Τόκιο 2020 – Παραολυμπιακοί Αγώνες: Περίπου 130.000 μαθητές ελπίζουν να είναι θεατές [pic]

 Αγγελική Βύζικα

  |  22.08.2021 | 16:21

Η οργανωτική του Τόκιο 2020 ισχυρίζεται ότι είναι «έτοιμη» να καλωσορίσει περίπου 130.000 μαθητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες-με την ΕΡΤ να είναι παρούσα και να μεταδίδει τις προσπάθειες των Ελλήνων και όχι μόνο-παρά την αντίθεση των εκπαιδευτικών υπαλλήλων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι Αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν γενικά κεκλεισμένων των θυρών, με όλες τις εκδηλώσεις […]

Η οργανωτική του Τόκιο 2020 ισχυρίζεται ότι είναι «έτοιμη» να καλωσορίσει περίπου 130.000 μαθητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες-με την ΕΡΤ να είναι παρούσα και να μεταδίδει τις προσπάθειες των Ελλήνων και όχι μόνο-παρά την αντίθεση των εκπαιδευτικών υπαλλήλων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι Αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν γενικά κεκλεισμένων των θυρών, με όλες τις εκδηλώσεις στο Τόκιο και άλλους νομούς να βρίσκονται υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλειστές για το ευρύ κοινό.

Ωστόσο, το Τόκιο 2020 παρέχει μια ευκαιρία σε παιδιά να μπορέσουν να βρεθούν στους χώρους των Αγώνων, χάρη στο πρόγραμμα των σχολείων τους. Σύμφωνα με την «Asahi Shimbun», οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν τις αντιρρήσεις στο σχέδιό τους, τεσσάρων από τα πέντε μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης του Τόκιο. Αναφέρεται ότι ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο είναι  ο λόγος των αντιρρήσεων τους. Το Τόκιο ξεπέρασε τις 5.000 νέες μολύνσεις για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χθες.

«Η [τρέχουσα] κατάσταση μόλυνσης είναι χειρότερη από εκείνη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε η Καόρι Γιαμαγκούτσι, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία τώρα είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης του Τόκιο. «Ανησυχώ για τα μέτρα πρόληψης λοιμώξεων».

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη «Yomiuri Shimbun» διαπίστωσε ότι μόνο οι περιοχές του Τόκιο, Κότο, Σιμπούγια και η πόλη Σίμπα είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των σχολείων. Σύμφωνα με την έκθεση, 23 τμήματα στο Τόκιο και επτά δήμοι που φιλοξενούν παραολυμπιακούς χώρους είχαν ορισθεί ως μέρος της μελέτης.

Ο Μάσα Τακάγια, εκπρόσωπος του Τόκιο 2020, δήλωσε ότι σε μια τετραμερή συνάντηση συμφωνήθηκε να προωθηθεί το σχέδιο έκδοσης εισιτηρίων στα σχολεία: «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υποδεχτούμε αυτούς τους μαθητές στο ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον», δήλωσε ο Τακάγια και πρόσθεσε: «Τα σχολεία πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να έρθουν στους χώρους. Γνωρίζουμε κατά προσέγγιση πόσα παιδιά θα έρθουν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τον ακριβή αριθμό σε αυτό το στάδιο. Η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο δήλωσε ήδη ότι αναμένονται περίπου 130.000 μαθητές, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη».

Ο Τακάγια δήλωσε ότι η πολιτική παρουσίας θεατών του Τόκιο 2020, η οποία είχε προηγουμένως εφαρμοστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από την απαγόρευση, ανερχόταν σε 5.000 ανά χώρο, αλλά επισήμανε ότι ο αριθμός των παιδιών θα ήταν «πολύ χαμηλότερος». Με την τηλεόραση να έχει και εδώ πρωτεύοντα ρόλο, καθώς αναμένεται ρεκόρ τηλεθέασης. 

«Έγινε σαφές από την αρχή, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να παρακολουθούν οι μαθητές και να βλέπουν αυτούς τους Αγώνες ζωντανά στα γήπεδα. Είμαστε απολύτως πρόθυμοι να μάθουμε τις αξίες των Παραολυμπιακών Αγώνων σε αυτές τις γενιές που θα διατηρήσουν την κοινωνία μας στο μέλλον. Είμαστε παθιασμένοι με την υλοποίηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς στο μέλλον», κατέληξε.

Αξιωματούχος της πόλης Σίμπα δήλωσε στη «Yomiuri Shimbun» ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν «παράδειγμα για ολόκληρη τη ζωή» βοηθώντας τα παιδιά να «κατανοήσουν τη διαφορετικότητα και τα διεθνή θέματα».