Γκατσιούδης στο sports3: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ταλέντα» (pics)

Γκατσιούδης στο sports3: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ταλέντα» (pics)

 newsroom

  |  29.08.2020 | 10:32

Ο γίγαντας από το Διδυμότειχο, σαν σήμερα, έπαιρνε την ανηφόρα προς την κορυφή! (pics, vid)

  Εζησε από νωρίς μεγάλες διακρίσεις και επιτυχίες κι αυτό του έδωσε ώθηση και μπήκε δυνατά να διεκδικήσει το καλύτερο που μπορούσε σε όλους τους μεγάλους αγώνες στον καιρό του. Ξεχώριζε για το πάθος και την ευαισθησία του (για όσους τον γνώρισαν καλύτερα) και ήταν πάντα ο γίγαντας από το Διδυμότειχο που αν είχε σταθεί […]

 

Εζησε από νωρίς μεγάλες διακρίσεις και επιτυχίες κι αυτό του έδωσε ώθηση και μπήκε δυνατά να διεκδικήσει το καλύτερο που μπορούσε σε όλους τους μεγάλους αγώνες στον καιρό του.

Ξεχώριζε για το πάθος και την ευαισθησία του (για όσους τον γνώρισαν καλύτερα) και ήταν πάντα ο γίγαντας από το Διδυμότειχο που αν είχε σταθεί λίγο πιο τυχερός με τους τραυματισμούς που τον βρήκαν, θα είχε άλλη εξέλιξη στην αθλητική του διαδρομή.

Ο Κώστας Γκατσιούδης, είναι ταυτισμένος στη σκέψη των φιλάθλων (ειδικά των πιο παλαιών) με τον ακοντισμό εντός συνόρων.

Κατέχει ακόμα τα πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία ανδρών (91,69 μ. από το 2000) και εφήβων (80,30 μ. από το 1992).

Τον χαρακτήριζε το πάθος (και πολλές φορές το άγχος) τον καιρό που αγωνιζόταν ενώ τώρα μετά από καιρό αναπολεί εκείνα τα χρόνια και ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να προσεχθούν τα νεότερα παιδιά για να παραμείνουν στον αθλητισμό.

Στον καιρό του, ο σπουδαίος Ελληνας ακοντιστής είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο στη Σεβίλλη αλλά και σε άλλους μεγάλους αγώνες που ακολούθησαν πολύ μεγάλες μορφές του αγωνίσματος.

Οι συστηματικοί φίλοι του στίβου, θυμούνται πολύ μεγάλους αθλητές όπως ο ρέκορντμαν, ο σπουδαίος Τσέχος Γιαν Ζελέζνι, οι Γερμανοί Χεχτ και Χένρι, ο Βρετανός Στιβ Μπάκλεϊ, ο Ρώσος Σεργκέι Μακάροβ και φυσικά πολλούς από τη μεγάλη σχολή της Φινλανδίας που μετά την επιτυχία του Πάρβιαϊνεν στον τελικό του 99 απέκτησε ηθικό και άρχισε μετά να παρουσιάζει μεγάλες επιτυχίες.

Πως ήταν η κατάσταση στο αγώνισμά σας, τότε;

«Καμιά φορά που τα σκέφτομαι καταλήγω τώρα στο συμπέρασμα ότι τότε αγωνιζόμουν σε μια δύσκολη συγκυρία.

Είχα να αντιμετωπίσω αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου και τα αγωνιστικά στάνταρ για διάκριση επίσης ήταν πολύ υψηλά.

Δεν πήγαινες πουθενά αν δεν έριχνες 85 -86 μέτρα και πάνω».

Από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης, εκείνες τις ημέρες τι θυμόσαστε;

«Είχε πολύ ζέστη και υγρασία και μένα με πείραζε πάρα πολύ αυτός ο καιρός. Μάλιστα θυμάμαι προσπαθούσαμε να αποφύγουμε όσο γίνεται τις μετακινήσεις και να μένουμε στο ξενοδοχείο που ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Είχα αρκετό άγχος. Ο καιρός και η ένταση πριν τον αγώνα, ειδικά πριν από τον τελικό, μου δημιούργησε ένα σφίξιμο σχεδόν σε όλο μου το σώμα.

Θυμάμαι μάλιστα, είχα μιλήσει με τον φυσιοθεραπευτή μου τότε, τον Δημήτρη Τάκα στη Μυτιλήνη και μου είχε δώσει διάφορα …γιατροσόφια από μακριά για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση με την υγρασία και τη ζέστη».

Ολο αυτό το άγχος του αγώνα που οφείλονταν, τώρα που το ξανασκέφτεστε;

«Ημουν πολύ καλά, όλη η πορεία μου μέχρι εκείνη τις μέρες που πλησίαζε ο τελικός έδειχνε ότι μπορούσα να διεκδικήσω μετάλλιο και φυσικά ήταν ο κυριότερος αγώνες της χρονιάς κι εγώ ήθελα πάρα πολύ να κυνηγήσω μια μεγάλη διάκριση».

Η φοβία

Συμπληρώνοντας στα παραπάνω, ο μεγάλος Ελληνας ακοντιστής τόνισε

«Το κυριότερο μέλημά μου, ήταν πάντα να μπω καλά στον αγώνα. Ειδικά σε αγώνα στόχο.

Είχα ταλαιπωρηθεί από διάφορα σφιξίματα της τελευταίας στιγμής και πάντα είχα μια φοβία μην συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή. Μην πάθω κάτι και με επηρεάσει.

Αυτό μου δημιουργούσε ένταση και άγχος συν βέβαια και το στρες που έτσι κι αλλιώς έχεις πριν από έναν μεγάλο αγώνα».

Την ημέρα του τελικού, πως πήγε ο αγώνας;

«Θυμάμαι έριξα πολύ καλά με την πρώτη βολή μου κι αυτό ήταν κάτι που με απελευθέρωσε αρκετά.

Ενιωσα ότι θα είμαι στα μετάλλια, αλλά παρακολουθούσα τις προσπάθειες και των άλλων γιατί σε εκείνον τον τελικό υπήρχαν σπουδαίοι αθλητές που ήταν πάντα ικανοί να ανατρέψουν τα πάντα.

Τελικά, τότε, με ξεπέρασε ο Παρβιάινεν, ο Φινλανδός που δεν τον περίμενα κιόλας.

Μέχρι εκείνον τον τελικό δεν είχε κάνει κάτι που να τον καθιστά απειλή όμως να που τελικά έριξε.

Τραντάχτηκα αρκετά μόλις είδα να με ξεπερνάει, προσπάθησα να αντιδράσω, αλλά τελικά έτσι είναι οι αγώνες».

Τα επίσημα αποτελέσματα του τελικού

Στη συνέχεια όμως, μετά από αυτό το ασημένιο μετάλλιο πήγατε καλά…

«Ετσι πιστεύω κι εγώ.

Πήγα πολύ καλά μέχρι και το παγκόσμιο του Εντμοντον το 2001.

Ισως ενδιάμεσα, να είχα πάει και λίγο καλύτερα, αλλά οι τραυματισμοί δεν μου επέτρεψαν ούτε να συνεχίσω αλλά και ούτε να ολοκληρώσω τη δράση όπως ίσως να μπορούσα αν ήταν αλλιώς τα πράγματα».

Πολύ κακώς δεν στηρίζουν τα νέα παιδιά…

Τώρα σε σχέση με τη δική σας τη γενιά πως βλέπετε την κατάσταση;

«Εμείς, τότε, η δική μου η γενιά είχαμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή ομάδα, αλλά είχαμε και το κίνητρο να μείνουμε στον αθλητισμό και να παλέψουμε για τις διακρίσεις.

Τότε η πολιτεία μάς εξασφάλιζε κάποια προνόμια που μάς διευκόλυναν να αφοσιωθούμε στην προπόνησή μας και στους αγώνες μας.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι η επαγγελματική σου αποκατάσταση μπορεί να μπει σε ένα δρόμο όσο είσαι ενεργός αθλητής.

Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Κακώς, πολύ κακώς πιστεύω.

Τα παιδιά που αγωνίζονται τώρα δεν έχουν ανάλογη βοήθεια ούτε στήριξη κι αυτό που γίνεται θα διώξει πολλά ταλέντα από τον αθλητισμό.

Δεν έχουν κίνητρο τα παιδιά να μείνουν και να συνεχίσουν αλλά η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ταλέντα».

Ποιος είναι

Ο Κώστας Γκατσιούδης, ο κορυφαίος Ελληνας ακοντιστής, γεννήθηκε στο Διδυμότειχο στις 17 Δεκεμβρίου (και εκεί ζει πλέον μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Εχει ένα γιό (τον Γρηγόρη) και μια κορη (τη Μαρία), επαγγελματικά υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. Γενικότερα πάντως όταν τον καλέσουν να συνδράμει με τη μεγάλη του αθλητική εμπειρία σπεύδει με χαρά.

Αυτόν τον καιρό βοηθάει στο σύλλογο που είναι ο πρώτος του προπονητής ο Θανάσης Τσιτσιμάκας.

Αγωνιστικά έζησε πολύ μεγάλες επιτυχίες από νεαρή ηλικία.

Γνήσιο αυθεντικό ταλέντο, αν δεν είχε τα προβλήματα με τραυματισμούς που τον κράτησαν πίσω θα είχε αφήσει πίσω του ακόμα μεγαλύτερη αθλητική κληρονομιά και πολύ πιο σπουδαίες επιδόσεις.

Το 1990 ήταν 6ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και στην ίδια διοργάνωση δύο χρόνια αργότερα ήταν 2ος.

Το 1994 ήταν πρωταθλητής Ευρώπης κάτω των 23 ετών. Στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες (το 1996 στην Ατλάντα) μπήκε στον τελικό και ήταν 10ος.

Το 1997 αναδείχτηκε χρυσός μεσογειονίκης και η πρώτη του μεγάλη διάκριση σε επίπεδο ανδρών ήταν με το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του «Αθήνα 1997».

Το 1999 επιβεβαίωσε την κλάση του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Σεβίλλη 1999» ενώ ήταν πρώτος στον τελικό Γκραν Πρι στο Μόναχο με 89,84μ.

Το 2000 στο Σίδνει ήθελε να ολυμπιακό μετάλλιο, από τον προκριματικό έδειχνε έτοιμος (με 88,44μ. πέρασε 3ος στον τελικό) αλλά στον τελικό το άγχος τον δυσκόλεψε και τελικά περιορίστηκε στην 6η θέση με 86,53μ.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Εντμοντον 2001», ανέβηκε στο βάθρο (με βολή στα 89,95μ.) όπου κατέκτησε την 3η θέση και το τρίτο διαδοχικό μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2002 στο μοναδικό του αγώνα που έκανε στη Θεσσαλονίκη έριξε 91,24μ., ωστόσο τραυματίστηκε χάνοντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο το 2002.

Τα επόμενα χρόνια αντιμετώπισε νέα προβλήματα τραυματισμών που τον υποχρέωσαν να μείνει ουσιαστικά εκτός δράσης και να ολοκληρώσει πρόωρα την αθλητική του διαδρομή.

Θυμίζουμε ότι ο Γκατσιούδης έχει σπάσει  το φράγμα των 90 μ..:

Στις 23 Ιουνίου 2000 (91,69 μ. στο Κουόρτανε στη Φινλανδία)
Στις 26 Μαΐου 2001 (91,27 μ. στη Μαδρίτη στην Ισπανία
Στις 24 Ιουλίου 2002 (91, 23 μ. στο μίτινγκ στη Θεσσαλονίκη)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58