Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Αυστηροποίηση με διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου [vid]

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Αυστηροποίηση με διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου [vid]

 newsroom

  |  17.09.2021 | 08:38

Στην ενσωμάτωση αυστηρότερων δικλείδων ασφαλείας στο σύστημα εμβολιασμών οδηγούν τα περιστατικά εντοπισμού πλαστών πιστοποιητικών, τα οποία ανέδειξαν και κάποιες «τρύπες», οι οποίες μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρονική διαδικασία, αφού οφείλονται σε διαμοιρασμό κωδικών, θα μπορούσαν όμως πιθανότατα να είχαν αποφευχθεί με ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας. Η ενσωμάτωση στο σύστημα εμβολιασμού για τους […]

Στην ενσωμάτωση αυστηρότερων δικλείδων ασφαλείας στο σύστημα εμβολιασμών οδηγούν τα περιστατικά εντοπισμού πλαστών πιστοποιητικών, τα οποία ανέδειξαν και κάποιες «τρύπες», οι οποίες μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρονική διαδικασία, αφού οφείλονται σε διαμοιρασμό κωδικών, θα μπορούσαν όμως πιθανότατα να είχαν αποφευχθεί με ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας.

Η ενσωμάτωση στο σύστημα εμβολιασμού για τους εξουσιοδοτημένους χρήστες της μεθόδου ταυτοποίησης των δύο παραγόντων, δηλαδή του OTP (One Time Password) και της αποστολής SMS κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό που έχει δηλωθεί από τον εξουσιοδοτημένο χρήστη, είναι κάτι που ήδη διερευνάται προκειμένου το σύστημα να θωρακιστεί περαιτέρω. Εάν αυτό υπήρχε, η απάτη που στήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί δεδομένου ότι όλα ξεκίνησαν από τον διαμοιρασμό του κωδικού ασφαλείας του εξουσιοδοτημένου υγειονομικού με την επίορκο διοικητική υπάλληλο.

Πλέον αυτό που εξετάζεται είναι η διπλή ταυτοποίηση / αυθεντικοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου, η οποία μπορεί να γίνει με την καταχώρηση του τηλεφώνου του εξουσιοδοτημένου χρήστη στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕΠ).

Εφόσον αυτό εφαρμοστεί, ο εξουσιοδοτημένος χρήστης θα συνδέεται – όπως και τώρα – με την πλατφόρμα εισαγωγής στοιχείων γράφοντας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, αλλά στη συνέχεια, θα λαμβάνει έναν δεύτερο κωδικό μέσω μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο, στον οποίο μόνο ο ίδιος θα έχει πρόσβαση.

Η μέθοδος του δεύτερου επιπέδου προστασίας χρησιμοποιείται ήδη σε πλειάδα υπηρεσιών διεθνώς. Ωστόσο δεν εφαρμόστηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού πιθανότατα επειδή η καταχώρηση του αριθμού στο ΕΜΕΠ είναι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας προαιρετική και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να απαιτηθεί από τους περίπου 7.500 υγειονομικούς που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο εμβολιασμοί και πιστοποιητικά υγειονομικών – Που εστιάζουν οι έλεγχοι στις υπόλοιπες κατηγορίες

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, για τους οποίους ισχύει η υποχρεωτικότητα με προτεραιότητα σε εκείνους που επέλεξαν διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα από τις δομές, στις οποίες δουλεύουν. Από ψηφιακή διασταύρωση από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα περάσουν όμως και περιπτώσεις άλλων εμβολιασμένων εργαζομένων, για τους οποίους εκτιμάται ότι αν και δεν απασχολούνται σε κλάδους όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, μπορεί να λειτουργήσει ως «κίνητρο» για την αναζήτηση ενός πλαστού πιστοποιητικού η πληρωμή των δύο διαγνωστικών τεστ την εβδομάδα, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί.

Σε απόλυτη προτεραιότητα, πάντως, βρίσκονται οι έλεγχοι σε:

  • Υγειονομικούς, οι οποίοι επέλεξαν να εμβολιαστούν σε κέντρα εκτός του νοσηλευτηρίου που εργάζονται.
  • Εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο.
  • Εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν Σαββατοκύριακα.
  • Εμβολιασμούς που έγιναν τις νυχτερινές ώρες.

Γρίφος τα πιστοποιητικά νόσησης

Κενό φαίνεται να υπάρχει στο ζήτημα των ελέγχων των πιστοποιητικών νόσησης, στα οποία ορισμένοι φαίνεται να καταφεύγουν προκειμένου να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους για έξι μήνες.

Εκτός του γεγονότος ότι για τον έλεγχο ο οποίος πρέπει να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό, χρειάζεται πάντα η εισαγγελική συνδρομή καθώς δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει κάποιον να προβεί σε τεστ αντισωμάτων. Ενα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους αρμόδιους είναι το πως τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα γίνονται αποδεκτά σε αυτήν την περίπτωση, ενώ δε γίνονται αποδεκτά στις περιπτώσεις μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ που ζητούν να κάνουν μόνο τη μία δόση του εμβολίου.

«Τα τεστ αντισωμάτων για ανθρώπους οι οποίοι είχαν νοσήσει και δεν είχαν εγγραφει στο σύστημα ακολουθώντας τις αρχικές οδηγίες εφόσον νοσούν ελαφρά να μην προσέρχονται σε νοσοκομεία, δε γίνονται δεκτά. Κάποια κρούσματα είχαν καταγραφεί ως πιθανά κρούσματα καραντίνας χωρίς επιβεβαίωση και χωρίς να είναι καταγεγραμμένο στον ΕΟΔΥ ότι αυτοί έχουν νοσήσει γιατί ουδέποτε πήγαν στο νοσοκομείο να κάνουν τεστ» σημειώνουν πηγές κοντά στην υπόθεση.

Ζήτημα ελάχιστου χρόνου είναι να κλείσει και το «παράθυρο» των γιατρών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τους κωδικούς συνταγογράφησης από το σύστημα ΗΔΙΚΑ που διαθέτουν, μπορούσαν να εισέρχονται και στο σύστημα εμβολιασμού εισάγοντας αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ.

Η συγκεκριμένη «τρύπα» έγινε αντιληπτή από γιατρούς, ωστόσο σύμφωνα με τους αρμόδιους εάν κάποιος προέβαινε σε ψευδή δήλωση αποτελέσματος, θα ήταν απλούστατο να εντοπιστεί.

«Εξουσιοδότηση να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ έχουν αποκλειστικά τα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία. Στην πρώτη διασταύρωση που θα γινόταν εύκολα θα εντοπιζόταν αυτός που παράτυπα ενσωμάτωσε στο σύστημα το αποτέλεσμα της εξέτασης του τεστ, το οποίο θα γνωρίζαμε απευθείας ότι θα ήταν πλαστό», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο «ethnos.gr».