Σαν Σήμερα 25/9: Ο Γκιγιόμ Πρεμπουά έγινε «Φιλέας Φογκ» με ένα ποδήλατο

Σαν Σήμερα 25/9: Ο Γκιγιόμ Πρεμπουά έγινε «Φιλέας Φογκ» με ένα ποδήλατο

 Βασίλης Μπαλατσός

  |  25.09.2021 | 11:53

Σαν Σήμερα 25/9: Μια ημέρα σαν τη σημερινή το 2009 ο Γκιγιόμ Πρεμπουά έκανε το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες με ένα ποδήλατο

Ο Γκιγιόμ Πρεμπουά είναι ένας Γάλλος αθλητικογράφος, ο οποίος έχει μια μεγάλη αγάπη. Το ποδήλατο. Στα 37 του χρόνια ο Πρεμπουά πήρε μια… τρελή απόφαση. Να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες με μόνο μέσο ένα ποδήλατο.

Ο Γάλλος μετέτρεψε την φαντασία του Ιούλιου Βερν σε πραγματικότητα! Μέσα σε 80 ημέρες ξεκίνησε από το Παρίσι, πέρασε από την Ευρώπη, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική και βρέθηκε ξανά στην «πόλη του φωτός». Μέσα από τις σελίδες της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde» ο κ. Πρεμπουά απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στην… έμπνευση του. Τον Φιλέα Φογκ του Ιούλιου Βερν, ο οποίος γύρισε τον κόσμο σε 80 ημέρες. Βέβαια χωρίς ποδήλατο…

Το κείμενο του Πρεμπουά: 

«Αγαπητέ Φιλέα, με ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι ολοκλήρωσα τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες με ποδήλατο στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, στις 16.40 ακριβώς. Ναι, έζησα την ίδια τρελή πρόκληση με εσάς διανύοντας 13.156 χιλιόμετρα στον όμορφο πλανήτη μας με τον εξής καταμερισμό:

69 διαδρομές (ημερήσιος μέσος όρος ποδηλασίας 190,6 χλμ.), πέντε ημέρες ανάπαυσης και έξι ημέρες για τις ενδιάμεσες μετακινήσεις. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το εξής:Μιλάμε πολύ για την οικολογία στις ημέρες μας, αλλά οι μόνοι που δεν ρυπαίνουν, οι ποδηλάτες, δεν γίνονται καθόλου σεβαστοί. Δεν είναι παράξενο;

Αυτή η περιπέτεια ήταν πέρα από κάθε λογική και μόνο η λογική του κηφήνα με έκανε να τα καταφέρω. Γνωρίζετε ότι λόγω του βάρους και του σχήματος των φτερών του, ο κηφήνας δεν μπορεί θεωρητικά να πετάξει. Ο ίδιος το αγνοεί και πετάει. Δίχως χάρη και με δυσκολία, όμως πετάει. Με την ίδια άγνοια ξεκίνησα και εγώ.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την άποψή μου για την κουλτούρα των ανθρώπων που συνάντησα. Η αλληλεγγύη των κατοίκων στις χώρες που διέσχισα με εξέπληξε. Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τα ίδια χαρακτηριστικά στους κατοίκους της χώρας μου. Αναρωτιέμαι αν η αδελφοσύνη, ένα από τα αιτήματα της Γαλλικής Επανάστασης ισχύει σήμερα στη Γαλλία. Οι Ιταλοί, οι Ελληνες, οι Ινδοί, οι Αυστραλοί, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί μου έδωσαν την εντύπωση ότι στηρίζουν πολύ περισσότερο ο ένας στον άλλο.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι αυτές τις 80 ημέρες δεν άκουσα καθόλου να μιλούν για την κρίση ή για τη νέα γρίπη. Ενας φόβος με διακατείχε ως την τελική ευθεία του ταξιδιού. Ο φόβος μήπως με προδώσουν οι δυνάμεις μου, μήπως πέσω και λυγίσω. Ως άνθρωπος των προκλήσεων, ως ένας τζέντλεμαν με παροιμιώδες χάρισμα την ψυχραιμία τι θα λέγατε να μοιραστούμε μια νέα δοκιμασία; Εχω μία κατά νου, στην οποία δεν θα μπορέσετε με τίποτε να αντισταθείτε

Δεν κινδύνευσα ιδιαίτερα. Με εξαίρεση ίσως τους άθλιους δρόμους της Ινδίας όπου παμπάλαια αυτοκίνητα και εκατοντάδες μηχανάκια έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση αφήνοντας πίσω τους μαύρα σύννεφα καπνού. Είναι ενθαρρυντικό να μπορείς να πεις ότι κάποιος δύναται να κάνει τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο χωρίς να αισθανθεί τον κίνδυνο. Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ κρύβουν πολύ περισσότερους κινδύνους για τους ποδηλάτες».

Ο εχθρός, η διατροφή και η προετοιμασία 

Ποιος ήταν ο χειρότερος εχθρός του σε αυτό το ταξίδι; Ο άνεμος. «Οταν είναι αντίθετος παίζει μαζί σου και εσύ είσαι το θύμα του». Εχοντας να διανύσει σχεδόν 200 χιλιόμετρα ημερησίως θα περίμενε κανείς ότι η διατροφή του θα ήταν κάπως προσεγμένη. «Σε αυτό το θέμα συμπεριφέρθηκα αναρχικά. Η ποιότητα των γευμάτων δεν έχει απολύτως καμία σημασία όταν ο μεταβολισμός καίει τα πάντα». Για τον λόγο αυτόν έτρωγε, όπως λέει χαρακτηριστικά, «από μπρόκολα ως χάμπουργκερ». Αυτό που είχε προβλέψει, ωστόσο, ήταν «κάθε πιθανό καταστροφικό σενάριο», όπως για παράδειγμα κάποιο κάταγμα. Γι΄ αυτό είχε κάνει πρόβες οδήγησης με το ένα χέρι ή το ένα πόδι στον γύψο.