Τόκιο 2020 – Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η πρώτη Αφγανή αθλήτρια  ελέω Ταλιμπάν δεν συμμετέχει στους Αγώνες [pic]

 Αγγελική Βύζικα

  |  16.08.2021 | 17:41

Η ιστορική πρώτη εμφάνιση αθλήτριας από το Αφγανιστάν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν θα γίνει πραγματικότητα στο Τόκιο 2020 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από δύο αθλητές ταεκβοντό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 – όπου το άθλημα κάνει το ντεμπούτο του στους Αγώνες – συμπεριλαμβανομένης της Ζάκια […]

Η ιστορική πρώτη εμφάνιση αθλήτριας από το Αφγανιστάν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν θα γίνει πραγματικότητα στο Τόκιο 2020 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από δύο αθλητές ταεκβοντό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 – όπου το άθλημα κάνει το ντεμπούτο του στους Αγώνες – συμπεριλαμβανομένης της Ζάκια Χουνταντάντι. Οι συνθήκες όμως που επικρατούν στη χώρα το κάνουν πλέον αδύνατο.

Η αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν με τους ίδιους να ανακοινώνουν τη νίκη, λέγοντας ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν διεθνείς σχέσεις και να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι κλειστό για εμπορικές πτήσεις, αλλά χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, με αρκετούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους μέσα στο χάος και τον τρόμο.

Το πρακτορείο Reuters  αναφέρει ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρά των αμερικανικών στρατευμάτων – αν και δεν είναι σαφές εάν πέθαναν από πυροβολισμούς ή μετά από πανικό- ενώ άλλοι έχασαν τη ζωή τους αφού προσκολλήθηκαν απεγνωσμένα σε αεροσκάφη που απογειώθηκαν.

«Δυστυχώς η NPC Αφγανιστάν δεν θα συμμετέχει πλέον στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. «Λόγω της σοβαρής τρέχουσας κατάστασης στη χώρα, όλα τα αεροδρόμια είναι κλειστά και δεν υπάρχει τρόπος να ταξιδέψουν στο Τόκιο. Ελπίζουμε ότι η ομάδα και οι υπεύθυνοι θα παραμείνουν ασφαλείς και καλά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Ο Χουνταντάντι είναι η πρώτη γυναίκα Παραολυμπιονίκης της χώρας, ενώ ο συναθλητής της του ταεκβοντο Χοσέιν Ρασούλι προκρίθηκε επίσης για τους Αγώνες. «Ήταν ένα όνειρο για τη NPC Αφγανιστάν να παρευρεθεί στο Τόκιο 2020, αλλά με αυτές τις ατυχείς συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο», ανέφερε στο twitter ο αρχηγός αποστολής Άριαν Σαντίκι.

Οι Ταλιμπάν – απομακρύνθηκαν από την εξουσία το 2001 – πρόκειται για  ισλαμιστική ομάδα που πιστεύει στο νόμο της Σαρία και περιορίζει δυναμικά τις ελευθερίες των γυναικών. Οι γυναίκες υπάλληλοι σε ορισμένες περιοχές που έχουν πάρει ήδη τον έλεγχο ειδοποιήθηκαν να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους, ενώ σε άλλες γυναίκες επιβάλλεται να φορούν μπούρκα αν φύγουν από το σπίτι και πρέπει να συνοδεύονται από άντρα.

Οι Ταλιμπάν βλέπουν το γυναικείο αθλητισμό ως μη ισλαμικό και η επιστροφή τους στην εξουσία είναι πιθανό να είναι καταστροφική για τον αθλητισμό των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η χώρα έστειλε έναν αθλητή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 και έδωσε το «παρών» στους τέσσερις τελευταίους Θερινούς Αγώνες, με τους πρόσφατους του Τόκιο, πάντως, να μην υιοθετούν τους διπλούς σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μια γυναίκα.