Παναθηναϊκός κολύμβηση: Ένας γιγαντιαίος οργανισμός με εξαιρετικό παρόν και λαμπρό μέλλον [vid&pics]

Παναθηναϊκός κολύμβηση: Ένας γιγαντιαίος οργανισμός με εξαιρετικό παρόν και λαμπρό μέλλον [vid&pics]

 newsroom

  |  10.05.2021 | 05:56

Κοιτώντας εννέα και δέκα χρόνια πίσω τη βαθμολογική κατάταξη στο Εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης, θα διαπιστώσουμε ότι ο ένδοξος Παναθηναϊκός «λάμπει» διά της απουσίας του… Κι όμως είναι αλήθεια, ότι αυτός ο μεγάλος σύλλογος δεν υπήρχε στη βαθμολογία. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2013, για να δούμε την ομάδα να εμφανίζεται, έστω στην 23η […]

Κοιτώντας εννέα και δέκα χρόνια πίσω τη βαθμολογική κατάταξη στο Εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης, θα διαπιστώσουμε ότι ο ένδοξος Παναθηναϊκός «λάμπει» διά της απουσίας του… Κι όμως είναι αλήθεια, ότι αυτός ο μεγάλος σύλλογος δεν υπήρχε στη βαθμολογία. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2013, για να δούμε την ομάδα να εμφανίζεται, έστω στην 23η θέση του βαθμολογικού πίνακα, συγκεντρώνοντας μόλις 10 βαθμούς.

‘Έτος

Γενική Βαθμολογία / θέση

Βαθμολογία Ανδρών / θέση

Βαθμολογία Γυναικών / θέση

2013

10β. / 23ος

10β. / 16ος

2014

22β. / 16ος

22β. /11ος

2015

31β. / 15ος

14β. / 13ος

17β. / 14ος

2016

80β. / 8ος

61β. / 5ος

19β. / 14ος

2017

159β. / 5ος

78β. / 5ος

81β. / 3ος

2018

162β. / 4ος

71β. / 5ος

91β. / 3ος

2019

*430β. / 5ος

189β. / 7ος

241β. / 4ος

2020

237,5β. / 8ος

178,5β. / 6ος

59β. / 14ος

Η εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία του 2019 οφείλεται στο ότι εκείνη τη χρονιά οι κολυμβητές και κολυμβήτριες είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε τέσσερα αγωνίσματα, αντί τριών που ίσχυσε σε όλες τις προηγούμενα χρονιές. Οι 237,5 β. που συγκεντρώθηκε το 2020 είναι επί ίσοις όροις, η μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα τουλάχιστον κατά την τελευταία 10ετία, παρά τις τεράστιες απώλειες λόγω του τραυματισμού και της απουσίας της Δράκου, πράγμα που αποτυπώνεται και στη βαθμολογία των Γυναικών.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η ομάδα κολύμβησης του Παναθηναϊκού αποτελεί μια σταθερή υπολογίσιμη δύναμη. Είναι μια ομάδα που βρίσκεται σταθερά στο «επάνω» μέρος του βαθμολογικού πίνακα, ενώ έχει αγγίξει ακόμα και την 3η θέση σε βαθμολογίες Γυναικών. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει προς το καλύτερο στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια;

«Ανοδική πορεία»

Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλές διοικήσεις… Από τη Διοίκηση των Φιλάθλων, που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2013, η «μάνα του λόχου» περιπλανήθηκε με διοικήσεις Πρωτοδικείου το 2016-2017, ώσπου  πέρασε στη διοίκηση Γιαννακόπουλου το καλοκαίρι 2018, για να τη διαδεχθεί το 2020 η τωρινή διοίκηση με Πρόεδρο τον Τάκη Μαλακατέ. Παρατηρούμε ότι ακόμα και στα «πέτρινα χρόνια» των προσωρινών διοικήσεων του Πρωτοδικείου, το κολυμβητικό τμήμα συνέχιζε απρόσκοπτα την ανοδική του πορεία. Κι εδώ πάλι θα αναρωτηθούμε: Τελικά, πως λειτουργεί αυτό το τμήμα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να λειτουργεί αποδοτικά κάτω από τις όποιες συνθήκες; Ρωτήσαμε σχετικά τον Γιάννη Μηλιδάκη, αρχιπροπονητή της ομάδας, διακεκριμένο Έλληνα τεχνικό και πρώην πρωταθλητή Ευρώπης, ρέκορντμαν κολύμβησης με πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Διαβάστε τι μας είπε:

«Το τμήμα της κολύμβησης είναι το μεγαλύτερο του μεγαλύτερου συλλόγου… Η επιτυχία του ή η αποτυχία του βασίζεται στην εσωτερική δομή και λειτουργία του. Η διοίκηση του ΠΑΟ, δεν είναι η διοίκηση ενός μικρού κολυμβητικού σωματείου. Έχει πολλά και μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσει. Οι βασικές κατευθύνσεις μόνο δίδονται από εκεί κι ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟ είχε κι έχει καλές διοικήσεις. Το τμήμα της κολύμβησης αναπτύχθηκε αρχικά με τον Ανδρέα Ζώτο και στη συνέχεια με τον Γιώργο Κόλλια, με πολύ ισχυρή και «δεμένη» ομάδα εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο, αλλά και τόσο απλό μυστικό. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να καυχόμαστε  ότι έχουμε κάνει πολλά, γιατί και πάλι τόσο απλά, αν αναλογιστούμε τι σημαίνει Παναθηναϊκός Α.Ο., έχουμε κάνει πολύ λίγα… Αυτό είναι ευχάριστο από μια πλευρά γιατί μας αφήνει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης».

Ο Γιώργος Κόλλιας είναι επικεφαλής του τμήματος κολύμβησης των πρασίνων που εδρεύει στο ΟΑΚΑ. Είναι εκείνος που από το ρόλο του «παλιού εφόρου» διατηρεί μόνο το «μεράκι» και στη σημερινή πραγματικότητα είναι ο μάνατζερ που φροντίζει για την… κινητήριο δύναμη. Είναι εκείνος που ανέλαβε να ρυθμίσει τα χρέη που κληρονόμησε το τμήμα το 2013 και ταυτόχρονα το «χρέος» να γίνει η κολύμβηση αυτοδύναμη και οικονομικά ανεξάρτητη. Λέει:

«Δε θα μιλήσω για το παρελθόν. Όποιες δυσκολίες κι αν περάσαμε που ήταν πολλές- το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα εξαιρετικό «παρόν» και το μόνο που μας απασχολεί είναι το μέλλον. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τον ΠΑΟ εκεί που του αναλογεί. Ο Παναθηναϊκός θέλει να έχει μια υπολογίσιμη ομάδα Ανδρών-Γυναικών, αλλά για να πάμε πιο ψηλά πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρές αγωνιστικές, αλλά και οικονομικές βάσεις. Λειτουργούμε ως ομάδα, από τη διοίκηση μέχρι τους προπονητές των ακαδημιών και την  γραμματεία. Κι αυτό έχει αποδώσει. Ίσως η μεγαλύτερη οργανωτική επιτυχία μας να είναι το «Τρόπαιο του Παναθηναϊκού». Μια τεράστια διοργάνωση με συμμετοχή περισσότερων από 2000 παιδιών από όλη την Ελλάδα. Στο τελευταίο Τρόπαιο καινοτομήσαμε «προφητικά», αφού για πρώτη φορά την Ελλάδα οι αγώνες έγιναν με ωρολόγιο πρόγραμμα αγωνισμάτων, όπως επιβάλλεται τώρα λόγω covid 19Επίσης υπήρχαν live results και δυνατότητα γεύματος στο κολυμβητήριο, όπως γίνεται σε μεγάλα διεθνή μίτινγκ». Και συμπληρώνει:

Όραμα και στόχους

«Έχουμε στόχο και όραμα και δεν θα σταματήσουμε ούτε με την πανδημία, ούτε για κανέναν άλλο λόγο. Έχουμε σχεδιάσει και νέα πράγματα για την επόμενη χρονιά όπως, α) κλιμάκιο επίλεκτων κολυμβητών-τριών υψηλών στόχων, β) σχολή αγωνιστικής κολύμβησης και προετοιμασία προαγωνιστικών κατηγοριών στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, με στόχο την εξέλιξη κι όχι το πρόσκαιρο αποτέλεσμα, κανονικά αυτά έπρεπε να τα πει ο Γιάννης… αλλά σίγουρα μπορεί να σας τα αναλύσει. Θα πω όμως αυτό που είναι η ώρα του να γίνει και θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά. Έχει σχεδιαστεί από το 2020 αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν… Είναι το «Swimmers Care» και για να τα πούμε με απλά ελληνικά, η οικογένεια που φροντίζει τα παιδιά της. Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη «Ιδέα», ένα κοινωνικό φαινόμενο στη χώρα μας. Δε θα περιορίζεται στη στενή έννοια της κολυμβητικής εκπαίδευσης, αλλά θα δημιουργεί μαζί με τους γονείς ποικίλες δραστηριότητες μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο να δημιουργήσουμε κολυμβητές-τριεςΘέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανατροφή σωστών ανθρώπων και μάλιστα ευτυχισμένων. Θέλουμε κοντά μας τους γονείς. Δεν είμαστε της λογικής του οι γονείς «έξω» και «μακριά».

Στο κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Κέντρου Γουδή, ο επίσης πρωταθλητής Ευρώπης Βασίλης Δεμέτης προσφέρει τις δικές του υπηρεσίες ως προπονητής κολύμβησης στο «τριφύλλι». Μας λέει σχετικά: «Η κολύμβηση του ΠΑΟ είναι ένα πολύ μεγάλο τμήμα. Αν είχαμε την ευκαιρία να λειτουργήσουμε και σε τρίτο κολυμβητήριο –το δικό μας ίσως-  θα το γεμίσουμε και θα χρειαστούμε και τέταρτο. Οι Παναθηναϊκοί είμαστε πολλοί!  Εδώ λοιπόν είμαστε Παναθηναϊκός – Κολύμβηση. Δεν αλλάζει κάτι. Είμαστε η ίδια ομάδα. Πολλές φορές, κυρίως Σάββατα και Κυριακές, προπονούμαστε όλοι μαζί. Το προπονητικό πρόγραμμα είναι το ίδιο. Προσχεδιάζεται από το προπονητικό τιμ και  εφαρμόζεται καθημερινά με ελάχιστες διαφορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν από πισίνα σε πισίνα και από ωράριο σε ωράριο. Οι καθημερινές επικοινωνίες είναι δεκάδες ώστε να καταλήγουμε στο ακριβές προπονητικό πρόγραμμα. Η προπόνηση είναι μια ζώσα διαδικασία. Δε γίνεται να γράφεις σε ένα χαρτί ένα πρόγραμμα και να το εφαρμόζεις τυφλά ή από μακριά. Πρέπει να συναισθάνεσαι τον αθλητής που προπονείς. Εμείς οι προπονητές του ΠΑΟ μιλάμε τόσες φορές την ημέρα και πάλι φεύγουμε με την απορία αν τα κάναμε καλά…».

Πάνω από 600 παιδιά και Masters

Ο Παναθηναϊκός στην κολύμβηση είναι ένας γιγαντιαίος οργανισμός που απασχολεί συνολικά 15 προπονητές και προπονήτριες για να προπονήσουν και να εκπαιδεύσουν πάνω από 600 παιδιά ηλικιών από 6 μηνών έως 30 ετών. Ή καλύτερα έως 70+ ετών, αν συμπεριλάβουμε και την Πρωταθλήτρια Ομάδα των Masters. Αλλά γι αυτούς θα κάνουμε άλλο ειδικό αφιέρωμα…

Πλην του Γιάννη Μηλιδάκη και του Βασίλη Δεμέτη τα αγωνιστικά τμήματα προπονούν ακόμα ο πολύ έμπειρος και διακριμένος προπονητής (πρώην πρωταθλητής) Παναγιώτης Παϊπέτης με μεγάλες διεθνείς προπονητικές διακρίσεις κυρίως σε παρα-ολυμπιακές κατηγορίες. Ο εξαιρετικός κι έμπειρος εκπαιδευτικός Κώστας Δόβας, η Άννα Λαμπριανίδη και η Μαρίσσα Ζουμή. «Ο Παναθηναϊκός «πατάει» καλά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σχέδια εξέλιξης, όρεξη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είναι πολύ ευχάριστο να βρίσκεσαι σ’ αυτή την ομάδα. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αγάπη για την ομάδα. Με τον Γιάννη που είμαστε χρόνια μαζί ως συνεργάτες, δεν είναι κακό, καλό είναι να το πούμε ότι περνάμε καλά. Έχουμε δεχτεί και χτυπήματα, κάτω από τη μέση, και μάλιστα από άτομα που βοηθήσαμε, αλλά αυτό και που δε συμβαίνει. Το θέμα είναι το «κλίμα» τελικά εξωθεί τέτοιου είδους άτομα», σημείωσε ο Παναγιώτης Παϊπέτης.

Και ο «δάσκαλος» Κώστας Δόβας συμπληρώνει: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο. Μια μικρότερη, αλλά αληθινή κοινωνία. Αυτό θέλουμε για τα παιδιά μας, μια αληθινή κοινωνία αγάπης, συνεργασίας, άμιλλας, ευγένειας. Ο σκοπός μας ναι είναι να κάνουμε τα παιδιά να κολυμπούν πρώτα σωστά και μετά γρήγορα, αλλά δεν είναι μόνο αυτός…» .

Ταλέντα και αστέρια

Εξαιρώντας τους δυο μεγάλους και «μεγάλους» Νόρα Δράκου και Χρήστο Κατραντζή, βλέπουμε ότι πολλοί καλοί κολυμβητές και πολλές καλές κολυμβήτριες αναδεικνύονται κάθε χρόνο από τα ηλικιακά τμήματα της ομάδας, όπως οι: Σπύρος Γκικόπουλος, Κώστας Αποστολάκος (φέτος με υποσχετική στον ΠΑΟΚ), η Καλλιόπη Ζαΐμη, η Αναστασία Μπίρμπα (φέτος με υποσχετική στον ΑΝΟΑ), Σταμάτης Κούτσουλας, ο Ηρακλής Βεΐογλάνης, η Ιωάννα Βουδούρη, η Μαρία Εξάρχου, ο Άρης Σελήνης και πολλά ακόμα παιδιά. Δεν είναι σωστό να ξεχνάμε και τους αθλητές-τριες που αναδείχθηκαν σε υψηλά επίπεδα μέσα από αυτή την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, όπως η Μαρίλεια Δρασίδου (σήμερα στο ΑΟΠΦ) και φυσικά ο Δημήτρης Κουλούρης (Olympian Rio 2016), σήμερα επιτυχημένος προπονητής και ιδιοκτήτης δύο γυμναστηρίων.

Το τμήμα κολύμβησης του ΠΑΟ λειτουργεί ταυτόχρονα σε ΟΑΚΑ και Γουδή και δέχεται καθημερινά προεγγραφές για δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα, τα οποία λόγω περιορισμών από την πανδημία θα γίνονται μόλις δοθεί η σχετική άδεια από την Πολιτεία. Η μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού καλεί του ενδιαφερόμενους να ζήσουν μαζί μια διαφορετική «κολυμβητική κοινωνία». «Είναι αυτό που όλοι χρειαζόμαστε μετά τις καραντίνες… «Κι είναι πολύ ωραίο να είσαι μέλος μιας μεγάλης ομάδας», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58