Σοφία Σακοράφα: Ήταν μια Κυριακή σαν σήμερα, όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ – Η ιστορία με… το ακόντιο και το μαιευτήριο [vid&pics]

Σοφία Σακοράφα: Ήταν μια Κυριακή σαν σήμερα, όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ – Η ιστορία με… το ακόντιο και το μαιευτήριο [vid&pics]

 newsroom

  |  26.09.2021 | 10:00

Όταν η Σοφία Σακοράφα κατέρριπτε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια

Ήταν Κυριακή. Μια μέρα σαν σήμερα. Ηλιόλουστη, όπως σήμερα, που παρέπεμπε… σε κατακαλόκαιρο. Στα Χανιά, μια πόλη που αθλητικά είναι συνδεδεμένη (και) με τον στίβο, διεξαγόταν η τρίτη ημέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, το οποίο είχε γίνει στα τέλη εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, λόγω της διεξαγωγής – λίγες ημέρες νωρίτερα – του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Το ημερολόγιο «έγραφε» 26 Σεπτεμβρίου 1982. Η 25χρονη Σοφία Σακοράφα, τρίτη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, συμμετείχε στον τελικό του αγωνίσματός της. Το στάδιο ήταν γεμάτο από κόσμο το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου του 1982. Μετά τους Πανευρωπαϊκούς της Αθήνας, άλλωστε, τη νίκη της Άννας Βερούλη στο ΟΑΚΑ και την τρίτη θέση της Σακοράφα, ο ακοντισμός είχε γίνει το «εθνικό αγώνισμα».

Στον τελικό συμμετείχαν 12 αθλήτριες. Η Βερούλη δεν είχε αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Με το «καλημέρα» η Σακοράφα έστειλε το ακόντιο στα 66μ.58. Η υπόθεση χρυσό μετάλλιο είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει ο τελικός. Στην δεύτερη προσπάθειά της η Σακοράφα έριξε 61μ.82 και στην τρίτη 65μ.72. Στην τέταρτη προσπάθεια η πρωταθλήτρια του ΓΣ Τρικάλων έκανε την βολή της ζωής της. Το ακόντιο καρφώθηκε στα 74μ.20. Παγκόσμιο ρεκόρ! Όρθιοι οι θεατές αποθέωναν την Ελληνίδα ακοντίστρια. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Σακαράφα έκανε και τις τελευταίες δύο βολές της. Έριξε 65μ.90 στην πέμπτη βολή, ενώ η έκτη ήταν άκυρη. Από τότε πέρασαν ακριβώς 39 χρόνια. 

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Φινλανδή Τίνα Λίλακ με 72μ.40 από τις 29 Ιουλίου του 1980, ενώ η ίδια αθλήτρια κατάφερε το επόμενο καλοκαίρι (13 Ιουνίου 1983 στο Τάμπερε) να κάνει και πάλι δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ με 74μ.76.

Το ρεκόρ της Σακοράφα ήταν φυσικά και πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο παρέμεινε μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου, οπότε και όλες επιδόσεις με ακόντιο παλαιού τύπου μηδενίστηκαν.

Εκτός από το ρεκόρ της Σακοράφα, στην ιστορία πέρασε και το γεγονός ότι ελλείψει ζυγαριάς στο στάδιο των Χανίων, το ακόντιο μεταφέρθηκε από τον έφορο στο μαιευτήριο της πόλης, όπου ζυγίστηκε και εν τέλει κατοχυρώθηκε η επίδοσή της.

Το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1982 πήρε η Ελένη Πέτροβα του Εθνικού ΓΣ με 47μ.02 και το χάλκινο η Άρτεμις Κανδρεβιώτου, η οποία για περίπου δύο δεκαετίες δίνει τον δικό της αγώνα για την ζωή και με την πολύτιμη βοήθεια της οικογένειάς της τα καταφέρνει, παραδίδοντας μαθήματα σε όλους όσοι ξέρουν την προσπάθεια τόσο της ίδιας, όσο και των δικών της ανθρώπων. Η Άρτεμις, η οποία υπήρξε μία από τις καλύτερες Ελληνίδες ακοντίστριες όλων των εποχών ανήκε στον Εθνικό ΓΣ και στα Χανιά είχε ρίξει 46μ.12.

Κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ, πολιτικός, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ

Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, 29 Απριλίου 1957. Με τον αθλητισμό άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του ΓΣ Τρικάλων. Στην καριέρα της πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το συνολικά πάνω από 30 μέτρα. Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ).

Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας στις εκλογές του 2007 καθώς και στις εκλογές του 2009. Μετά την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2010, εξελέγη το 2012 βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το 2014 ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2019 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΜΕΡΑ 25.

Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου του 2021 εκλέχθηκε πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ. Η Σοφία Σακοράφα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της αρχαιότερης ομοσπονδίας, επέστρεψε ενεργά στον ελληνικό στίβο, σε διαφορετικό ρόλο και σε δύσκολες εποχές.