Της Ξένιας Αργειτάκη * Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην άρση των φραγμών μεταξύ των φύλων στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Αλλά η ισότητα που επιτυγχάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταξύ Αθλητών και Αθλητριών και φθάνει να είναι 50%, δεν έχει προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο στους άλλους τομείς όπως Κριτές-Διαιτητές, προπονητές, και […]
Της Ξένιας Αργειτάκη *
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην άρση των φραγμών μεταξύ των φύλων στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Αλλά η ισότητα που επιτυγχάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταξύ Αθλητών και Αθλητριών και φθάνει να είναι 50%, δεν έχει προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο στους άλλους τομείς όπως Κριτές-Διαιτητές, προπονητές, και κυρίως στη διοίκηση και στα κέντρα λήψης αποφάσεων που οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά.
Μία αυξημένη εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του Αθλητικού και Ολυμπιακού Κινήματος και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρωτοστατεί στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.
Τον στόχο για το έτος 2020 της συμμετοχής κατά 30% minimum των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών- Μελών της ΔΟΕ και Αθλητικών Ομοσπονδιών έθεσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.
Το Ολυμπιακό Κίνημα πιστεύει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον Αθλητισμό. Η συμμετοχή όμως περισσοτέρων γυναικών είναι προς όφελος όλων και κυρίως προς όφελος του Αθλητισμού.
Αυτή η θεώρηση είναι βαθειά ριζωμένη στον Ολυμπιακό χάρτη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι περήφανη που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στον αθλητισμό και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να εργαστούμε για την εξάλειψη τους.
Για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα του Αθλητισμού, αφ ενός είναι καιρός να εγκαταλείψουν οι γυναίκες την άνεση τους και να πλαισιώσουν όλους τους αθλητικούς οργανισμούς, αφ ετέρου θα πρέπει και η κάθε ομοσπονδία και ο κάθε αθλητικός οργανισμός να καταρτίσει ένα πρόγραμμα και έναν μηχανισμό για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Για παράδειγμα η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (πρώη IAAF) καθιέρωσε μία θέση Αντιπροέδρου στο ΔΣ να καταλαμβάνεται από Γυναίκα και από το 2027 θα υπάρχουν 2 θέσεις που θα καταλαμβάνονται από γυναίκες και περίπου το 50% του Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (ΕΑΑ) οργανώνει σεμινάρια ηγεσίας για να βοηθήσει τις γυναίκες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν σε ηγετικές θέσεις. Και υπάρχουν αρκετές γυναίκες με ικανότητες, ταλέντο και πολλά προσόντα για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις.
Οι ομοσπονδίες σύμφωνα με τις προτάσεις του Διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος θα πρέπει να επανεξετάσουν τις εκλογικές τους διαδικασίες με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών για ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στο ΔΣ και στους φορείς διακυβέρνησής τους.
Επίσης και η πολιτεία χρειάζεται να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με την ανάπτυξη στρατηγικών και πολιτικών από πλευράς της για την προώθηση της ισότητας στη διακυβέρνηση του αθλητισμού. Πρέπει να ισχύσει και στον Αθλητισμό ότι ισχύει και στην κοινωνία όπου υπάρχει ίσο ποσοστό ανδρών και γυναικών.
* Επίκουρος Καθηγήτρια Σ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος του ΣΕΓΑΣ και Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής