Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επεκτείνουμε στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επεκτείνουμε στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο

 newsroom

  |  26.08.2020 | 12:38

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια προς Δυσμάς. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς είμαστε όμως αυτοί […]

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια προς Δυσμάς. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίο έχουν ασκήσει γείτονές μας με συμβιβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό και το αναγκαίο προστάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. «Στο ίδιο πνεύμα πάντα: οι άριστες διμερείς μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο με το ίδιο υπόβαθρο, το δίκαιο της θάλασσας, και τον ίδιο πάντα στόχο να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα παράλληλα με την υπέρβαση ενός χρόνιου αδιεξόδου».

«Τα κενά επιχειρούσαν να καλύψουν τρίτοι εμπλεκόμενοι με άκυρες αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η συμφωνία με την Αίγυπτο

«Προτεραιότητά μας υπήρξε η συμφωνία (σ.σ.: με την Αίγυπτο) να συνομολογηθεί βάσει της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί ακριβώς είναι αυτή που καθιερώνει τις αρχές της θαλάσσιας οριοθέτησης. Αναγνωρίζει στα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος τα όρια της υφαλοκρηπίδας ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ. Τίποτα δεν εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει αυτή αναγκαίο. Ταυτόχρονα επελέγη ο δρόμος της μερικής οριοθέτησης, όμως από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι ταχεία μερική οριοθέτηση είχε προτείνει δημόσια η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται τώρα κατά 38.000 km² που προστίθεται στα 76.000 km² που προέκυψαν από τη συμφωνία με την Ιταλία. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα και για το Καστελλόριζο. Η Ελλάδα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στον 28ο και στον 26ο μεσημβρινό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική άκαμπτη θέση»

«Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική άκαμπτη θέση της, η συμφωνία αφορά μόνο τον χώρο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που υποτίθεται ότι θα έδιναν στην Αίγυπτο πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο και δεσμεύτηκε να βαδίσει με την Αθήνα, εξουδετερώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας-Τρίπολης, καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των τουρκικών θέσεων, άρα και δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ελληνικά δικαιώματα στην οριοθετηθείσα περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο είπε ότι «επαναφέρουν το διεθνές δίκαιο ως κύριο ρυθμιστή των διεθνών σχέσεων και επιτρέπουν την αξιοποίηση κοινών πόρων. Μετατρέπουν, με άλλα λόγια, τις θάλασσες που χωρίζουν τα κράτη σε θάλασσες ευημερίας που ενώνουν τους πολίτες τους. Πάνω απ’ όλα, οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας, περιθωριοποιούν αυθαίρετες ή μονομερείς πρακτικές και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία έχει τρόπο να αποκτά και αυστηρό νομικό πρόσημο, ώστε να γίνεται ανάχωμα στις πιο βίαιες συμπεριφορές».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ακινησία, τονίζοντας ότι η ακινησία περιθωριοποιεί τη χώρα: «Όταν οι συσχετισμοί γύρω μας αλλάζουν αδιάκοπα, η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις και η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Συχνά οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί. Επί 46 χρόνια επικαλούμασταν κυριαρχικά δικαιώματα στα οποία ουδέποτε δώσαμε διήμερη νομική υπόσταση».

Και αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε: «Κάποιοι εκλαμβάνουν τη νομιμότητα ως αμηχανία και το δικό τους θράσος ως αδυναμία του άλλου. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος. Η ολιγωρία δεν έχει πια θέση στην εξωτερική μας πολιτική εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δρα πολύ στη συγκυρία, συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία, συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το διεθνές δίκαιο και κυρίως δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58