bébel» (Μπεμπέλ), ο οποίος […]

Ο «άσχημος γόης» του γαλλικού, αλλά και του  παγκόσμιου σινεμά, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, «έφυγε» σήμερα (Δευτέρα, 6/9) σε ηλικία 88 ετών και μας άφησε με «Κομμένη την ανάσα». Την ταινία 1960 του Ζαν Λυκ Γκοντάρ που έκανε και το ντεμπούτο του.  Ίσως όμως πολλοί δεν γνώριζαν ότι ο γνωστός και ως «Bébel» (Μπεμπέλ), ο οποίος πρωταγωνίστησε σε τεράστιες σημαντικές και δημοφιλείς ταινίες όπως– Με κομμένη την ανάσα (Breathless, 1960), Μπορσαλίνο (1970), Ο τυχοδιώκτης του Ρίο (L’Homme de Rio, 1964), Ο υπερκατάσκοπος με τα χίλια πρόσωπα (Le Magnifique, 1973), Ο Επαγγελματίας (Le Professionnel, 1981), ήταν μεγάλος λάτρης του αθλητισμού.

Είχε γίνει μάλιστα το πρότυπο του ατρόμητου ηθοποιού εκτελώντας ο ίδιος τα δικά του ακροβατικά, το καθένα πιο εντυπωσιακό από το επόμενο. Πριν γίνει κινηματογραφικός σταρ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Μπελμοντό ασχολήθηκε με την πυγμαχία, το μεγάλο του πάθος. Και μάλιστα είχε και μια σύντομη καριέρα στα ρινγκ όπου ήταν αήττητος. Το ντεμπούτο του το έκανε το 1949 ρίχνοντας νοκάουτ τον αντίπαλό του από τον πρώτο γύρο, αν και την επόμενη κιόλας χρονιά, συνειδητοποιώντας τις θυσίες που έπρεπε να κάνει για να γίνει επαγγελματίας, τα παράτησε. Τότε στράφηκε στην υποκριτική και έγινε δεκτός στην Εθνική Σχολή Δραματικής Τέχνης του Παρισιού και αποφοιτώντας το 1956 βρήκε αμέσως δουλειά στο σινεμά.

Αλλά είχε ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το τένις. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο twitter των διοργανωτών του Roland Garros.

 

 

Ο αθλητισμός πρωταγωνιστής της ζωής του

Ο γιος του, Πολ Μπελμοντό (58 ετών) είχε υπάρξει επίσης οδηγός υψηλού επιπέδου, αγωνιζόμενος στη Formula 1 τη δεκαετία του 1990. Το 2001, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε τα…σημάδια του, στο ένα μέρος του σώματός του και επηρέασε την κινητικότητά του. Επέστρεψε στην οθόνη το 2009 για την τελευταία του ταινία «A Man and his Dog» .

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της «L’ Equipe» με τη γαλλική εφημερίδα να στέλνει τα πιο ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Μπελμοντό, καθώς ήταν ένας από τους πιο παθιασμένους και επιφανείς αναγνώστες της.

 

Φωτο: L’ Equipe