ΠΣΑΤ: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Αθλητισμό»

ΠΣΑΤ: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Αθλητισμό»

 Αγγελική Βύζικα

  |  28.10.2021 | 15:59

ΠΣΑΤ: Ήταν η 1η ενότητα που αναλύθηκε στο  8ο Διεθνές Σχολείο

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βαγγέλης Ιωάννου, συντόνισε την πρώτη ενότητα των εισηγήσεων του 8ου  Διεθνούς Σχολείου, στην Αρχαία Ολυμπία, με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Αθλητισμό».

Ομιλητές ήταν ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Γαβαλάς, ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρας, ο επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος του Μαραθωνίου Αθήνας, Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, η αθλητική δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο Έφη Ζίκουλη, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Γιαννόπουλος και ο δικηγόρος και ερασιτέχνης δρομέας Παναγιώτης Γκανιάτσος.

Νίκος Γαβαλάς: «Άνοιξε μια τεράστια οικονομική πληγή για όλους όσοι βρίσκονται στο χώρο του αθλητισμού»

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, ανέπτυξε τις «επιπτώσεις της πανδημίας στο ποδόσφαιρο», τις οποίες είναι σε θέση να γνωρίζει εις βάθος λόγω της θέσης του. Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που πήρε η ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα βήματα που ακολούθησε από τότε που επιβλήθηκε «lockdown» έως σήμερα, για να στηθεί ένας μηχανισμός για την επιστροφή υγειών φιλάθλων στις κερκίδες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ποδόσφαιρο επηρεάστηκε αρνητικά όλο αυτό το διάστημα που παρέμειναν κλειστές οι θύρες των γηπέδων λόγω της πανδημίας. Εκτός από την αφαίρεση της αμφίδρομης σχέσης του ποδοσφαιριστή με το θεατή, οι ομάδες υπέστησαν και σημαντική οικονομική ζημιά. Όσο μεγαλύτερο ήταν το club και ο αριθμός εισιτηρίων που έκοβε στην προ-πανδημίας εποχή, τόσο αυξανόταν το ποσό της ζημίας. Να σας υπενθυμίσω πως ο Ολυμπιακός είναι διαρκώς πρώτος στον αριθμό εισιτηρίων που διαθέτει κάθε περίοδο. Φαντάζομαι θα έχετε ενημερωθεί για τις αποφάσεις που έχει πάρει η διοίκηση της Μπαρτσελόνα για μείωση των μισθών των ποδοσφαιριστών. Αναλογιστείτε παράλληλα και τις απώλειες εσόδων από τις πωλήσεις από τις επίσημες μπουτίκ των ομάδων, από τα καταστήματα που λειτουργούν τις ημέρες των αγώνων, από τα κυλικεία που λειτουργούν στα γήπεδα. Άνοιξε μια τεράστια οικονομική πληγή για όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο του αθλητισμού».

Έφη Ζίκουλη: «Αυτός που επλήγη περισσότερο από τις 12 Μαρτίου 2020, ήταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός»

Η Έφη Ζίκουλη, η οποία εκτός από μέλος του ΠΣΑΤ, στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε μέλος διοικητικού συμβουλίου διεθνούς Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο, παρουσίασε ευρήματα από έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο και εξήγησε πως η μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια λόγω των άδειων σταδίων ήταν η μικρότερη οικονομική επίπτωση που είχε η πανδημία στον αθλητισμό: «Υπέρογκα ποσά χάθηκαν από την κίνηση/μετάβαση των ανθρώπων προς τα γήπεδα και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων που δεν πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε άλλα. Αυτός που επλήγη περισσότερο από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν ο αθλητισμός σταμάτησε, ήταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η απώλεια εσόδων αφορά τους συλλόγους, τους αθλητές, τους προπονητές, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν δυσκολίες ταμειακών ροών σε φορείς και εταιρείες που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όπως εξήγησε η Ελλάδα, σε επίπεδο υφυπουργείου Αθλητισμού, έδωσε 12 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει τους συλλόγους, ενώ η Ιρλανδία πάντα μέσω του υπουργείου Αθλητισμού δαπάνησε 70 εκατ. ευρώ για τους συλλόγους και η Σουηδία 96 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα μέτρα ανακούφισης για τον αθλητισμό σε διάφορες χώρες υπήρξαν απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου ή ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στη Ρουμανία δόθηκαν επιδόματα της τάξης των 100 ευρώ ανά αθλητή για αθλητικό ρουχισμό. Σε άλλη έρευνα, η οποία μέτρησε το κατά κεφαλήν ποσό που ξοδεύει κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό, η Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύει 50 ευρώ ανά πολίτη, ενώ το Λουξεβούργο, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δαπανά 450 ευρώ ανά πολίτη. Η Έφη Ζίκουλη κατέληξε τονίζοντας: «Δεν θα φύγουν ποτέ τα πρωτόκολλα υγείας από τον αθλητισμό όπως φαίνεται και οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται όλο και πιο ακριβές. Ο μεγάλος χαμένος στην πανδημία του κορονοϊού ήταν οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων. Ίσως θα πρέπει να δούμε τον κορονοϊό ως μια ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να βρούμε πιο καινοτόμες δράσεις και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία».

Γιάννης Δάρας: «Οι Αγώνες στο Τόκιο έγιναν μάλλον γιατί είχαν επενδυθεί πολλά χρήματα στα τηλεοπτικά δικαιώματα»

Ο αντιπρόεδρος της AIPS, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και δικηγόρος, Γιάννης Δάρας ανέπτυξε το θέμα «η πανδημία και οι αθλητικοί συντάκτες διεθνώς». «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς φιλάθλους και δημοσιογράφους δεν έχουν κατά την ταπεινή μου γνώμη, κανένα νόημα. Για ποιους τρέχουν ή κολυμπούν οι αθλητές; Μπροστά σε ποιους θα πανηγυρίσουν; Αλλά και σε ποιους θα μιλήσουν και θα εκφράσουν το παράπονο τους; Όλοι γνωρίζουν πια ή υποψιάζονται ότι εν μέσω παγκόσμιας κρίσης λόγω covid-19, οι Αγώνες στο Τόκιο έγιναν μάλλον γιατί είχαν επενδυθεί πολλά χρήματα στα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και για να μην επιστραφούν χρήματα στους χορηγούς». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν οδηγίες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που διατυπώνουν περίτρανα ότι το πνευματικό και εμπορικό δικαίωμα του αθλητικού γεγονότος δεν ανήκει μόνο στη διοργανώτρια ενός αγώνα αλλά και στο πρωταγωνιστή του θεάματος. Τον αθλητή που χωρίς τη συμμετοχή του δεν θα γίνει το γεγονός. Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν θεατές για τους οποίους πραγματοποιείται η «παράσταση». Άρα επιβεβαιώνεται και από νομικής πλευράς, ότι δε νοείται αθλητικό γεγονός χωρίς θεατές».

Νίκος Γιαννόπουλος: «Διακόπηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται»

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Γιαννόπουλος, μιλώντας για την «επόμενη μέρα στο αθλητικό ρεπορτάζ μετά την πανδημία» έκανε αναφορά στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν για τους αθλητικούς συντάκτες: «Διακόπηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αθλητικές εφημερίδες έκλεισαν. Απολύθηκαν δημοσιογράφοι από γραφεία Τύπου Ομοσπονδιών, διοργανώσεων, Περιφερειών και Δήμων. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν έγινε με αποτέλεσμα να μην εργασθούν πολλοί συνάδελφοι που θα στελέχωναν τις υπηρεσίες Τύπου. Μπορεί κάποιοι να μην έμειναν άνεργοι, δέχθηκαν όμως οδυνηρές μειώσεις στον μισθό τους και κυρίως όσοι εργάζονται σε ΠΑΕ και ΚΑΕ. Οι μισθοί στις αθλητικές ιστοσελίδες πήραν τον κατήφορο». Άφησε, όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Η πανδημία κατάφερε ένα γερό χτύπημα στο χώρο μας, χωρίς όμως να μας λυγίσει».

 Οι επιπτώσεις στο Μαραθώνιο και το δρομικό κίνημα

Ο αναπληρωτής Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Τεχνικός Σύμβουλος του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας Ηλίας Ζαχαρόγιαννης έδωσε αριθμητικά στοιχεία βάσει ερευνών που αποδεικνύουν τη μείωση της αγωνιστικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα τα νούμερα σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων είχαν αυξητικές τάσεις. Όπως τόνισε, παρατηρήθηκε μείωση κατά 70& των αγώνων δρόμων στην Ελλάδα ελέω κορονοϊού, ενώ έως σήμερα δεν έχουμε επανέλθει στα ίδια νούμερα με αυτά του 2019 παρά την άρση των περιορισμών. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις σήμερα στους αγώνες δρόμου στην Ελλάδα υπολείπονται ακόμη κατά 75-85% με τους ίδιους μήνες του 2019.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γκανιάτσος αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως ερασιτέχνης δρομέας μέσα στην πανδημία. «Η πανδημία απομόνωσε και αποδιοργάνωσε. Πολλοί φίλοι μου εγκατέλειψαν την άθληση, Συγκεκριμένα ένα 30% από το σωματείο, στο οποίο είμαι πρόεδρος, στην Αγία Παρασκευή εγκατέλειψε τη συστηματική ενασχόληση με το τρέξιμο. Άλλοι γιατί φοβήθηκαν και σταδιακά μπήκαν σε έναν άλλον τρόπο ζωής»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58