Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στο sports3: «Tα ανθρώπινα όρια δεν έχουν… ταβάνι»

Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στο sports3: «Tα ανθρώπινα όρια δεν έχουν… ταβάνι»

 newsroom

  |  30.08.2020 | 07:30

Η γνώμη ενός πρωταθλητή που έχει ήδη αγωνιστεί σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (Λονδίνο 2012 και Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016) και προετοιμάζεται για το Τόκιο, που έχει μετάσχει σε παγκόσμια αλλά και  ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στις κατηγορίες ανδρών (και πιο μικρός παλαιότερα στις αντίστοιχες κατηγορίες νέων), σαφέστατα έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, ο καλύτερος […]

Η γνώμη ενός πρωταθλητή που έχει ήδη αγωνιστεί σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (Λονδίνο 2012 και Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016) και προετοιμάζεται για το Τόκιο, που έχει μετάσχει σε παγκόσμια αλλά και  ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στις κατηγορίες ανδρών (και πιο μικρός παλαιότερα στις αντίστοιχες κατηγορίες νέων), σαφέστατα έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος.

Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, ο καλύτερος Έλληνας βαδιστής τα τελευταία χρόνια, δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση να μιλήσει μέσω του sports3.gr για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα στον φίλαθλο κόσμο του στίβου αλλά και στους νεότερους αθλητές.

 

Ποιός είναι ο μεγάλος στόχος, για τη σεζόν που έρχεται πλέον μια και αυτή η χρονιά δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα λόγω κορονoϊού;

«Δυστυχώς φέτος για όλους εμάς τους αθλητές ήρθαν τα πάνω κάτω όσον αφορά την προετοιμασία μας και τους αγώνες.

Ο μοναδικός αγώνας που έγινε στο βάδην χωρίς κάποιο ενδιαφέρον πάντως για επίδοση ήταν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Πάτρα στα 20 χλμ.

Εχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες μετά την πανδημία και δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποια σημαντική διοργάνωση στο εξωτερικό όσον αφορά το αγώνισμα μας.

Πρόσφατα δηλώθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία, ότι στα αγωνίσματα του μαραθωνίου και του βάδην θα αλλάξει η ημερομηνία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου αντί από 1 Δεκεμβρίου που αρχικά είχαν δηλώσει.

Αυτό είναι θετικό για εμάς γιατί θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες αγώνων».

 

Εχεις δώσει μεγάλες μάχες για διάκριση, τόσο ατομικά, όσο και με την εθνική ομάδα σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιος μεγάλος σου αγώνας σου έχει μείνει αξέχαστος ως τώρα;

«Τα τελευταία χρόνια έχω ζήσει πολύ έντονες στιγμές σε διάφορες διοργανώσεις, ο κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός και έχεις να θυμάσαι κάτι από τον καθένα.

Αυτό που έχω ξεχωρίσει όμως σαν κορυφαία στιγμή είναι η πρώτη μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου που έκανα την καλύτερη μου εμφάνιση τόσο στα 20χλμ όσο και στα 50χλμ βάδην με 6 ημέρες ξεκούραση ενδιάμεσα όπου σημείωσα παράλληλα και στις δύο αποστάσεις πανελλήνια ρεκόρ.

Θα θυμάμαι όμως για πολλά χρόνια ακόμη την στιγμή που συμμετείχα πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα στα 50χλμ σε συνθήκες «απάνθρωπες» με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και υγρασία στο το 97%.

Πέρα από το αποτέλεσμα που πήρα την 17η θέση, αυτός ο αγώνας για μένα ήταν το μεγαλύτερο «σχολείο». Έμαθα πάρα πολλά που θα τα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή.

Ήταν ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ σε αγώνα καθώς βίωσα ότι τα ανθρώπινα όρια δεν έχουν ταβάνι!».

 

Γιατί διάλεξες να μπεις και να μείνεις στο βάδην; Ήταν οι επιτυχίες που σε κράτησαν, η γνώμη των άλλων γύρω σου (κυρίως των προπονητών) ή κάτι άλλο;

«Δεν ήταν στόχος να μπω και να μείνω στο αγώνισμα!

Από μικρό παιδί ασχολήθηκα με πολλά αθλήματα απλά έτυχε να με κερδίσει ο στίβος.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες που είχα κατακτήσει άρχιζε σιγά σιγά να με κερδίζει το βάδην και με την παρότρυνση του πρώην προπονητή μου Θανάση Δεληγιάννη και των γονιών μου έμεινα και συνεχίζω ακόμη με το ίδιο πάθος».

 

Ποιο στοιχείο της προσωπικότητάς σου, πιστεύεις ότι σε κάνει να αντέχεις τις πιέσεις της καθημερινότητας που έχει ο πρωταθλητισμός;

«Νομίζω είναι η υπομονή, η προσήλωση και η σκληρή δουλειά. Ειλικρινά δεν υπάρχει κάποιο μυστικό.

Το αγώνισμα που εκπροσωπώ απαιτεί πολύ δουλειά στη προπόνηση.

Πρέπει να είσαι σκληρός χαρακτήρας και πολύ υπομονετικός όταν έχεις να βαδίζεις καθημερινά 15 – 40 χλμ και χωρίς ρεπό.

Μόνο έτσι μπορείς σκληραγωγηθείς».

 

Σε ένα νεότερο παιδί που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό και ονειρεύεται να φτάσει γρήγορα σε νέα ρεκόρ και μεγάλες διακρίσεις τι θα έλεγες;

«Θα έλεγα στο ίδιο το παιδί καθώς και στην οικογένεια του, να γίνει ο αθλητισμός τρόπος καθημερινότητας και ρουτίνας.

Έχει να κερδίσει πολλά οφέλη ένα νέο παιδί από τον αθλητισμό, ως προς τη σωματική του διάπλαση και τη βιολογική του ανάπτυξη που θα τον ωφελήσουν μελλοντικά στη ζωή του.

Ο πρωταθλητισμός είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που θα αποφασίσει το ίδιο το παιδί αν θέλει και μπορεί να ακολουθήσει.

Κύριος παράγοντας όμως είναι να αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει το όνειρο».

 

Υστερούμε σε υποδομές και σύγχρονες εγκαταστάσεις

 

Είσαι μέλος της Εθνικής ομάδας και η γνώμη σου, έχει ειδικό βάρος.
Αν σε ρωτούσε ο υπουργός Αθλητισμού (ανεξάρτητα ποιος θα είναι):
«τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα ώστε ο ελληνικός στίβος να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο», τι θα απαντούσες;

«Ο ελληνικός στίβος και γενικότερα ο ελληνικός αθλητισμός υστερεί σημαντικά σε υποδομές και στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Θεωρώ ότι οι επιδόσεις πολλών Ελλήνων πρωταθλητών είναι αντιστρόφως ανάλογες σε σχέση με τους αθλητές άλλων χωρών όπως η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία όπου εκεί οι εγκαταστάσεις είναι υψηλού επιπέδου.
Αυτό κάνει μεγαλύτερη την αξία της επίδοσης όλων των Ελλήνων αθλητών.

Η αλήθεια είναι ότι η ομοσπονδία μας έχει προσπαθήσει αρκετά να βελτιώσει παράγοντες και παραμέτρους που θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των αθλητών και των υποδομών.

Δυστυχώς όμως αυτή η προσπάθεια δεν αρκεί, χρειάζεται περισσότερη και αυτή πρέπει να προέλθει από την πολιτεία».

 

Στην προσπάθεια που κάνεις έως τώρα ποιοι άνθρωποι σε στηρίζουν, έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο και έχουν συμβάλει ώστε να φτάσεις στις επιτυχίες σου;

«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το αγώνισμα του βάδην, συγκεκριμένα 18.

Έχουν περάσει πολλοί λίγοι άνθρωποι που έχουν στηρίξει την προσπάθεια που κάνω και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη προβολής του αγωνίσματος. Δεν τους αδικώ όμως. 

Αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που είναι δίπλα μου στα περισσότερα χρόνια της αθλητικής μου πορείας, πραγματικοί και ουσιαστικοί υποστηρικτές πέρα από την οικογένεια μου και τους φίλους μου, είναι:

Ο σύλλογος μου ΑΟ Μυκόνου, η ομοσπονδία μου ΣΕΓΑΣ ,η εταιρεία Garmin Greece, η εταιρεία συμπληρωμάτων Upcycle store -Fit & Shape, η αθλητική εταιρία Saucony Greece και η Medicore.

Φυσικά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου μέχρι τώρα κυρίως γιατί στέκονται δίπλα μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Παρόλο αυτά όμως λείπει ένας μεγάλος χορηγός να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια που κάνω για τον μεγάλο στόχο που είναι αυτός της τρίτης μου συμμετοχής στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο».

 

Στην έως τώρα πορεία σου, σίγουρα θα υπήρξαν στιγμές που πέρασε από το μυαλό σου να …«τα βροντήξεις όλα κάτω και να φύγεις».
Τι είναι αυτό που σου έδωσε κίνητρο να συνεχίσεις και τι σε κρατάει στον πρωταθλητισμό και μάλιστα σ ένα ιδιαίτερα σκληρό-απαιτητικό αγώνισμα;

«Όσες φορές πέρασε από το μυαλό μου να τα παρατήσω όλα και να μην ασχοληθώ ξανά με το αγώνισμα την ίδια στιγμή το ξεχνούσα και σκεφτόμουν τον επόμενο αγωνιστικό στόχο.

Έχω βιώσει πολλές αποτυχίες και λιγότερες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, έτσι είναι εξάλλου η ομορφιά του πρωταθλητισμού αλλά επειδή σαν Έλληνες είμαστε γεννημένοι για τα δύσκολα κυνηγάω ακόμη το όνειρο μου, το οποίο δεν έχω εκπληρώσει ακόμη!

Μπορεί να μην γίνει ποτέ το ξέρω, αλλά αυτή είναι η γοητεία του!

Θα ξέρω τουλάχιστον ότι πάλεψα για αυτό. Νομίζω τελικά ότι αυτό που με κρατάει ακόμη να αγωνίζομαι σε αυτό το επίπεδο είναι η αγάπη για τον αθλητισμό και η εξέλιξη του αγωνίσματος μου».

Είσαι καιρό στον πρωταθλητισμό και έχεις αποκτήσει εμπειρίες ευχάριστες και λιγότερο ευχάριστες. Από το τρίπτυχο: ταλέντο-τύχη-δουλειά, ποιο είναι αυτό το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά;

«Όπως αναφέρθηκα και πριν, για να εισέλθει ένα παιδί στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού πέρα από το ταλέντο το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο θέλει κυρίως την στήριξη της οικογένειας και την αγάπη του για το αγώνισμα.

Σίγουρα όμως για να εδραιωθεί κάποιος αθλητής στον πρωταθλητισμό πρέπει να περάσει από πολλά στάδια αποτυχίας – επιτυχίας γιατί έτσι θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του ώστε να γίνει ένας κατασταλαγμένος αθλητής.

Τίποτα δεν γίνεται στη τύχη.

Εμείς προκαλούμε την τύχη μας πάντα όμως με γνώμονα την δουλειά.

Το στοιχείο όμως που θα τον κρατήσει στον υψηλό αθλητισμό είναι η ταπεινότητα και η σκληρή δουλειά».

 

Τι θα έλεγες σε εκείνους τους φιλάθλους που πιστεύουν ότι μόνο με τη βοήθεια «απαγορευμένων μεθόδων και ουσιών» σημειώνονται μεγάλες επιδόσεις και ρεκόρ;

«Έξω από τον χώρο υπάρχουν πολύ «καναπεδάκιδες». Έτσι τους χαρακτηρίζω εγώ!

Δυστυχώς από τον φίλαθλο κόσμο κρινόμαστε πολύ αυστηρά, με μοναδικό κριτήριο τους το αποτέλεσμα που φέρνουμε στον αγώνα.

Ο κόσμος μπορεί πολύ εύκολα να πει την κακία του σε μια αποτυχία και άλλο τόσο δύσκολα να παραδεχτεί την επιτυχία.

Είμαστε όμως εδώ να δείξουμε ότι υπάρχει καθαρός αθλητισμός και να παραδειγματίσουμε τα νέα παιδιά να φτάσουν ψηλά με τις δικές τους δυνάμεις».

 

Πως φαντάζεσαι ότι θα είναι η κορυφαία σου στιγμή – που δεν έχεις ζήσει, δεν ήρθε ακόμα – ως ενεργός αθλητής και ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε (…όταν φτάσει εκείνη η ώρα) της παρουσίας σου στον αθλητισμό;

«Το όνειρο μου όπως και των περισσότερων αθλητών νομίζω σε αυτό το επίπεδο είναι θέση στο βάθρο σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση φυσικά αλλά δεν παύει να είναι ένας στόχος και ένα κίνητρο από μικρό παιδί που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω στα μέγιστα!

Το ιδανικό φινάλε στη πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, θα ήταν να σπάσω ακόμη μια φορά τα δύο πανελλήνια ρεκόρ στα 20 και 50χλμ γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

 

Πως σε αντιμετωπίζει ο (φίλαθλος) κόσμος που μπορεί να μην σε γνωρίζει όταν τους λες ότι κάνεις πρωταθλητισμό; Τι σε ρωτάνε, όταν του λες ότι κάνεις στίβο και μάλιστα βάδην που είναι ένα ιδιαίτερο αγώνισμα και όχι τόσο προβεβλημένο;

«Στην πόλη μου, την Καρδίτσα, όπου διαμένω και προπονούμαι αναγνωρίζεται από ένα ποσοστό ατόμων το τι κάνω και το σέβονται οι περισσότεροι, Όχι όλοι όμως!

Tους πήρε αρκετά χρόνια να μάθουν το αγώνισμα στην Καρδίτσα και γενικά την νοοτροπία του πρωταθλητισμού αλλά μετά από τόσες επιτυχίες πολλών αθλητών η Καρδίτσα είναι το επίκεντρο του «βάδην».

Κάποια μικρά παιδιά που με προσεγγίζουν και θέλουν να ασχοληθούν με το αγώνισμα προσπαθώ με τον τρόπο μου να τα βοηθήσω, τους νιώθω απόλυτα και θέλω να υπάρχει εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου».

 

Τι θα έλεγες σε γονείς που ονειρεύονται πρωταθλητές τα παιδιά τους και τα πιέζουν για αυτό αλλά εκείνα δεν μπορούν να ανταποκριθούν;

«Έχουμε δει πολλά παραδείγματα από τέτοιου είδους πίεση, να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα στην πορεία του παιδιού.

Οι γονείς είναι εκείνοι που με την συμπεριφορά τους θα διαμορφώσουν τη στάση του παιδιού τους απέναντι στον αθλητισμό και θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσει το παιδί αυτοεκτίμηση.

Οφείλουν τα παραμερίσουν τις δικές τους φιλοδοξίες και φυσικά να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι η αξία του δεν κρίνεται από την επιτυχία του σε ένα άθλημα, αλλά από την αγάπη του για τον αθλητισμό και την συμμετοχή του σε μια ομάδα».

 

Ποιος είναι

Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ γεννήθηκε και ζει στην Καρδίτσα.

Τα τελευταία χρόνια με συστηματική δουλειά προσπαθεί στους μεγάλους διεθνείς αγώνες να διεκδικεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα πολύ δύσκολα αγωνίσματα των 20 χλμ και 50 χλμ. βάδην.

Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων έχει ύψος 1,77 μ. ανήκει στον ΑΟ Μυκόνου και προπονητής του είναι ο Ηλίας Γκαραβέλας.

Ανθρωπος χαμηλών τόνων ξεχωρίζει για το πείσμα και τη μαχητικότητα του στο, συχνά εξαντλητικό αγώνισμα του βάδην που υπηρετεί.

Οι έως τώρα διακρίσεις του (βάση των επισήμων στοιχείων της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου):

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58