Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ένας δάσκαλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ [vids]

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ένας δάσκαλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ [vids]

 Γιάννης Νιαστίτης

  |  16.09.2021 | 11:29

Ντούσαν Ίβκοβιτς (1943-2021). Η είδηση του θανάτου του μεγάλου δάσκαλου τουευρωπαϊκού μπάσκετ την Πέμπτη 16/9/2021 σε ηλικία 77 ετών, σκόρπισε τη θλίψη σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό χώρο του μπάσκετ. Όμως το έργο που άφησε πίσω του ο Ντούντα, η φιλοσοφία του που άλλαξε το σύγχρονο μπάσκετ της Ηπείρου, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τρόπο παιχνιδιού της […]

Ντούσαν Ίβκοβιτς (1943-2021). Η είδηση του θανάτου του μεγάλου δάσκαλου τουευρωπαϊκού μπάσκετ την Πέμπτη 16/9/2021 σε ηλικία 77 ετών, σκόρπισε τη θλίψη σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό χώρο του μπάσκετ. Όμως το έργο που άφησε πίσω του ο Ντούντα, η φιλοσοφία του που άλλαξε το σύγχρονο μπάσκετ της Ηπείρου, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και του Ολυμπικακού, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδότησε στους επίγονους του – προπονητικούς και μη – ο μεγάλος Σέρβος, εξού και το παρατσούκλι του ο «σοφός». Ένας άνθρωπος που με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, εκτός των θαυμαστών τακτικών προσόντων του, κέρδιζε τον θαυμασμό από φίλους και αντίπαλους.

Η ιστορία του δικού μας Ντούντα ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν και ως βοηθός προπονητή του Λούκα Στάντσιτς στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, θα κάνει το (προπονητικό) του όνομα γνωστό. Με τις πρώτες του διεθνείς επιτυχίες επιτυχίες με την Εθνική Εφήβων της Γιουγκοσλαβίας αλλά και αυτές στο εθνικό πρωτάθλημα με την Παρτίζαν, θα τραβήξει το ενδιαφέρον των ελληνικών ομάδων, με τον Άρη να είναι εκείνος που θα τον φέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας ως βασικό προπονητή (1980-82).

Επόμενος μεγάλος σταθμός στην καριέρα του θα είναι η Εθνική Γιουγκοσλαβίας των Ανδρών, εκεί όπου αρχικά ως βοηθός προπονητή του Κρέσιμιρ Τσόσιτς και στη συνέχεια ως κεντρικός προπονητής, θα κατακτήσει συνολικά 4 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1987 έως και το 1995, έχοντας αναδείξει τη χρυσή γενιά του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ, με παίκτες όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Βλάντε Ντίβατς, ο Ντίνο Ράτζα, ο Ζάρκο Πάσπαλι και ο Τόνι Κούκοτς.

Στην Ελλάδα θα έρθει για δεύτερη φορά στην προπονητική του καριέρα το 1991 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με τον οποίο θα κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1991-92 και θα τον οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε Final Four της Euroleague. Ωστόσο τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ελληνικό μπάσκετ, θα τον έχει πέντε χρόνια αργότερα όταν στον τελικό της Ρώμης τη σεζόν 1996-97, με ηγέτες τους Ντράγκαν Τάρλατς και Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε το παρθενικό του τρόπαιο στην Euroleague.

Η ιστορία θα επαναληφθεί 15 χρόνια αργότερα (2011-12), όταν και πάλι ο αναμορφωτής του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτή τη φορά με μια πλειάδα νεαρών Ελλήνων ως επί το πλείστον και με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη, θα καταφέρει να καταπλήξει για μια ακόμη φορά την Ευρώπη και να κατακτήσει έναν τίτλο, κόντρα σε κάθε προγνωστικό. Τέσσερα χρόνια αργότερα (2016) με τελευταία του… στάση την Εφές, ο Ντούντα θα ανακοινώσει την οριστική του αποχώρηση από τους πάγκους.