To Sports3 παρακολούθησε την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Το αίτημα των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου αλλά και τον ιδιοκτήτων τον γυμναστηρίων είναι κοινό. «Πως να υπάρξει υγεία όταν τα γυμναστήρια είναι κλειστά;»
Τα γυμναστήρια, κατατάσσονται μαζί με την εστίαση και τον τουρισμό στους κλάδους που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τα γυμναστήρια παρέμειναν κλειστά από 15 Μαρτίου ως 15 Ιουνίου. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν η «νεκρή» περίοδος, όπως χαρακτηρίστηκε, όποτε ουσιαστικά οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να έχουν έσοδα τον Οκτώβριο, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και τις αποστάσεις.
Ήταν πολύ δύσκολο «να βρουν τον βηματισμό τους», όπως αναφέρθηκε, καθώς τα έξοδα ήταν πολλά ενώ παράλληλα μόνο το 40%των εγγεγραμμένων μελών αξιοποίησε την συνδρομή του. Τον Νοέμβριο του 2020, η χώρα μπήκε σε δεύτερο lockdown και τα γυμναστήρια βρίσκονται πλέον σ αναστολή πέντε ολόκληρους μήνες.
Όπως τόνισε ο κύριος Φάκης «Μέλημα όλων είναι η υγεία, όμως δεν μπορεί να υπάρξει υγεία χωρίς άσκηση και δεν μπορεί να υπάρξει άσκηση χωρίς γυμναστήρια. Άσκηση σημαίνει ευεξία αλλά μάλλον οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν γυμναστεί ποτέ και για αυτό μας ξεχνάνε. Αγνοούν ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε γυμναστήριο όπως αγνοούν και τις συνεπείς όλων αυτών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση 42.000 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και από τις 2.500 επιχείρησες το 25% δεν θα ανοίξει»
Συμπληρώνοντας, ο κύριος Σπύρος Γκουργκούλιας στάθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα γυμναστήρια, τα οποία βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτούς τους πέντε μήνες μπορεί οι επιχειρήσεις να είναι κλειστές όμως πληρώνουν το 60% του ενοικίου αλλά και ασφάλειες, λογιστήρια και την συντήρηση των χώρων τους.
Στο πρώτο lockdown δόθηκε επίδομα ιδικού σκοπού, το οποίο ανέρχονταν στο ποσό των 534 ευρώ, το οποίο χαρακτηρίστηκε «αστείο». Δυστυχώς, στο δεύτερο lockdown δεν υπάρχει ούτε αυτή η πενιχρή βοήθεια από την πολιτεία. Μάλιστα, δόθηκε επιστρεπτέα προκαταβολή στα γυμναστήρια, η οποία έχει περισσότερο την μορφή δανεισμού πάρα βοηθήματος. Στην χειρότερη θέση, βρίσκονται τα καινούργια γυμναστήρια τα οποία δεν μπορέσαν να ενταχθούν στα οριζόντια μέτρα.
Όπως επισημάνθηκε το ποσοστό των γυμναστηρίων που δεν θα ανοίξουν θα εκπλήξει, καθώς η οικονομική ζημιά των γυμναστηρίων και των οικογενειών τους είναι τεράστια. Δεν έχουν εισπράξει έσοδα, ενώ τα έξοδα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Μεγάλος αριθμός μη πιστοποιημένων γυμναστών κάνουν personal με μαύρες αποδοχές σε διάφορους χώρους όταν τα γυμναστήρια στιγματίστηκαν και δυσφημίστηκαν από τους λοιμοξιολόγους ως χώροι μετάδοσης .
Παράλληλα, ο κύριος Γκουργκούλιας υποστηρίζει ότι η βοήθεια που παρέχεται είναι ανισόρροπη και ορισμένοι κλάδοι εγκαταλείπονται. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δυσφήμιση που επικρατεί γύρω από τα γυμναστήρια. «Υποστηρίζουν ότι είμαστε ένας χώρο επικίνδυνος, ενώ σύμφωνα με εύρυνες μόλις το 0.8% του ιού έχει μεταδοθεί σε γυμναστήρια. Δυστυχώς, όλο αυτό ευνόησε την παράνομη γυμναστική και του παράνομους προσωπικούς γυμναστές, οι οποίοι κάνουν προγράμματα μέχρι και σε αποθήκες και γκαράζ».
Συνεχίζοντας, ο κύριος Γκόβας, θεωρεί πως είναι αδήριτη η ανάγκη επίσπευσης του ανοίγματος των γυμναστηρίων, αίτημα το οποίο έχουν εκφράσει και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιο αναλυτικά, με επιστολή στον πρωθυπουργό αλλά και τους Άδωνη Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, εκθέτουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα γυμναστήρια αλλά και την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων. Αναγκαία μάλιστα, χαρακτήρισε, την καταβολή οικονομικής βοήθειας για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τονίζοντας, πως αν το άνοιγμα πραγματοποιηθεί ξανά τους καλοκαιρινούς μήνες και την «νεκρή» περίοδο, θα είναι χαμένη και αυτή η σεζόν.
Τέλος, εκφράστηκαν τα αίτημα αλλά του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων αλλά και οι κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούν ως ότου ικανοποιηθούν αυτά.
Αιτήματα
Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με μία σειρά ενεργειών κι επαφών αλλά και δράσεων ενημέρωσης κι επικοινωνίας.
Ζητούν:
1.Εξασφάλιση αποδοτικότερων μέτρων στήριξης,
2. Άμεση επαναλειτουργία και
3.Εφαρμόσιμα και λειτουργικά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, θα προβούν σε μία σειρά κινητοποιήσεων οι οποίες αποκωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Τα γυμναστήρια σε όλη τη χώρα θα τοποθετήσουν στις προσώψεις τους μεσίστιες σημαίες και μαύρα πανό.
2. Πορείες διαμαρτυρίας με τήρηση μέτρων.
3. Καθιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πλατείες.
4. 5λεπτες διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων της χώρας.
5. Οι ιδιοκτήτες θα καταθέσουν τις άδειες λειτουργίας στις περιφέρειες.
6. Εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν ενδεικτική αλυσόδεσή τους έξω από κεντρικά κρατικά κτίρια, περιφέρειες, δημαρχεία κ.α.
Μάλιστα όπως επισημάνθηκε, σε περίπτωση που βρεθούν σε αδιέξοδο και δεν εισακουστούν, θα προχωρήσουν σε μία «εκρηκτική κινητοποίηση που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία».
«Ευελπιστούμε ότι η πολιτεία δεν θα αφήσει να αφανιστεί ο κλάδος» υπογραμμίστηκε