Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων

 Παύλος Σαχτούρης

  |  16.09.2021 | 11:05

Μια «μαύρη» ημέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ ξημέρωσε. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς  δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από αυτό τον κόσμο. Και πλέον θα μας βλέπει όλους από εκεί ψηλά. Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων. Ο μεγάλος Σέρβος τεχνικός που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας. Ήταν σε νοσοκομείο στη […]

Μια «μαύρη» ημέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ ξημέρωσε. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς  δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από αυτό τον κόσμο. Και πλέον θα μας βλέπει όλους από εκεί ψηλά. Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων. Ο μεγάλος Σέρβος τεχνικός που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας. Ήταν σε νοσοκομείο στη Σερβία και τα ξημερώματα σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του. Ενός ανθρώπου τόσο ζωντανού, τόσο δραστήριου, τόσο έξυπνου. Ενός οραματιστή του Παγκοσμίου μπάσκετ.

Πλέον, ο «σοφός» άλλαξε… κατοικία. Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων. Θα έχει όλο το χρόνο για να πιει ένα ποτό και να κάνει συζήτηση με τον πολύ καλό του φίλο, τον Δημήτρη Μητροπάνο. Θα ξαναδεί τον Ντράζεν Πέτροβιτς, αλλά και πολλούς συναθλητές και ανθρώπους του μπάσκετ, τόσο από την πρώην Γιουγκοσλαβία όσο και τη Σερβία. Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων. Από εκεί ψηλά θα συνεχίσει να βλέπει το αγαπημένο του άθλημα να εξελίσσεται, τα αγαπημένα του παιδιά να παίζουν μπάσκετ.

Ντούσαν Ίβκοβιτς; Ένας προπονητής με προχωρημένες ιδέες

Ένας άνθρωπος καινοτόμος, ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία. Από τα πρώτα βήματά του στους πάγκους, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και στη συνέχεια, ως το φινάλε, το 2016. Στην πατρίδα του, αλλά και τη δεύτερη την Ελλάδα. Στη Ρωσία, στην Τουρκία. Παντού. Μην ξεχνάμε πώς το μακρινό 1983 ήταν εκείνος που πρώτο-σύστησε τον Ντράζεν Πέτροβιτς στον ευρύ κοινό, στην Πανεπιστημιάδα του Έντμοντον.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «Ντούντα» στη γειτονιά των αγγέλων

Τύγχανε του σεβασμού και της αναγνώρισης από όλους τους ανθρώπους του χώρου. Ένας προπονητής σκεπτόμενος, πράος, ευφυής. Στην Ελλάδα δούλεψε σε αρκετές ομάδες. Όχι ότι έχει και τόσο μεγάλη σημασία αυτό. Το άξιο αναφοράς είναι πώς παντού έκανε φίλους, παντού έπιναν… νερό στο όνομά του, παντού είχαν πάντα να πουν μια καλή κουβέντα για τον άνθρωπο Ίβκοβιτς πρωτίστως. Η προπονητική του αξία, εξάλλου, είναι εγνωσμένη!

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Μεγάλη η απώλεια για το άθλημα

Το ευρωπαϊκό περισσότερο, αλλά και το παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα, από το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου είναι «φτωχότερα». Ο χαμός του «Σοφού» Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι ένα πλήγμα για το άθλημα. Άνθρωποι που έχουν δώσει τόσα πολλά για το άθλημα, το αφήνουν… ορφανό όταν φεύγουν από τη ζωή. Και το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.