Τόκιο 2020 – Γιώργος Πομάσκι: Το «κλεμμένο» μετάλλιο, το χρυσό του Τεντόγλου και η συνωμοσία… του σύμπαντος

Τόκιο 2020 – Γιώργος Πομάσκι: Το «κλεμμένο» μετάλλιο, το χρυσό του Τεντόγλου και η συνωμοσία… του σύμπαντος

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  08.08.2021 | 19:11

Τελικά στην περίπτωση του Γιώργου Πομάσκι και την διαδρομή του στους στίβους, το σύμπαν πρέπει να… συνωμοτεί. Για τον πολύπειρο προπονητή, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από το Τόκιο, το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν κάτι σαν… έμμονη ιδέα. Πολλές φορές είχε πλησιάσει… το βάθρο με έναν αθλητή του, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Ακόμα […]

Τελικά στην περίπτωση του Γιώργου Πομάσκι και την διαδρομή του στους στίβους, το σύμπαν πρέπει να… συνωμοτεί. Για τον πολύπειρο προπονητή, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από το Τόκιο, το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν κάτι σαν… έμμονη ιδέα. Πολλές φορές είχε πλησιάσει… το βάθρο με έναν αθλητή του, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Ακόμα και λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση της ελληνιkής αποστολής για το Τόκιο, στην παρουσίαση των εμφανίσεων της ομάδας, που έγινε στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Πομάσκι μάς το είχε πει. «Θέλω πολύ το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου έχουν κλέψει ένα και δεν το έχω ξεχάσει».

Για το μετάλλιο, άλλωστε, το είχε κάνει σαφές και στην συνέντευξή που είχε δώσει στο sports3.gr. Για μεταλλιάκι, είχε μιλήσει τότε, το οποίο εξελίχθηκε… σε μεταλλιάρα.

Επιστροφή στην συζήτηση για το «κλεμμένο» μετάλλιο. Το μυαλό και των δύο στη συνομιλία μας στην ΕΟΕ, γύρισε στο μακρινό 1996. Ο Γιώργος Πομάσκι γύμναζε την Νίκη Ξάνθου, της οποίας τα ρεκόρ στο μήκος είναι απλησίαστα ακόμα και σήμερα, 17 χρόνια μετά την αποχώρησή της από τους στίβους. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, η Ξάνθου κατέλαβε την τέταρτη θέση με 6μ.97. Έχασε το μετάλλιο στην τελευταία προσπάθεια. Έως και την πέμπτη προσπάθεια ήταν τρίτη, πίσω από την Αζίνουα από την Νιγηρία και την Μέι από την Ιταλία. Στην έκτη προσπάθεια, η Αμερικανίδα Τζάκι Τζόινερ – Κέρσι έκανε 7μ. και πέρασε στην τρίτη θέση. Τότε, σχεδόν όλοι μίλησαν για άκυρο άλμα. Για χιλιοστά, η Αμερικανίδα είχε βρει την βαλβίδα, υποστήριξαν. Η κόκκινη σημαία, ωστόσο, δεν σηκώθηκε και το άλμα δεν το είδαμε ποτέ σε αργή κίνηση. Ήταν 2 Αυγούστου του 1996. Κρατήστε την ημερομηνία.

 

Η ιστορία του Πομάσκι λίγο – πολύ είναι γνωστή. Στο μακρινό 1989, η Ελληνίδα σύντροφός του τότε και μετέπειτα σύζυγός του, τον έπεισε να έρθει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, η οποία είχε μπει στην διαδικασία διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, που τελικά έγιναν στην Ατλάντα (και πάλι μπροστά μας). Δούλεψε πολύ σκληρά ως προπονητής και πέτυχε ορισμένα από τα πιο λαμπρά κατορθώματα του ελληνικού στίβου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Σπύρος Βασδέκης με τον Πομάσκι προπονητή, ήταν ο πρώτος Έλληνας άλτης του μήκους που «έσπασε» το φράγμα των 8μ. στο μήκος (με κανονικές συνθήκες). Η Νίκη Ξάνθου, με τον Πομάσκι προπονητή, ήταν η πρώτη Ελληνίδα – και μοναδική έως σήμερα – που «έσπασε» το φράγμα των 7μ. στο μήκος γυναικών, ενώ με τον Πομάσκι προπονητή, η Νίκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997.

Ο Γιώργος Πομάσκι ήταν αυτός που έπεισε την Βούλα Τσιαμήτα να επιστρέψει στους στίβους και να ασχοληθεί με το τριπλούν. Με προπονητή τον Πομάσκι, η τεράστιας αξίας αθλήτρια της δεκαετίας του ’90, αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999 στην Σεβίλλη.

Με τον Πομάσκι προπονητή, ο Λούης Τσάτουμας έκανε ορισμένους από τους καλύτερους αγώνες της καριέρας του στους στίβους (προπονητής του, όμως, την εποχή του εκπληκτικού 8μ.66 ήταν ο Δημήτρης Βασιλικός), με προπονητή τον Πομάσκι, η Βούλα Παπαχρήστου κατέκτησε μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς κλειστού και ανοικτού στίβου, με το προπονητή τον Πομάσκι, ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης σε κλειστό και ανοικτό στίβο και φυσικά «χρυσός» Ολυμπιονίκης.

Αντί επιλόγου, υπενθυμίζουμε ότι ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στις 2 Αυγούστου του 2021, ακριβώς 25 χρόνια μετά το «κλεμμένο», σύμφωνα με τον Πομάσκι, μετάλλιο στην Ατλάντα.

Πως το έγραψε ο Κοέλιο; «Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». 

Μακάρι, ο Γιώργος να συνεχίσει στον ελληνικό στίβο με την ίδια όρεξη, διάθεση και όνειρα.