Ρατσιστικά σχόλια:  Επηρεάζουν την απόδοση και κορυφαίων παικτών και πόσο [pics&vds]

Ρατσιστικά σχόλια:  Επηρεάζουν την απόδοση και κορυφαίων παικτών και πόσο [pics&vds]

 Αγγελική Βύζικα

  |  19.09.2021 | 10:30

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν Ιταλοί οικονομολόγοι στη Serie A, η ρατσιστική συμπεριφορά έχει αντίκτυπο στην απόδοση ακόμη και κορυφαίων παικτών. Μπορούμε να μετρήσουμε την επίδραση της ρατσιστικής συμπεριφοράς στην απόδοση των ποδοσφαιριστών; Τρεις Ιταλοί οικονομολόγοι (Μάουρο Καζέλι, Πάολο Φάλκο και Τζανπιέρο Ματέρα,  CEPR, Center for Research on Economic Policies – 22 Ιουλίου 2021) […]

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν Ιταλοί οικονομολόγοι στη Serie A, η ρατσιστική συμπεριφορά έχει αντίκτυπο στην απόδοση ακόμη και κορυφαίων παικτών. Μπορούμε να μετρήσουμε την επίδραση της ρατσιστικής συμπεριφοράς στην απόδοση των ποδοσφαιριστών; Τρεις Ιταλοί οικονομολόγοι (Μάουρο Καζέλι, Πάολο Φάλκο και Τζανπιέρο Ματέρα,  CEPR, Center for Research on Economic Policies – 22 Ιουλίου 2021) εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία με τη συνεχόμενη αγώνων διεξαγωγή  κεκλεισμένων των θυρών, κατά τη διάρκειας της πανδημίας του Covid-19 στη Serie A, μεταξύ Ιουνίου 2020 και τέλους της περασμένης σεζόν, για να μετρήσουν τον αντίκτυπο των ρατσιστικών σχολίων και προσβολών στους Αφρικανούς παίκτες. Για να γίνει αυτό, συνέκριναν τις εμφανίσεις τους παρουσία και απουσία κοινού και έκαναν την ίδια έρευνα με άλλες ομάδες παικτών ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση: Ιταλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη εκτός ΕΕ και Νότια Αμερική. «Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά σοκαριστικά, σαν να σου ρίχνουν παγωμένο νερό στην  πλάτη», συνοψίζει ο αθλητικός οικονομολόγος Μπαστιέν Ντρά, που ανακοίνωσε τη μελέτη στη Γαλλία.

Αφρικανοί παίκτες που αποδίδουν καλύτερα χωρίς θεατές

Στη μελέτη με τίτλο: «Όταν το γήπεδο σιωπά: Πώς επηρεάζει το πλήθος την απόδοση των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις» μετρήθηκε η  απόδοση όλων των παικτών στις ομάδες, πριν και μετά τον Ιούνιο του 2020 και υπολογίστηκε με κριτήρια όπως ο αριθμός των ασίστ, ντρίμπλες, τις ασίστ για γκολ και τα γκολ. Συμπέρασμα: εάν το επίπεδο απόδοσης των ομάδων κατά τη διάρκεια των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών δεν παρουσιάζει καμία σημαντική διαφορά σε σύγκριση με αυτό των αγώνων με κοινό, αντίθετα, η διαφορά είναι αξιοσημείωτη  για τους Αφρικανούς παίκτες, οι οποίοι είναι καλύτεροι όταν απουσιάζουν οι θεατές.

Και δεν είναι μόνο αυτό: η μελέτη δείχνει ότι οι επιδόσεις των Αφρικανών παικτών είναι πολύ υψηλότερες σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών σε σχέση αυτών με κοινό, σε ομάδες που ήταν στόχος ρατσιστικών επεισοδίων κατά το πρώτο μέρος της σεζόν (πριν από την διακοπή της Serie A το Μάρτιο του 2020): «Αυτό επιβεβαιώνει την υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο ρατσισμός παίζει σημαντικό ρόλο στις διαφορές στην απόδοση (παρατηρείται ανάμεσα σε ομάδες παικτών)» , σημειώνει η μελέτη.

Εάν υπήρχε συναίνεση στο ποδόσφαιρο για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, η μέτρηση του αντίκτυπου του ρατσισμού στους στοχευμένους παίκτες δεν είχε γίνει ποτέ. Συμπέρασμα των συγγραφέων της μελέτης, οικονομολόγων, θυμίζουμε: εάν ο ρατσιστικός εκφοβισμός σε ένα γήπεδο επηρεάζει το επίπεδο των αθλητικών επιδόσεων, φανταστείτε ότι το ίδιο θα συμβαίνει με τη φυλετική παρενόχληση στην παραγωγικότητα των πάντων; Και του οικονομικού παράγοντα;

«Τα αποτελέσματά μας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που εκτείνεται πέρα ​​από τον κόσμο του αθλητισμού, όπου άτομα που ανήκουν σε ιστορικά ομάδες, που υπέφεραν από διακρίσεις αποδίδουν χειρότερα από τους συνομηλίκους τους όταν το έργο εκτελείται σε ένα περιβάλλον όπου εμφανίζεται σαφώς διακριτική συμπεριφορά», γράφουν.

Αλλά για να επιστρέψουμε στο ποδόσφαιρο, το ζήτημα της καταπολέμησης του ρατσισμού στα γήπεδα είναι κάθε άλλο παρά ανέκδοτο, με όλες τις ηθικές σκέψεις στην άκρη. Οι Ιταλοί μελετητές επισημαίνουν ότι «ο ρατσισμός μπορεί να προκαλέσει οικονομική ζημιά στην ποδοσφαιρική βιομηχανία. Το ποδόσφαιρο, όπως και άλλα αθλήματα, ευδοκιμεί σε οπαδούς σε όλο τον κόσμο που θέλουν να παρακολουθήσουν και να μιμηθούν εξαιρετικούς παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Όταν ένα μεγάλο μέρος των παικτών δεν μπορεί να εκφράσει πλήρως τις δυνατότητές του, το «καλό παιχνίδι» γίνεται λιγότερο ελκυστικό.  Μπορεί κάποιος δηλαδή να ανέχεται τις…κραυγές πιθήκου και άλλες ρατσιστικές προσβολές στα γήπεδα της Ιταλίας και αλλού και να πιστεύει ότι είναι όλα καλά; Θα φανεί…Πάντως υπάρχουν και περιπτώσεις όπως του Μαρκ Κλάτενμπεργκ που αθωώθηκε.