«Πράσινες» διοργανώσεις ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και ο Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

«Πράσινες» διοργανώσεις ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και ο Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

 newsroom

  |  28.08.2020 | 10:56

«Πράσινες» διοργανώσεις ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και ο Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

  Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, όσο και ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αποκτούν τον χαρακτήρα των «πράσινων διοργανώσεων». Σκοπός του νεοσύστατου Τομέα Περιβαλλοντικής Ευθύνης της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο περιορισμός του οικολογικού-περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κάθε δρομέα, καθώς και των εκτελεστικών τομέων των δύο διοργανώσεων. Ο τομέας στο πλαίσιο της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο […]

 

Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, όσο και ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αποκτούν τον χαρακτήρα των «πράσινων διοργανώσεων». Σκοπός του νεοσύστατου Τομέα Περιβαλλοντικής Ευθύνης της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο περιορισμός του οικολογικού-περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κάθε δρομέα, καθώς και των εκτελεστικών τομέων των δύο διοργανώσεων. Ο τομέας στο πλαίσιο της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο και στην προστασία των ανθρωπίνων αξιών θα μεριμνά για τις ενέργειες που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και πολιτισμικών ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα ο Τομέας Περιβαλλοντικής Ευθύνης θα μεριμνά για τις ενέργειες που σχετίζονται με την αειφορία και την οργάνωση των αγώνων. Στόχος αποτελεί η σειρά ενεργειών περιβαλλοντικής ευαισθησίας στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, αναδεικνύοντας την υψηλή ευθύνη διαχείρισης σε κάθε ενότητα του εγχειρήματος, με κυρίαρχο μέλημα τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου ευτυχίας του κοινού. Παράλληλα με στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις αποσκοπεί στη μύηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στην περιβαλλοντική συνείδηση και αγάπη.

Τα σχέδια περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των δύο διοργανώσεων χωρίζονται στις παρακάτω ενότητες όπου παρουσιάζεται ενδεικτικά μέρος των δράσεων και ενεργειών.

Προετοιμασία Διοργάνωσης

– Μείωση στο ελάχιστο της χρήσης χαρτιού το οποίο εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα και θα μειώσει το κόστος των δύο διοργανώσεων.
– Οι «καθαρές ομάδες» του αγώνα θα είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της διοργάνωσης χωρίς σκουπίδια όλο το εικοσιτετράωρο.
– Περιβαλλοντικές δράσεις στο πλαίσιο των δύο διοργανώσεων.
– (Τηλε)-Hμερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από το πλαστικό και τη μη ανακύκλωση προϊόντων, καθώς και καμπάνιες μέσω των κοινωνικών δικτύων της διοργάνωσης.

Κέντρο Εγγραφών – Αγωνιστική Ημέρα

– «Πράσινη» μετακίνηση διοργανωτών. Τα μόνα μηχανοκίνητα οχήματα θα είναι τα ασθενοφόρα και οι μοτοσικλέτες κάμερας που ανήκουν στα τηλεοπτικά συνεργεία. Η Ο.Ε, η Τ.Ε. καθώς και οι υπάλληλοι του Μαραθωνίου θα χρησιμοποιούν κυρίως ηλεκτρικά οχήματα και ποδήλατα, ηλεκτρικά ή μη.
– Συνεργασία με εταιρεία που θα προμηθεύσει αυτοκίνητα τεχνολογίας Hybrid η ηλεκτρικά.
– Πρόγραμμα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών αλλά και ένδυσης το οποίο θα περιλαμβάνει την ανακύκλωση και περαιτέρω αξιοποίηση των υποδημάτων αλλά και ρούχων των δρομέων.
– Οι δρομείς στο καθιερωμένο pasta party θα απολαμβάνουν αποκλειστικά τοπικά φαγητά – που σημαίνει μικρότερες διαδρομές παράδοσης και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.
– Ανακύκλωση όλων των συσκευασιών. Όλες οι συσκευασίες (πιάτα, ποτήρια, σακούλες κ.ά.) που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι αποκλειστικά βιοδιασπώμενες.
– Τα απόβλητα θα αποφεύγονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όπως και ότι παράγεται κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων θα ταξινομείται για ανακύκλωση ή θα γίνεται προσπάθεια να λιπασματοποιείται. Θα υπάρξουν ξεχωριστοί κάδοι για διαλογή του ανακυκλώσιμου υλικού και επαρκή σηματοδότηση σε όλα τα σημεία τροφοδοσίας αλλά και στις Αφετηρίες των Δρόμων και στον Τερματισμό.
– Την ημέρα του αγώνα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια συγκοινωνία, καθώς και τα λεωφορεία της εκδήλωσης δωρεάν.
– Χρήση βιοχημικών τουαλετών.

Αξιολόγηση περιβαλλοντικών ενεργειών μετά το πέρας της διοργάνωσης

Το τμήμα αυτό θα καλείται να αξιολογήσει τις παραπάνω ενέργειες σε άμεση συνεργασία με τους συμμετέχοντες δρομείς, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο τηρήθηκαν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, προκειμένου οι διοργανώσεις επάξια να κερδίσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους.

O διοργανωτής φορέας ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ και η Ο.Ε. ήδη συνεργάζονται με Θεσμικούς Φορείς τους, με περιβαλλοντικές ομάδες και οργανώσεις και με τους Χορηγούς τους για κοινές περιβαλλοντικές δράσεις και για την παρουσίαση του δυνατόν πληρέστερου προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Επίσης απευθύνεται σε εταιρίες που παράγουν βιώσιμα προϊόντα έτσι ώστε να ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια του Μαραθωνίου.

Ενόψει της κάθε διοργάνωσης θα παρέχεται πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων δρομέων καθώς και των στελεχών της Ο.Ε και Τ.Ε και του τομέα εθελοντισμού για την εφαρμογή των ενεργειών περιβαλλοντικής ευαισθησίας που αφορούν τα καθήκοντα τους, καθώς και για τις προγραμματισμένες δράσεις που θα τελούνται με τη συνεργασία Θεσμικών Φορέων, Οργανώσεων και Ομάδων καθώς και Χορηγών.

Στο εξής, με απόφαση της Ο.Ε. οι δύο κορυφαίες διοργανώσεις της Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχουν ετησίως στον διαγωνισμό απονομής βραβείου Πράσινου Μαραθωνίου της AIMS.

O 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ και ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποτελούν επίσημο μέλος της AIMS. Επίσης, τελούν υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, του ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις διοργάνωσεις και εγγραφές στους επίσημους δικτυακούς τόπους, www.thesshalfmarathon.org και www.atgm.gr.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58