Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Τα Ιαπωνικά νοσοκομεία στο χείλος της «κατάρρευσης» [pics&vid]

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Τα Ιαπωνικά νοσοκομεία στο χείλος της «κατάρρευσης» [pics&vid]

 Αγγελική Βύζικα

  |  24.05.2021 | 22:51

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Sun» τα νοσοκομεία στην Ιαπωνία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης εν μέσω ενός νέου τεράστιου κύματος κρουσμάτων Covid-19  μόλις οκτώ εβδομάδες πριν η χώρα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα νοσοκομεία στην Οζάκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει την […]

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Sun» τα νοσοκομεία στην Ιαπωνία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης εν μέσω ενός νέου τεράστιου κύματος κρουσμάτων Covid-19  μόλις οκτώ εβδομάδες πριν η χώρα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα νοσοκομεία στην Οζάκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ιαπωνία, πυροδοτώντας εκκλήσεις για την ακύρωση του μεγάλου  αθλητικού ραντεβού.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η δυτική Ιαπωνία, όπου κατοικούν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι – που αντιστοιχούν στο 1/3  των θανάτων της χώρας το Μάιο, παρά αφορά το ότι μόνο στο 7% του πληθυσμού της. Ο Γιούζι Τόντα, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κιντάι  στην Οζάκα, εξέδωσε προειδοποίηση ότι «Πρόκειται για κατάρρευση του ιατρικού συστήματος. Η εξαιρετικά μολυσματική βρετανική παραλλαγή και η γρήγορη μετάδοση οδήγησαν σε αυτήν την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ασθενών».

Μόνο οι μισοί ιατροί της Ιαπωνίας εμβολιάστηκαν

Η φροντίδα των ασθενών στην εντατική είχε επίσης τεράστιο αντίκτυπο σε εκείνους που τους φροντίζουν, σύμφωνα με τον Σατσούκι Νακαγιάμα, επικεφαλής του τμήματος νοσηλευτικής στο OMPUH: «Κάποιοι από το  προσωπικό στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) λένε ότι έχουν φτάσει στα όρια τους» και πρόσθεσε: «Πρέπει να σκεφτώ την αλλαγή προσωπικού και να φέρω ανθρώπους από άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου».

Ο Γιασουνόρι Κομάτσου, ο οποίος είναι επικεφαλής της ένωσης υπαλλήλων περιφερειακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και για τους νοσηλευτές δημόσιας υγείας στα τοπικά κέντρα υγείας: «Μερικοί από αυτούς δουλεύουν 100, 150, 200 ώρες και αυτό συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο … όταν είναι σε υπηρεσία, μερικές φορές πηγαίνουν σπίτι 1 ή 2 το πρωί και κοιμούνται μόνο προτού τους ξυπνήσει ένα τηλεφώνημα στις 3 ή στις 4 ότι τους χρειάζονται και πάλι».

Πλέον προκαλεί φόβο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο μόλις μήνες, θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να ακυρωθούν, επειδή έχουμε ήδη αποτύχει να σταματήσουμε τη ροή νέων μεταλλάξεων  από την Αγγλία και στη συνέχεια μπορεί να έχουμε και εισροή της  ινδικής μετάλλαξης», υποστηρίζει επικεφαλής της εντατικής του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οζάκα (OMPUH), Ακίρα Τακάσου: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 70.000 ή 80.000 αθλητές και οι συνοδοί τους  θα έρθουν στη χώρα από όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άλλη καταστροφή το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Τοσιχίρο Νικάι, μίλησε για ακύρωση των Αγώνων, μόλις 100 ημέρες πριν τη διοργάνωση. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η διακοπή των Ολυμπιακών είναι ακόμη στο…τραπέζι δήλωσε: «Φυσικά», αλλά πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό για την Ιαπωνία να έχει επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και θέλω να την πετύχω. Θα έχουμε πολλά ζητήματα να λύσουμε και να προετοιμάσουμε και είναι σημαντικό να τα φροντίζουμε ένα προς ένα».

Η Οζάκα κατέγραψε 3.849 θετικά τεστ την περασμένη εβδομάδα έως την Πέμπτη, ποσοστό σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο από ό, τι πριν από τρεις μήνες. Μόνο το 14% από τους 13.770 πάσχοντες με Covid της πόλης έχουν νοσηλευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι παραμένουν σπίτι με δικές τους συσκευές. Αξιωματούχοι δήλωσαν αυτό το μήνα πως 17 άτομα που δεν εισήχθησαν στο νοσοκομείο πέθαναν από τον ιό, το Μάρτιο.

Χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων

Η Ιαπωνία ήταν από τις τελευταίες μεγάλες χώρες που ξεκίνησαν εμβολιασμούς, όταν άρχισαν στα μέσα Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε τώρα ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού στην Οζάκα και το Τόκιο σε μια μάχη, για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί από το στρατό για να εμβολιάζονται καθημερινά χιλιάδες άτομα με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Περίπου το 1,9% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας αναμένεται να επεκταθεί με τις  περιφερειακές αρχές να έχουν περισσότερες εξουσίες σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Η χώρα εξαρτάται επί του παρόντος από το εμβόλιο της Pfizer, καθώς είναι το μοναδικό εμβόλιο Covid-19 που έχει εγκριθεί από τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58