Τσιτσιπάς: «Θεϊκή» ανατροπή και πρόκριση! [pics, vids]

Τσιτσιπάς: «Θεϊκή» ανατροπή και πρόκριση! [pics, vids]

 Γιάννης Νιαστίτης

  |  17.02.2021 | 12:55

Μυθικός, Τσιτσιπάς πέτυχε την μεγάλη ανατροπή, έχανε 2-0, ισοφάρισε και νίκησε 3-2 τον μεγάλο Ράφα Ναδάλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Australian Open. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Ντανίλ Μεντβέντεφ που επικράτησε του Αντρέι Ρούμπλεφ νωρίτερα. ΤΟ ΜΑΤΣ Ένα κενό συγκέντρωσης στο όγδοο γκέιμ κόστισε το πρώτο σετ Οι δύο τενίστες θα ξεκινήσουν τον αγώνα αλάνθαστοι […]

Μυθικός, Τσιτσιπάς πέτυχε την μεγάλη ανατροπή, έχανε 2-0, ισοφάρισε και νίκησε 3-2 τον μεγάλο Ράφα Ναδάλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Australian Open. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Ντανίλ Μεντβέντεφ που επικράτησε του Αντρέι Ρούμπλεφ νωρίτερα.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Ένα κενό συγκέντρωσης στο όγδοο γκέιμ κόστισε το πρώτο σετ

Οι δύο τενίστες θα ξεκινήσουν τον αγώνα αλάνθαστοι πίσω από το σερβίς τους και θα φτάσουν στο 3-3, με τον Τσιτσιπά να μην απειλείται σχεδόν καθόλου στο δικό του σερβίς και να κατακτά τα δύο από τα τρία σέρβις – γκέιμς του, χωρίς να χάσει πόντο. Ο Ναδάλ θα νιώσει για πρώτη φορά μια μικρή απειλή στο σερβίς του στο επόμενο γκέιμ, όταν ο «Στεφ» θα προηγηθεί με 0-30 χάρη σε δύο αβίαστα λάθη του Ισπανού, όμως ο «Ράφα» θα επανακάμψει γρήγορα και θα πάρει με τέσερις σερί  κερδιμένους πόντους το γκέιμ.

Ο Ναδάλ θα κυνηγήσει το μπρέικ στο όγδοο γκέιμ και τελικά θα καταφέρει να σπάσει το σερβίς του Τσιτσιπά΄για το 5-3, καθώς θα βρει καλές επιστροφές στο πρώτο σερβίς του αντιπάλου του και θα εκμεταλλευτεί κάποια λάθη συγκέντρωσης του Έλληνα άσσου. Ο Ισπανό θα είναι ψύχραιμος, θα κρατήσει το σερβίς του και θα «κλείσει» το σετ με 6-3. 

Σε δαιμονιώδη κατάσταση ο Ναδάλ και εύκολο 2-0

Με φόρα από το δεύτερο σετ, ο Ναδάλ θα κάνει το μπρέικ με το «καλημέρα» και θα προηγηθεί με 1-0, με τον Τσιτσιπά να είναι σαφώς επηρεασμένος από τον τρόπο που χάθηκε το πρώτο σετ. Τα αβίαστα λάθη θα συνεχιστούν, το ανέβασμα στο φιλέ που τόσο καλά είχε λειτουργήσει μέχρι τα μέσα του πρώτου σετ δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό στην αρχή του δεύτερου και έτσι ο Ισπανός θα κάνει εύκολα το 2-0. Με ένα εξαιρετικό λαβ σέρβις – γκέιμ, ο Τσιτσιπάς θα «βγάλει» μια πρώτη αντίδραση και θα μειώσει σε 2-1. Ο Ναδάλ με forehand – winner στη δεξιά ανυπεράσπιστη πλευρά του Έλληνα, θα κάνει το 3-1.

Ο ρυθμός που έχει βρει ο Ισπανός είναι αδύνατο να ανακοπεί από τον Τσιτσιπά, που θα ανεβεί ξανά στο φιλέ, όταν θα περάσει πρώτο σερβίς για να αποσυντονίσει τον αντίπαλο του, όμως θα δει σε όλες τις περιπτώσεις τον Ναδάλ από τη baseline, να κερδίζει τους κρίσιμους πόντους με αριστουργηματικά passing shots και έτσι θα κάνει νέο μπρέικ για το 4-1. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναδάλ έχει το απόλυτο στα μπρέικ πόιντς (3/3) στο ματς. Με λαβ – σέρβις γκέιμ, ο Νο.2 του κόσμου, θα προηγηθεί με 5-1. Με τον ίδιο τρόπο, ο Τσιτσιπάς θα μειώσει σε 5-2. Με αβίαστο λάθος του Έλληνα άσσου στο forehand, το σετ θα ολοκληρωθεί υπέρ του «Ράφα» με 6-2.

Μεγάλο ρόλο στην κυριαρχία του Ισπανού στο δεύτερο σετ, έπαιξε η αδυναμία εύρεσης αποτελεσματικού πρώτου σερβίς του Τσιτσιπά (μόλις 55% κερδισμένοι πόντοι), αλλά και το χαμηλό ποσοστό (20%) στους κερδισμένους πόντους στο φιλέ, ιδιαίτερα στο δικό του σερβίς, που επέτρεψαν στον Ναδάλ να κάνει τα δύο μπρέικ.

 

Βρήκε ξανά τη σταθερότητα στο πρώτο σερβίς και επανήλθε στον αγώνα

Η αρχή του τρίτου σετ θα δει τον Τσιτσιπά, παρότι θα συνεχίσει να αδυνατεί ακόμη να απειλήσει το σερβίς του Ναδάλ, να βρίσκει ξανά τη χαμένη του σταθερότητα στο δικό του σερβίς, κρατώντας τα τρία πρώτα σέρβις – γκέιμ του για να προηγηθεί με 3-2. Με λαβ – σέρβις γκέιμ, ο Ισπανός θα ισοφαρίσει σε 3-3. Με το πρώτο σερβίς να παραμένει σε υψηλό ποσοστό (91%), ο Τσιτσιπάς θα κάνει το 4-3. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον Ισπανό που με το απόλυτο (100%) έως εκείνη τη στιγμή στο πρώτο σερβίς στο τρίτο σετ, θα κάνει εύκολα το 4-4.

Με άσσο και ένα ακόμη λαβ – σέρβις γκέιμ (το τρίτο στο σετ) ο Έλληνας θα προηγηθεί με 5-4. Όμως και ο Ισπανός θα είναι εξίσου εντυπωσιακός και θα πάρει το δέκατο γκέιμ και αυτός με λαβ – σέρβις γκέιμ (5-5). Με τη σειρά του και ο Τσιτσιπάς θα κρατήσει το σερβίς του για το 6-5. Το ίδιο θα κάνει και ο Ναδάλ για το 6-6, με το σετ να οδηγείται στο καθοριστικό τάι -μπρέικ.

Οι δύο τενίστες θα πάνε πόντο – πόντο, μέχρι το μίνι μπρέικ στο 4-3 του Τσιτσιπά, έπειτα από αβίαστο λάθος του Ναδάλ με σμας από τη baseline. Ο Τσιτσιπάς θα πάρει τους δύο επόμενους πόντους και θα έχει τρία σετ πόιντ (6-3). Ο Ναδάλ θα σβήσει το πρώτο, όμως ο Τσιτσιπάς θα κερδίσει τελικά το τάι – μπρέικ (7-5) και το σετ (7-6) και θα μειώσει σε 2-1 σετ.

Το πρώτο μπρέικ του Τσιτσιπά στον αγώνα θα φέρει την ισοφάριση 

Το τέταρτο σετ θα ξεκινήσει με τον Ναδάλ να υπερασπίζεται το σερβίς του, όμως για πρώτη φορά στον αγώνα ο Τσιτσιπάς θα φτάσει σε μπρέικ πόιντ, πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο, την άνοδο του στην απόδοση, από το τρίτο σετ και μετά. Εύκολα και ακούραστα ο Έλληνας άσσος θα ισοφαρίσει σε 1-1. Με λαβ – σέρβις γκέιμ, ο αντίπαλος του θα προηγηθεί με 2-1. Με τον ίδιο τρόπο, ο Τσιτσιπάς θα «ανταποδώσει» για το 2-2.

Ο «Στεφ» θα πιέσει τον Ναδάλ στο σερβίς του, θα ανέβει αποτελεσματικά στο φιλέ και θα φτάσει σε δύο μπρέικ πόιντ. Όμως με δύο καλά πρώτα σερβίς, συμπεριλαμβανομένου ενός άσσου, ο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, θα τα «σβήσει» και θα φτάσει πρώτος στο 3-2. Με το ποσοστό στο πρώτο σερβίς να παραμένει σε αρκετά καλό επίπεδο (76%), ο Τσιτσιπάς θα ισοφαρίσει σε 3-3. Με αρκετή περιπέτεια, ο Ναδάλ θα κρατήσει το σερβίς του για το 4-3. Χωρίς να πιεστεί, ο 22χρονος τενίστας θα κάνει εύκολα το 4-4, παρά την κρισιμότητα του γκέιμ.

Το πρώτο μπρέικ στον αγώνα ήρθε την καταλληλότερη στιγμή για τον Τσιτσιπά. Σε ένα ψυχοφθόρο γκέιμ, ο Έλληνας τενίστας θα εκμεταλλευτεί τρία αβίαστα λάθη στο forehand στη σειρά του Ναδάλ για να κάνει το 5-4 και να σερβίρει για την ισοφάριση. Ο νεαρός, θα συνεχίσει να έχει εντυπωσιακά νούμερα πίσω από το πρώτο (86%) και το δεύτερο σερβίς (73%) στο τέταρτο σετ και θα «κλείσει» έτσι το σετ με 6-4 και θα επιστρέψει από το 2-0 σετ.

Τεράστια ανατροπή και νίκη με μπρέικ στο πιο κρίσιμο σημείο

Το πέμπτο και καθοριστικό σετ του αγώνα θα δει τους δύο «μονομάχους» να κρατούν το σερβίς τους στα πρώτα τέσσερα γκέιμς (2-2). Με άσσο ο Ναδάλ θα διαμορφώσει το 3-2. Με τέσσερις άσσους στη σειρά ο Τσιτσιπάς θα ισοφαρίσει σε 3-3 σε μόλις… 0:54 δευτερόλεπτα.

Μετά από 3 ώρες και 42 λεπτά παιχνιδιού και με εμφανή την κούραση του Ναδάλ, λόγω και του ενός παραπάνω αγώνα στη διοργάνωση, ο Τσιτσιπάς θα πιέσει στις γωνίες τον Ισπανό, όμως τελικά εκείνος με «νύχια και με δόντια» , θα κρατήσει το σερβίς του για το 4-3. Όσο ασφυκτιά να υπερασπιστεί το σέρβις – γκέιμ του ο Ναδάλ, τόσο εύκολα το κάνει αντίθετα ο Έλληνας τενίστας που θα ισοφαρίσει σε 4-4.

Ωστόσο ο Ισπανός θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικός και έτσι θα κάνει το 5-4, απέχοντας ένα γκέιμ από το ματς. Ο Τσιτσιπάς όμως θα επιδείξει την απαραίτητη ψυχραιμία και με έναν forehand – winner στη διαγώνιο, θα κερδίσει το γκέιμ για το 5-5. Το momentum ήταν με την πλευρά του Έλληνα άσσου και αυτό θα αποδεικνυόταν στο επόμενο γκέιμ, όταν με τέσσερα αβίαστα λάθη ο Ναδάλ θα χαρίσει το 13ο γκέιμ του πέμπτου σετ για το 6-5. Τελικά μετά από δύο χαμένα ματς πόιντ, ο Τσιτσιπάς θα κερδίσει το σετ (7-5) και το παιχνίδι, πραγματοποιώντας μια εκπληκτική ανατροπή με 3-2 σετ (3-6, 2-6, 7-6, 6-4, 7-5) σε ένα ματς διάρκειας 4 ωρών και 5 λεπτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58