Νίκη Πίτα στο Sports3.gr: «Θα πάρω την πρόκριση για Τόκιο και θα γράψω ιστορία!» [pics]

Νίκη Πίτα στο Sports3.gr: «Θα πάρω την πρόκριση για Τόκιο και θα γράψω ιστορία!» [pics]

 newsroom

  |  23.05.2021 | 05:30

Και αν ποτέ βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες, να υπερασπιστεί τον πελάτη της… Κι αν ποτέ κληθεί να αγορεύσει προς όφελος του εντολέα της -γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή- θα έχει αφήσει πίσω της πορείες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Γιατί η Νίκη Πίτα – η φοιτήτρια της Νομικής- στα 23 της χρόνια έχει […]

Και αν ποτέ βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες, να υπερασπιστεί τον πελάτη της… Κι αν ποτέ κληθεί να αγορεύσει προς όφελος του εντολέα της -γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή- θα έχει αφήσει πίσω της πορείες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Γιατί η Νίκη Πίτα – η φοιτήτρια της Νομικής- στα 23 της χρόνια έχει γευτεί και αν έχει γευτεί επιτυχίες στο άθλημα της καρδιάς της, την πυγμαχία κι έχει ανέβει σε βάθρα και έχει κάνει το όνομά της.

Έχει ανεβεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο της Ταϊβάν προ πενταετίας, αλλά και άλλες μεγάλες επιτυχίες φιγουράρουν στο παλμαρέ, αυτού του κοριτσιού, που ενάντια σε στερεότυπα και συντηρητισμούς μεγαλουργεί στο ρινγκ. Το κορίτσι των 57 κιλών που ο πατέρας του, πρωτοτυπώντας, είχε την φαεινή, όπως αποδείχτηκε ιδέα, να το βάλει στην πυγμαχία, έχει στόχους και προοπτικές. Και ποια είναι η μεγαλύτερη για έναν αθλητή, παρά αυτή της πρόκρισης και διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η Νίκη, με το καρμικό όνομα, είναι έτοιμη να γράψει ιστορία, ένα όνομα με bold που θα βρίσκεται εσαεί καταχωρημένο ως της πρώτης Ελληνίδας πυγμάχου που θα μετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρωταθλήτρια γυαλίζει τα γάντια της για Τόκιο και, σ΄ένα διάλειμμα των προπονήσεων, απαντά στις ερωτήσεις, χείμαρρος! Ετοιμόλογη, με ωραία Ελληνικά και λεξιλόγιο ολκής… ως μια εκκολαπτόμενη δικηγόρος…

Το 2012 για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες η γυναικεία πυγμαχία. «Ιστορική» η συμμετοχή σου στο Τόκιο λοιπόν, θα είσαι η πρώτη Ελληνίδα…

«Ναι.. Από τη στιγμή βέβαια που πάρω την πρόκριση. Μακάρι δηλαδή όλα να πάνε καλά!»

Είδες; Φαντάσου, θεώρησα ως δεδομένη την πρόκριση. Γλώσσα λανθάνουσα!

«Ναι-ναι-ναι (γέλια). Θα αποτελεί λοιπόν ιστορικό γεγονός για την αθλητική ιστορία μας. Θα είμαι η πρώτη γυναίκα που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν συζητώ την υπερηφάνεια και την τιμή. Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, ήταν όνειρο και τώρα έχει γίνει στόχος μου. Και νομίζω ότι τα συναισθήματα θα είναι πάρα πολύ έντονα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, μακάρι να το ζήσω.»

Όλα κρίνονται 4-8 Ιουνίου στο προολυμπιακό του Παρισιού. Εκεί θα αγωνιστείς με τα καλύτερα εφόδια;

«Έχουν προηγηθεί δύο χρόνια πάρα πολύ δύσκολα για όλους τους αθλητές και για εμένα. Οπότε πιστεύω ότι τώρα, όλοι οι καλοί αθλητές του κόσμου, βρισκόμαστε στο ίδιο «παικτικό» επίπεδο γιατί και αγώνες έλειπαν και δεν υπήρχαν και πολλές προετοιμασίες. Οπότε νομίζω ότι θα κριθούν όλα στη λεπτομέρεια και στο ποιος θα έχει την καλύτερη ψυχολογία. Ποιος θα κυριαρχήσει στο παιχνίδι και ποιος θα φτάσει τη στρατηγική του μέχρι το τέλος. Εκεί θα κριθεί ο νικητής και αυτός που θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο.»

Εσύ προπονητικά, ψυχολογικά κλπ είσαι στα καλύτερά σου;

«Εγώ είμαι εκατό τοις εκατό αφοσιωμένη στον στόχο αυτό, τα δυο τελευταία χρόνια. Είμαι ψυχολογικά καλά, είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι θα την πάρω την πρόκριση και θα γράψουμε ιστορία φέτος.»

Ημέρες του παγκοσμίου της Ταϊβάν, όπου στέφθηκες πρωταθλήτρια;

«Στο παγκόσμιο της Ταϊβάν το 2015 ήμουν πανευτυχής και περήφανη. Αν και εγώ, αυτό που λέω πάντα στον εαυτό μου είναι ότι η επιτυχία διαρκεί εκείνη τη στιγμή και όχι μετά. Δηλαδή με το που γίνεται μια επιτυχία τη ζω για ένα χρονικό διάστημα, την αφήνω πίσω και κοιτάω μπροστά -και αυτός είναι και ο στόχος μου τώρα. Και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη για όλα τα επιτεύγματά μου και προσπαθώ να πετύχω την ακόμα υψηλότερη επίδοση, να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

Από τα χρόνια που πλήρωνε ο πατέρας σου για την αθλητική σου φόρμα και ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ανέβαλε το ένα ραντεβού σας μετά το άλλο, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι;

«Νομίζω ότι… αν θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πορεία όλη αυτή, γιατί πέρασα από πάρα πολλά κύματα για να ανταπεξέλθουμε οικογενειακώς, αν και νομίζω ότι η παρακαταθήκη που αφήνω είναι αυτή, ότι δηλαδή δεν πρέπει να σταματάμε σε καμία περίπτωση. Υπήρξαν πάρα πολλά εμπόδια, κάποια φαίνονταν τεράστια κάποια λιγότερο και νομίζω ότι η επιτυχία έγκειται σε αυτό, στο ότι δεν σταμάτησα ποτέ, μα ποτέ η οικογένειά μου και εγώ, να πιστεύουμε στις ικανότητές μου.»

Είναι υπερβολή να κάνουμε λόγο για βάθρο στο Τόκιο;

«Καθόλου υπερβολή! Το συζητάτε; Το δύσκολο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να πάρεις την πρόκριση. Και ειδικά έτσι όπως είναι και η κατάσταση… σκεφτείτε ότι είχαμε δυο προσπάθειες, έχουμε μια τώρα στο ευρωπαϊκό και είχαμε και ένα παγκόσμιο που ακυρώθηκε λόγω covid -και θα γίνει μέσω ranking list. Οπότε εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να πάω μέσω ranking list, γιατί οι άλλες αθλήτριες, όλα αυτά τα χρόνια έχουν πάει σε πάρα πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά κύπελλα και έχουν μαζέψει πόντους. Οπότε η μόνη μου πιθανότητα είναι μέσω του ευρωπαϊκού. Δεν το συζητώ, από τη στιγμή που κερδίσω δύο αγώνες, γατί να μην πάω πολύ καλά στους ολυμπιακούς! Δεν το συζητώ.»

Το «πολύ καλά-δεν το συζητώ» είναι και βάθρο δηλαδή Νίκη;

«Φυσικά! Αλλά σας λέω, το δύσκολο στην όλη υπόθεση είναι να πάρω την πρόκριση. Γιατί έχω να αντιμετωπίσω και καλές αθλήτριες. Η δυσκολία είναι σ΄ αυτό.»

Πολύπτυχη η ζωή σου: Φοιτήτρια Νομικής- εκτός του πρωταθλητισμού. Η Σχολή είναι πολύ δύσκολη…

«Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να συνδυαστεί ταυτόχρονα, είναι δύο τελείως διαφορετικά αντικείμενα, τα οποία απαιτούν και τα δύο προσήλωση και αφοσίωση.»

Έχεις περάσει μαθήματα; Χρωστάς πολλά;

«Μου μένουν περίπου έξι μαθήματα για να πάρω το πτυχίο. Οπότε, παίρνω το πτυχίο μου με το καλό, μόλις ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στον αθλητικό στόχο που έχω θέσει.»

Στα μελλοντικά πλάνα σου, υπάρχει η σκέψη να ανοίξεις δικηγορικό γραφείο;

«Δεν είμαι τόσο σίγουρη, αλλά είναι μέσα στο πεδίο δράσης… θα το δοκιμάσω πρώτα μέχρι να το… απορρίψω. Να δω αν μου αρέσει, γιατί μην ξεχνάμε ότι η νομική είναι ένας χώρος που σου ανοίγει πάρα πολλές πόρτες. Δεν περιορίζεται σε ένα μόνο αντικείμενο. Έχεις επιλογές και εμένα μου αρέσει να έχω επιλογές. Η δουλειά είναι και ένα αντικείμενο που σου “τρώει” πάρα πολύ χρόνο από τη ζωή, οπότε θέλω να είναι κάτι που να μου ταιριάζει, να μου αρέσει και να είναι ενδιαφέρουσα.»

Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει στη ζωή και το οικονομικό σκέλος και αναφορικά με «τα αθλητικά», οικονομικά, μόνο η οικογένειά σου σε έχει βοηθήσει να τα βγάζεις πέρα στις αγωνιστικές σου υποχρεώσεις.

«Είναι το λιγότερο… θλιβερό, είναι κάτι που με έχει απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι δεν έχω πάρει αυτά που έχω δώσει τουλάχιστον. Αν μη τι άλλο οι επιδόσεις μου δείχνουν ότι υπάρχει μέλλον στο άθλημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δικές μου προοπτικές και ικανότητες και όταν δεν βλέπω ανταπόκριση είναι κάτι που με θλίβει. Από την άλλη, τα δύο τελευταία χρόνια ο κύριος Καπράλος έχει σταθεί δίπλα μου, όπως και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την προολυμπιακή μου προετοιμασία όπου ήταν πυλώνας. Οπότε αυτό με χαροποιεί, γιατί τουλάχιστον υπάρχει ένας φορέας, ένας θεσμός που μας στηρίζει και μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω. Και είναι και ένας λόγος παραπάνω που πιστεύεις και εσύ περισσότερο στον εαυτό σου για να πετύχεις και να δικαιώσεις και αυτούς που σε έχουν στηρίξει. Το κάνεις και γι΄ αυτούς.»

Πώς σχολιάζει ο κοινωνικός περίγυρος όταν λες «κάνω πυγμαχία»;

«Εντάξει, όσοι με γνωρίζουν τόσα χρόνια ξέρουν ότι έχω αφιερώσει περισσότερη από τη μισή μου ζωή στο άθλημα, οπότε με ρωτάνε για τις επιδόσεις μου κλπ. Τώρα, όταν κάποιος με γνωρίσει, θα ενθουσιαστεί, δεν είναι κάτι αποτρεπτικό ούτε θα δημιουργήσει αρνητική εντύπωση. Μόνο θετικό πρόσημο έχει αυτό το άθλημα.»

Έχει τύχει να κάνεις «χρήση» των πυγμαχικών σου ικανοτήτων στην προσωπική σου ζωή;

‘«Όχι και εύχομαι να μην τυχαίνει σε κανέναν άνθρωπο, είτε ξέρει πυγμαχία, είτε όχι. Είναι κάτι που δεν το χρησιμοποιώ, αν συμβεί κάτι στο δρόμο, θα κοιτάξω να φύγω όχι να διαπληκτιστώ και να χειροδικήσω.»

Έχει διαποτίσει τον χαρακτήρα σου η επιθετικότητα του αθλήματος;

«Σίγουρα έχω εμφυσήσει χαρακτηριστικά του αθλήματος στην προσωπικότητά μου, όπως είναι ο δυναμισμός… είναι ένα άθλημα που χρειάζεσαι οξυδέρκεια, να χρησιμοποιείς το μυαλό σου, είναι κάτι που αντιμετωπίζω όπως όλος ο κόσμος στη καθημερινότητά μου και δεν το συζητώ, με έχει βοηθήσει και πάρα πολύ σε άλλα ζητήματα που δεν το περίμενα.»

Σε βλέπω με τα γάντια…Κάνεις μανικιούρ;

«Κάνω (γέλια) αυτήν την ερώτηση μου την κάνουν πρώτη φορά! Ε, ναι ! Τα νύχια πρέπει να είναι λεπτεπίλεπτα κοντά, να μην εμποδίζουν τη γροθιά μου. Αλλά, είπαμε, μανικιούρ κάνω! Η πυγμαχία τελειώνει και αρχίζει όταν βγαίνεις και όταν μπαίνεις στο γυμναστήριο, μετά ζεις όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι.»

Σε έχουν χτυπήσει πολύ στο πρόσωπο, να χρειαστούν ράμματα, να μείνουν σημάδια;

«Μόνιμα χτυπήματα στο πρόσωπο δεν έχω, αλλά έχει συμβεί σε κάποιο προπονητικό καμπ και σε προπόνηση να πάθω εκδορές, αλλά μέσα σε μια δυο μέρες έχουν φύγει. Οι τραυματισμοί στην πυγμαχία είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με όσα νομίζει ο κόσμος. Δηλαδή πιο εύκολα τραυματίζεσαι σε ένα άλλο άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.»

Τα δόντια σου είναι εντάξει;

«Φυσικά δεν το συζητά και είναι και πολύ ωραία, όπως βλέπετε!»

Έχεις σχέση;

«Ναι»

Δεν είπε ο άνθρωπος… πού πάω να μπλέξω τώρα;

«Φαντάζομαι θα το σκέφτηκε εκ πρώτης όψεως, αλλά νομίζω ότι για να είναι δίπλα μου είναι αντίστοιχος… έχει μια δυναμική προσωπικότητα. Και η δική μου η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη πρέπει ο άνθρωπός σου να σε στηρίζει πολύ σ΄ αυτό το κομμάτι και αν δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει δεν θα ήταν δίπλα μου.»

ΖΜΑΚ, MMA, θα έκανες κάποια στιγμή;

«Δεν το συζητώ, όχι! Κατηγορηματικά.»

Στο μυαλό όλων, μιλώντας για πυγμαχία έρχεται ο Μοχάμεντ Αλι.

«Την πυγμαχία την έζησα βιωματικά, ούτε πρότυπο είχα, ούτε είδωλο. Την αγάπησα επειδή τη βίωσα εγώ και την έζησα σιγά-σιγά βήμα-βήμα… γιατί ασχολούμαι πολλά χρόνια . Και αυτό που με ενθουσιάζει στο άθλημα είναι η πολυμορφικότητά του. Είναι ένα άθλημα που έχει πάρα πολλές μορφές, σε μαθαίνει συνεχώς και εξελίσσεσαι συνεχώς.»

Κλείνοντας, πώς έγινε και το μικρό κορίτσι, η Νίκη Πίττα ανέβηκε κάποια στιγμή στο ρινγκ;

«Ο πατέρας μου με βοήθησε στο άθλημα, κυρίως να το δοκιμάσω σαν παιδί κι εγώ, όπως όλα τα παιδιά δοκιμάζουν ένα άθλημα. Και νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή μου ταίριαξε.»

Και πώς ένας πατέρας σκέφτεται να βάλει το κορίτσι του στην πυγμαχία;

«Ε, αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο!»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58