Τόκιο 2020 – Κορονοϊός: Κι όμως ο στίβος δεν είναι… συμβατός με την πανδημία

Τόκιο 2020 – Κορονοϊός: Κι όμως ο στίβος δεν είναι… συμβατός με την πανδημία

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  17.05.2021 | 17:50

Αν οι αριθμοί… λένε την αλήθεια, τότε κορονοϊός και στίβος μάλλον δεν και τόσο συμβατά «μεγέθη». Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από έρευνα που πραγματοποίησε η ιαπωνική ομοσπονδία στίβου, με αφορμή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Στις 14 Μαΐου η ιαπωνική ομοσπονδία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας διευρυμένης έρευνας, σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού, […]

Αν οι αριθμοί… λένε την αλήθεια, τότε κορονοϊός και στίβος μάλλον δεν και τόσο συμβατά «μεγέθη». Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από έρευνα που πραγματοποίησε η ιαπωνική ομοσπονδία στίβου, με αφορμή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Στις 14 Μαΐου η ιαπωνική ομοσπονδία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας διευρυμένης έρευνας, σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού, τόσο σε αγώνες στίβους (εντός σταδίου, δηλαδή), όσο και σε αγώνες σε δημόσιο δρόμο. Η έρευνα στο σύνολό της κάλυψε το οικονομικό έτος 2020-21 από την 1η Απριλίου 2020, δηλαδή. έως τις 31 Μαρτίου 2021 και περιλάμβανε 1.044 αγώνες εντός σταδίου και 74 αγώνες δρόμου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Συνολικά από 750.389 αθλητές, προπονητές, συνοδούς, παράγοντες, ιατρικό προσωπικό, που συμμετείχαν – ο καθένας με τον τρόπο του – σε αυτές τις 1.118 διοργανώσεις αγώνων, ανιχνεύτηκαν δύο περιπτώσεις ατόμων με COVID-19 σε διάστημα δύο εβδομάδων από τον αγώνα που είχαν συμμετάσχει.

Το ποσοστό των αγώνων που έγιναν  χωρίς κόσμο ξεπέρασε το 50%, ενώ θα πρέπει να σταθούμε και στο γεγονός ότι οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Ιαπωνία γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ένα πολύ καλό νέο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Θα πρέπει να σταθούμε, όμως, και στο γεγονός ότι τα μηδαμινά ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού, δεν συνεπάγονται και την έλλειψη κινδύνου εξάπλωσης της λοίμωξης. Μάλλον το αντίθετο μπορεί να συμβεί.

Το κυριότερο συμπέρασμα της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι ακόμα και όταν τα εμβόλια για τον κορονοϊό δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης, όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία, λόγω των πολύ αργών ρυθμών στους εμβολιασμούς, οι αγώνες στίβου (εντός σταδίου) και οι αγώνες σε δημόσιο δρόμο έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης, από τη στιγμή που  ακολουθούνται αυστηρά και αποτελεσματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Απαραίτητη, βεβαίως, είναι και η συνεργασία του πληθυσμού στα μέτρα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Πολύ καλή η έρευνα των Ιαπώνων με τον στίβο να βγαίνει νικητής στην «μάχη» με τον κορονοϊό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58