Τόκιο 2020: Γιατί η Ιαπωνία δεν ακυρώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τόκιο 2020: Γιατί η Ιαπωνία δεν ακυρώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  18.05.2021 | 13:38

Μας χωρίζουν 65 ημέρες από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και οι «φωνές» για την ματαίωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη, ολοένα και αυξάνονται στην χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου». Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τα πάντα. Πόσω μάλλον την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί, όμως, στην Ιαπωνία, τόσο η κυβέρνηση της χώρας, […]

Μας χωρίζουν 65 ημέρες από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και οι «φωνές» για την ματαίωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη, ολοένα και αυξάνονται στην χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου». Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τα πάντα. Πόσω μάλλον την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί, όμως, στην Ιαπωνία, τόσο η κυβέρνηση της χώρας, όσο και η Οργανωτική Επιτροπή αποφεύγουν ακόμα και να πουν την λέξη «ακύρωση» από τη στιγμή που οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη.

«Δεν θα μπουν σε προτεραιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συγκριτικά με τα μέτρα και την προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού», είπε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχάιντ Σούγκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εναπόκειται στην ΔΟΕ».

Είναι πιθανόν, λοιπόν, να ματαιωθούν οι Αγώνες; Έχουμε και λέμε. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η πόλη του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απλή, στο κομμάτι της για αναβολή της διοργάνωσης. Σύμφωνα με άρθρο της συμφωνίας, η απόφαση για ματαίωση ή αναβολή των Αγώνων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.  Μόνο η ΔΟΕ μπορεί να καταγγείλει το εν λόγω συμβόλαιο.

Πώς θα δικαιολογούταν η απόφαση για… την ακύρωση

Ένας λόγος που δικαιολογεί μια ακύρωση – εκτός από ακραίες καταστάσεις όπως ο πόλεμος ή η αστική αναταραχή – είναι εάν «η ΔΟΕ έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει, κατά την απόλυτη κρίση της, ότι η ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Αγώνες θα απειληθεί σοβαρά ή θα τεθεί σε κίνδυνο για οποιοδήποτε λόγο». Αναμφισβήτητα, η πανδημία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια απειλή. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός χάρτης ορίζει επίσης ότι η ΔΟΕ πρέπει να διασφαλίζει την «υγεία των αθλητών» και να προωθεί «ασφαλή αθλήματα», αλλά παρά όλα αυτά, η ΔΟΕ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση; Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν οδυνηρές ρήτρες για εκείνους που θα κληθούν να πληρώσουν. Ποιος, όμως, πληρώνει; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη και διακυβεύονται δισεκατομμύρια για την Ιαπωνία και την ΔΟΕ όσον αφορά στη χορηγία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Είναι ένα τεράστιο γεγονός και υπάρχουν τεράστιες συμβατικές υποχρεώσεις για όλες τις πλευρές. Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο, λοιπόν, είναι η Ιαπωνία να τραβήξει την πρίζα από κοινού με την ΔΟΕ, παραμένοντας στο πλαίσιο της σύμβασής τους.

Έτσι εξασφαλίζουν το ποσό που θα δοθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες, στις οποίες έχουν ασφαλίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο η ΔΟΕ, όσο και η Οργανωτική Επιτροπή. Τη… νύφη, όμως, θα κληθεί να πληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ιαπωνικής κοινωνίας. Το έμμεσο κόστος, που θα προερχόταν από επενδύσεις σε ολόκληρη τη χώρα εν αναμονή του θεάματος, δεν πληρώνεται από καμία ασφαλιστική εταιρία. Ως εκ τούτου, ξενοδοχεία, εστιατόρια, διασκέδαση, μεταφορές και ένα σωρό άλλοι τομείς της οικονομίας θα έχαναν πάρα πολλά, συγκριτικά με αυτά που ήδη έχουν χάσει, λόγω της πανδημίας.

Είναι όλα χρήμα;

Στην περίπτωση ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν διακυβεύεται μόνο το οικονομικό για την Ιαπωνία. Η τελευταία φορά που η χώρα φιλοξένησε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1964 και εκείνη την εποχή θεωρήθηκαν ως ένα σημαντικό σύμβολο στην διαδικασία αποκατάστασης και ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021, υπάρχει και πάλι μια συμβολική σημασία, είπε σε δηλώσεις του στο ΒΒC ο καθηγητής Τζακ Άντερσον, ειδικός του αθλητικού δικαίου

«Η Ιαπωνία έχει δει οικονομική στασιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε το τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, οπότε οι Αγώνες θα ήταν εξίσου συμβολικοί για την αναβίωση της ιαπωνικής οικονομίας», είπε και πρόσθεσε: «Η διεξαγωγή των Αγώνων παίρνει ιδιαίτερη σημασία υπό αυτήν την έννοια».

Τελικά, το ζήτημα αν πρέπει να προχωρήσουν οι Αγώνες είναι ξεχωριστό από το αν θα προχωρήσουν. Στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξαν μόνο τρεις περιπτώσεις που ακυρώθηκαν και δεν έγινα ποτέ: το 1916, το 1940 και το 1944 – και οι τρεις περιπτώσεις λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Έτσι, παρά την αύξηση των αντιδράσεων, η άρνηση της ΔΟΕ να εξετάσει ακόμη μια ακύρωση θέλει τους  περισσότερους παρατηρητές και ειδικούς να συμφωνούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προχωρήσουν και θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου, σε μορφή, όμως, που παραμένει ασαφής.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58