Τόκιο 2020 – Παραολυμπιακοί Αγώνες: Το συγκλονιστικό μήνυμα από τον Αλφόνσο Ντέιβις για την ομάδα προσφύγων

 Δημήτρης Ντζάνης

  |  23.08.2021 | 15:27

Μια ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο Αλφόνσο Ντέιβις επέλεξε να δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή στην ομάδα προσφύγων που θα πάρει μέρος στη διοργάνωση. Έχοντας γεννηθεί σε προσφυγικό καταυλισμό στην Γκάνα, πριν βρεθεί με την οικογένειά του στον Καναδά, ο 21χρονος παίκτης γνωρίζει καλύτερα τα εμπόδια που κλήθηκαν να ξεπεράσουν […]

Μια ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο Αλφόνσο Ντέιβις επέλεξε να δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή στην ομάδα προσφύγων που θα πάρει μέρος στη διοργάνωση.

Έχοντας γεννηθεί σε προσφυγικό καταυλισμό στην Γκάνα, πριν βρεθεί με την οικογένειά του στον Καναδά, ο 21χρονος παίκτης γνωρίζει καλύτερα τα εμπόδια που κλήθηκαν να ξεπεράσουν οι 29 αθλητές από 11 χώρες, που συνθέτουν την ομάδα προσφύγων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Είστε η πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα στον κόσμο» έγραψε ο Αλφόνσο Ντέιβις και με την ιδιότητα του πρέσβη της φιλανθρωπικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε μέρος των όσων έγραψε 

«Παρακαλώ να το ξέρετε: Καθώς βουτάτε στο νερό, καθώς μπαίνετε στην αρένα, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ο κόσμος είναι πίσω σας, συμπεριλαμβανομένων 82 εκατομμυρίων εκτοπισμένων, από τα οποία 12 εκατομμύρια ζουν με αναπηρία.

Δεν καταλαβαίνουν όλοι το ταξίδι που έχετε κάνει. Γεννήθηκα σε στρατόπεδο προσφύγων. Η οικογένειά μου και εγώ φύγαμε από τον πόλεμο. Εκτιμώ ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να μιλήσω για το παρελθόν. Οι εμπειρίες που είχατε, τα πράγματα που είδατε, οι διακρίσεις που αντιμετωπίσατε.

Διάβασα τις ιστορίες σας και έμαθα για τα ταξίδια που έχετε περάσει όλοι. Είστε η πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρόσφυγας, αφού αναγκάστηκες να φύγεις για την ασφάλειά σου. Πόσο δύσκολο είναι να εκτοπιστείς εν μέσω πανδημίας. Να είσαι μόνος χιλιάδες μίλια από τις οικογένειές σου όταν τις χρειάζεσαι περισσότερο. Πιο σκληρό όταν έχεις αναπηρία. Αλλά παρόλο που ο δρόμος σας ήταν δύσκολος, δεν το εγκαταλείψατε ποτέ.

Ένα από τα πράγματα που γνωρίζω για τον αθλητισμό είναι η δύναμή του να αλλάξει τη ζωή. Είστε όλοι πρότυπα τώρα με τη δύναμη να εμπνέετε τους άλλους. Αυτό που πρόκειται να κάνετε στο Τόκιο θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. Θα υπάρξουν νέοι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό εξαιτίας σας. Θα υπάρξουν πρόσφυγες που θα πιστέψoυν ότι μπορούν κι αυτοί. Και ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι είναι οι επόμενες νοσοκόμες, δάσκαλοι και επιστήμονες. Αυτή η αλλαγή ξεκινά από τον αθλητισμό.

Λοιπόν, βγείτε έξω και κάντε το. Κάντε το όπως δεν το έχετε ξανακάνει. Δώστε το 100 τοις εκατό. Μην επικεντρώνεστε πολύ στις ανταμοιβές, βγείτε εκεί έξω με ένα χαμόγελο στα χείλη, γνωρίζοντας ότι έχετε δουλέψει σκληρά για να είστε εκεί. Τότε θα είστε στα καλύτερά σας. Και καλώς ήρθατε στην παράσταση, ανήκετε εδώ».