Ο WADA κάνει καλά τη… δουλειά του

Ο WADA κάνει καλά τη… δουλειά του

 Αγγελική Βύζικα

  |  13.08.2020 | 14:34

Πραγματικά αποκαλυπτικό ήταν το πρόγραμμα επανεξέτασης δειγμάτων καθώς περισσότερα από τα 2/3 των 5.000 δειγμάτων ούρων και αίματος, που ελήφθησαν στο Λονδίνο 2012, βρέθηκαν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αριθμός ρεκόρ ολυμπιακών αποκλεισμών. Το μήνυμα που εστάλη είναι σαφές, ότι αθλητές που έχουν κάνει χρήση και προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημα, δεν […]

Πραγματικά αποκαλυπτικό ήταν το πρόγραμμα επανεξέτασης δειγμάτων καθώς περισσότερα από τα 2/3 των 5.000 δειγμάτων ούρων και αίματος, που ελήφθησαν στο Λονδίνο 2012, βρέθηκαν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αριθμός ρεκόρ ολυμπιακών αποκλεισμών. Το μήνυμα που εστάλη είναι σαφές, ότι αθλητές που έχουν κάνει χρήση και προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημα, δεν θα πρέπει πλέον να… κοιμούνται άνετα.

Χθες (Τετάρτη 12/8)  ήταν η επέτειος 8 χρόνων από την τελετή λήξης των Αγώνων στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, το Λονδίνο, ημερομηνία που βάσει του καταστατικού του Ολυμπιακού Χάρτη, έληγε η περίοδος των όποιων περιορισμών.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Μάλλον, τον εκδότη της Olympedia, συνολικά 139 αθλητές έχουν μέχρι στιγμής ανασταλεί ή αποκλειστεί για χρήση  ντόπινγκ στο Λονδίνο 2012, 65 από αυτούς πιάστηκαν στο πρόγραμμα επανεξέτασης, με μόνο 9 από αυτούς να έχουν πιαστεί κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ο αριθμός περιλαμβάνει 39 κατόχους μεταλλίων, με 13 από αυτούς να έχουν κατακτήσει το χρυσό. Είναι ο υψηλότερος αριθμός αθλητών που έχει αποκλειστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 81 στο Πεκίνο το 2008.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ, Βίτολντ Μπάνκα, ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ότι έχει διεξαχθεί ένα τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανεξετάσεων σημαίνει, ότι περισσότεροι αθλητές που έπρεπε να έχουν κερδίσει μετάλλια τότε δικαιώνονται, για τις προσπάθειες τους.

«Η επανεξέταση που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα που ελήφθησαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο έχει αποδειχθεί αποτελεσματική», δήλωσε ο Μπάνκα, στο insidethegames. Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί δικαιοσύνη – ακόμη και αν περάσουν χρόνια – χάρη σε νέες ή βελτιωμένες μεθόδους ανίχνευσης. Οι αθλητές που έχασαν άδικα τα μετάλλια μπορούν στη συνέχεια να απολαύσουν την καθυστερημένη στιγμή της δόξας και της αναγνώρισής τους. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε δικαιοσύνη για εκείνους που έχουν εξαπατηθεί και ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στους αθλητές που επιλέγουν να αγωνιστούν «καθαροί»».

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τις χώρες και τον αριθμό των αθλητών που αποκλείστηκαν:

 

Χώρα Αριθμός αποκλεισμένων αθλητών
Ρωσία 46
Ουκρανία 17
Λευκορωσία 15
Τουρκία 14
Καζακστάν 6
Μολδαβία 4
Ουζμπεκιστάν 4
Αρμενία 3
Αζερμπαϊτζάν 3
Αλβανία 2
Κολομβία 2
Γεωργία 2
Μαρόκο 2
Ρουμανία 2
Σαουδική Αραβία 2
Σλοβενία 2
Ηνωμένες Πολιτείες 2
Βραζιλία 1
Κίνα 1
Γαλλία 1
Ιταλία 1
Λετονία 1
Λιθουανία 1
Κατάρ 1
Άγιος Χριστόφορος &Νέβις 1
Ισπανία 1
Συρία 1
Τρίνιταντ και Τομπάγκο 1

Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου που διεξήγαγε το πρόγραμμα για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), επιβεβαίωσε τον Ιούνιο ότι είχαν ολοκληρώσει την επανεξέταση των δειγμάτων του Λονδίνου 2012. Πιστεύεται, ότι έως και 12 περιπτώσεις εξακολουθούν να έχουν κλείσει επίσημα.

Συνολικά 46 Ρώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί από το Λονδίνο 2012, με αποτέλεσμα την απώλεια 14 μεταλλίων, συμπεριλαμβανομένων και 5 χρυσών. Πολλοί εμπλέκονταν ως αποτέλεσμα της έκθεσης Μακ Λάρεν, που αφορούσε στους ισχυρισμούς για ντόπινγκ στη Ρωσία, που γινόταν με τις «ευλογίες» του κράτους. Τη Ρωσία ακολούθησε η Ουκρανία με 17 αποκλεισμένους αθλητές, η Λευκορωσία με 15 και η Τουρκία με 14.

Ο στίβος ήταν το άθλημα που παρήγαγε το μεγαλύτερο αριθμό αποκλεισμένων αθλητών για ντόπινγκ με συνολικά 91 προσπάθειες να ακυρώνονται. Η άρση βαρών ακολούθησε με 34 και η ποδηλασία και η πάλη είχαν 4 έκαστος. Πυγμαχία, κανό, γυμναστική, τζούντο, κωπηλασία και κολύμβηση είχαν όλοι από ένα.

Ο τεράστιος αριθμός αθλητών που αποκλείστηκαν από το Λονδίνο 2012 οδήγησε πολλούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να χαρακτηρίσουν τους Αγώνες ως «τους πιο «βρώμικους» Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία».

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σερ Χιού Ρόμπερτσον, υποστήριξε το αντίθετο, δηλώνοντας ότι αυτό απλώς απεικονίζει πόσο λίγοι απατεώνες έχουν συλληφθεί στους προηγούμενους Αγώνες από τότε που άρχισαν τα τεστ για απαγορευμένες ουσίες, το 1968, στους Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού.

Ο Σερ Χιού ήταν υπουργός Αθλητισμού της Βρετανίας, την περίοδο των Αγώνων και είχε προειδοποιήσει ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι το ντόπινγκ ήταν η «σοβαρότερη απειλή σε αθλητικούς όρους για την Οργανωτική Επιτροπή του Λονδίνου». «Η «τραγωδία» των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι δεν θα ξέρουμε ποτέ πόσοι «καθαροί» αθλητές δεν έχουν κατακτήσει μετάλλια λόγω χρήσης ουσιών των «απατεώνων»», τόνισε στο insidethegames. 

«Το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερες παραβάσεις ντόπινγκ στο Λονδίνο 2012 από ό, τι σε οποιουσδήποτε άλλους Αγώνες αποδεικνύει απλώς την κλίμακα του προβλήματος. Λίγη παρηγοριά είναι ότι έχουν συλληφθεί τόσοι πολλοί».

Παραμένει ασαφές πόσοι άλλοι αθλητές θα αποκλειστούν τελικά, από το Λονδίνο 2012 ως αποτέλεσμα του προγράμματος επανεξέτασης ή εάν θα επιστραφούν  και άλλα μετάλλια.

«Για νομικούς λόγους, η ΔΟΕ δεν μπορεί να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για πιθανές υποθέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της και πρόσθεσε: «Θα παράσχουμε πλήρη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα επανεξέτασης των δειγμάτων του Λονδίνου 2012 σε μεταγενέστερο στάδιο», κατέληξε.

 

 

Πηγή-Φωτο: Insidethegames

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58