Σαν Σήμερα 19/5: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου [pics & vid]

Σαν Σήμερα 19/5: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου [pics & vid]

 Βασίλης Μπαλατσός

  |  19.05.2021 | 06:09

Τέσσερα χρόνια μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, οι Τούρκοι Εθνικιστές υπό τις εντολές του Μουσταφά Κεμάλ θέλησαν να εξοντώσουν και τους Ελληνοπόντιους. Πρόκειται για ένα τμήμα του Ελληνισμού, το οποίο είχε εγκατασταθεί στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορία. Οι Έλληνες του Πόντους ζούσαν αποκομμένοι από τον […]

Τέσσερα χρόνια μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, οι Τούρκοι Εθνικιστές υπό τις εντολές του Μουσταφά Κεμάλ θέλησαν να εξοντώσουν και τους Ελληνοπόντιους. Πρόκειται για ένα τμήμα του Ελληνισμού, το οποίο είχε εγκατασταθεί στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορία. Οι Έλληνες του Πόντους ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό τους κορμό και αποτελούσαν μειονότητα, όμως γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομία του Βορρά της Μικράς Ασίας.

Η άνοδος του Ελληνισμού του Πόντου

Η ραγδαία οικονομική ανάκαμψή των Ελλήνων του Πόντου συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 υπήρχαν 265.000 Ελληνοπόντιοι, το 1880 έφτασαν του 330.000, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιξαν τους 700.000.

Ο Πόντος το 1860 είχε 100 σχολεία, ενώ μέχρι το 1919 είχαν φτάσει τα 1401. Ανάμεσα τους συγκαταλέγεται το ξακουστό φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Το υψηλό πνευματικό επίπεδο των Ποντίων καταδεικνύει η ύπαρξη τυπογραφείων, περιοδικών, εφημερίδων, λεσχών και θεάτρων.

Το κίνημα των Νεότουρκων

Το 1908 εκδηλώθηκε και επικράτησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το κίνημα των Νεότουρκων. Οι νεαροί στρατιωτικοί έδειξαν άμεσα το εθνικιστικό και απάνθρωπο πρόσωπο τους. Άμεσα εκπόνησαν ένα σχέδιο διωγμού των Χριστιανικών πληθυσμών, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα, καθώς ήταν απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα».

Οι Τούρκοι εκδίωξαν τους Έλληνες στην αφιλόξενη ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, μέσω των «ταγμάτων εργασίας». Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από άθλιες συνθήκες με απώτερο σκοπό την εξόντωση τους. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Η δεύτερη φάση της γενοκτονίας

Αντιδρώντας στους Νεότουρκους, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε δολοφονίες, εξορίες και πυρπολήσεις χωριών, οι Ελληνοπόντιοι ακολούθησαν τον δρόμο των Αρμενίων. Έγιναν αντάρτες ώστε να σώσουν ότι σωζόταν. Το 1919 οι Ελληνοπόντιοι και οι Αρμένιοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου ίδρυσαν το αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Η αφορμή που έψαχναν οι Τούρκοι για την «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Φυσικά καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι Γερμανοί και Σοβιετικοί σύμβουλοι. Μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης οι νεκροί Ελληνοπόντιοι φτάνουν μέχρι τους 350.000

Οι Πόντιοι που κατάφεραν να γλιτώσουν έφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία και στην Ελλάδα. Περίπου 400,000 Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα και συνέβαλαν στην ανόρθωση του κράτους.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993, μετά την εκλογή του ΠΑΟΚ, και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994. O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58