Πώς να επιλέξετε τον γυμναστή σας

Πώς να επιλέξετε τον γυμναστή σας

 newsroom

  |  23.08.2020 | 10:22

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και πολλοί είναι αυτοί που γυρίζουν πίσω στο γυμναστήριο ή θέλουν να θέσουν νέους στόχους στη Φυσική τους Κατάσταση. Πώς θα επιλέξει, όμως, κάποιος τον κατάλληλο γυμναστή; Μπορούμε να γυμναστούμε online; Ο Κωνσταντίνος Παπούλιας, πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ, μιλάει αποκλειστικά στο Sports3.gr και μας δίνει τα «φώτα» του σχετικά με […]

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και πολλοί είναι αυτοί που γυρίζουν πίσω στο γυμναστήριο ή θέλουν να θέσουν νέους στόχους στη Φυσική τους Κατάσταση. Πώς θα επιλέξει, όμως, κάποιος τον κατάλληλο γυμναστή; Μπορούμε να γυμναστούμε online; Ο Κωνσταντίνος Παπούλιας, πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ, μιλάει αποκλειστικά στο Sports3.gr και μας δίνει τα «φώτα» του σχετικά με τα κριτήρια επιλογής του ανθρώπου που θα μας γυμνάσει, αλλά και αν και κατά πόσο το γυμναστήριο αποτελεί εστία μόλυνσης για τον κορονοϊό.

Τι πρέπει να προσέξει, λοιπόν ένας ασκούμενος;

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ένας εν δυνάμει ασκούμενος είναι ο γυμναστής του να είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας και όχι εμπειρικός ή «σεμιναριακός», κάτι το οποίο έχει το δικαίωμα να ρωτήσει στη ρεσεψιόν του γυμναστηρίου».

Γιατί να επιλέξει έναν απόφοιτο ΤΕΦΑΑ και όχι κάποιον που ασκείται πολλά χρόνια ή έχει κάνει σεμινάρια;

«Ένας απόφοιτος ΤΕΦΑΑ έχει εξασφαλίσει γνώσεις τεσσάρων ετών γύρω από τη Βιοχημεία, τη Φυσιολογία, την Ανατομία, τις χρόνιες παθήσεις ενός ανθρώπου, ακόμη και την παιδαγωγική και ψυχολογική προσέγγιση για τον ασκούμενο, είτε πρόκειται για μικρές ηλικίες, είτε για ενήλικες κάθε επιπέδου, ολόκληρο δηλαδή το φάσμα του μαζικού αθλητισμού. Όλες αυτές οι γνώσεις δεν μπορούν να «αντισταθμιστούν» ούτε με την εμπειρία, αλλά ούτε με σεμινάρια δύο έως έξι μηνών.

Ο «αντίλογος» συχνά αναφέρει πως τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι «ενημερωμένα»,δεν έχουν εκσυγχρονίσει δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Γίνονται κανονικά μαθήματα yoga, pilates και άλλα. Άλλοι αναφέρουν πως πολλοί απόφοιτοι δεν ενημερώνονται και μένουν στις γνώσεις που πήραν στο Πανεπιστήμιο. Ο ισχυρισμός αυτός κάθε άλλο παρά έγκυρος μπορεί να είναι και χρησιμοποιείται από άτομα που θέλουν μετά από σεμινάρια δύο μηνών να αυτοαποκαλούνται γυμναστές. Σε κάθε κλάδο, όποιος δεν ενημερώνεται και δεν επιμορφώνεται θα μείνει «πίσω». Είναι σαν να λέμε πως ένας γιατρός που δεν παρακολουθεί σεμινάρια είναι το ίδιο με έναν πολίτη που κάνει σεμινάρια και δουλεύει μετά ως γιατρός.

Οι σχολές αυτές θα έπρεπε να έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιμόρφωση των γυμναστών για συγκεκριμένες τάσεις, συγκεκριμένα εργαλεία, πάντα εφόσον πρώτα υπάρχει η απαραίτητη ακαδημαϊκή μόρφωση, ιδίως για άτομα που έχουν αποφοιτήσει και δεν μπορούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους μέσα στο πανεπιστήμιο.Βάσει νόμου, στο γυμναστήριο πρέπει να δουλεύουν μόνο πτυχιούχοι Ανώτατου ιδρύματος.

Στην επιλογή, τώρα, του γυμναστή μας, σίγουρα υπερτερεί κάποιος, ο οποίος έχει εμπειρία. Κάποιος ο οποίος δουλεύει πχ πέντε χρόνια σίγουρα έχει περισσότερη εμπειρία από έναν απόφοιτο. Κάτι τέτοιο,ωστόσο δεν αναιρεί τα παιδιά που έχουν μόλις αποφοιτήσει, αφού έχουν την επάρκεια γνώσεων για να αναλάβουν έναν ασκούμενο και πολλές φορές έχουν περισσότερη «όρεξη». Από εκεί κει πέρα, είναι σίγουρα θέμα και «χημείας» και επικοινωνίας με τον γυμναστή. Να ταιριάζουν οι ιδιοσυγκρασίες του ασκούμενου με το άτομο που τον προπονεί, έτσι ώστε να υπάρξει μεταδοτικότητα.

Επομένως, εστιάστε στο γνωστικό υπόβαθρο του γυμναστή και αν και κατά πόσο σας ταιριάζει επικοινωνιακά».

Το κομμάτι των social media έχει βοηθήσει θεωρείς τους γυμναστές;

«Θεωρώ πως η προβολή μέσω των social media μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Έχει αφήσει το «πεδίο ελεύθερο» να ονομάζεται ο καθένας γυμναστής, αποπροσανατολίζοντας έτσι τον κόσμο και την κοινή γνώμη. Κυκλοφορεί, δυστυχώς, μεγάλη παραπληροφόρηση και αρθρογραφία που δεν ελέγχεται από κανέναν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εφαρμόζει ό,τι διαβάζει και ό,τι ακούει, με κίνδυνο να τραυματιστεί, δημιουργώντας έτσι μία λάθος βάση στην οποία ο ασκούμενος γυμνάζεται. Στη συνέχεια καλούμαστε εμείς να διορθώσουμε αυτή τη «βάση» ή τους εκάστοτε τραυματισμούς. Αντί να πράξουμε το έργο μας, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι όλη αυτή η παραπληροφόρηση δεν ισχύει στην πράξη.

Δεν θεωρώ πως η προβολή μέσω των social θα επιφέρει σε έναν γυμναστή κέρδος, γιατί ο κόσμος που ενδιαφέρεται να γυμναστεί είτε σε συνοικιακό γυμναστήριο είτε με κάποιον γυμναστή στο σπίτι, θα ψάξει και θα βρει τον τρόπο. Ο γυμναστής φτιάχνει «όνομα» από τη δουλειά του και από τα αποτελέσματα στους ασκούμενούς του».

 Ας πάμε και στο θέμα του κορονοϊού. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το γυμναστήριο;

«Όταν ανοίξαμε πάλι μετά την καραντίνα στις 15 Ιουνίου, επέστρεψε περίπου το 70% των ασκούμενων. Φυσικά εκεί που επέστρεψε, ήρθε μετά ο Αύγουστος και φύγανε πάλι, οπότε καθαρή εικόνα των επιπτώσεων του κορονοϊού θα έχουμε από Σεπτέμβρη».

Το γυμναστήριο αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για τη μετάδοση του Covid-19;

«Υπάρχουν έρευνες σχετικά με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται για τη μετάδοση του ιού, όπως άλλωστε και οπουδήποτε αλλού πηγαίνει κάποιος. Έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στην Αυστραλία αποδεικνύει πως δεν υπήρξαν κρούσματα εντός γυμναστηρίου! Επομένως, κανένας ισχυρισμός πως το γυμναστήριο αποτελεί «υγειονομική βόμβα» δεν επιβεβαιώνεται, κάτι που ακούγαμε κατά κόρον την εποχή της καραντίνας.

Ο κόσμος μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει από την γυμναστική και τη συγκεκριμένη περίοδο, είτε σε γυμναστήριο είτε σε outdoor training, κάτι που ανθίζει στην Ελλάδα και λόγω κλίματος, αφού «δυναμώνει» το ανοσοποιητικό του. Η άσκηση δεν αποτελεί μέσο διασποράς του ιού».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58