Νέα μέτρα: Ανησυχία ειδικών για μπαρ, παρελάσεις [vid]

Νέα μέτρα: Ανησυχία ειδικών για μπαρ, παρελάσεις [vid]

 newsroom

  |  09.10.2021 | 12:20

Νέα μέτρα: 15 ημέρες θα κρίνουν την εφαρμογή τους.

Hμέρα αλλαγών σηματοδοτεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, όσον αφορά στα μέτρα για τον κορονοϊό καθώς πλέον σταματούν τα lockdown, ακόμα και στις κόκκινες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται το διαβατήριο για πλήρη ελευθερία και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης. Στο εξής δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των θαμώνων που επιτρέπονται στους κλειστούς χώρους, ενώ θα επιτρέπονται ξανά και οι όρθιοι θαμώνες.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά προκαλούν ανησυχία σε ορισμένους πολίτες αλλά και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας υπογράμμισε ότι ενώ παρατηρείται μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική (περίπου 500 κρούσματα την ημέρα) αλλά παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση όσον αφορά στους θανάτους και προειδοποίησε ότι μετά τον Νοέμβριο αναμένεται αυξητική τάση, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.

«Δεν είναι μόνο από τα νέα μέτρα (η αύξηση), τα οποία σίγουρα θα έχουν μία μικρή επίδραση. Είναι όμως αναμενόμενο καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων», τόνισε ο καθηγητής.

Καπραβέλος: Να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς κόσμο για να μην πιεστεί άλλο το ΕΣΥ

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε για την ανάγκη επιβολής αυστηρών μέτρων στις παρελάσεις που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού και δεν θα οδηγήσουν σε ασφυξία το ΕΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ. έκανε λόγο για γολγοθά των υγειονομικών και μεγάλη πίση λόγω ανεμβολίαστων.

Παράλληλα, έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι εάν η πίεση εκείνη την περίοδο είναι ήδη μεγάλη, τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου στις εκδηλώσεις.

Καθησυχαστικός ο Βασιλακόπουλος για τους εμβολιασμένους

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN ήταν καθησυχαστικός για τους εμβολιασμένους και υπογράμμισε την μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Μιλώντας για τα νέα μέτρα τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, διότι η οποια απώλεια υπάρχει σε ανοσία των εμβολίων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποκαθίσταται σχεδόν πλήρως από την ενισχυτική δόση, την οποία θα μπορούν να κάνουν όσοι πολίτες, άνω των 50 ετών, έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Επομένως όλος ο πληθυσμός θα αποκτήσει ξανά όλη την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι νέοι άνθρωποι «στους οποίους αναφέρεται κυρίως το μέτρο της ελεύθερης εισόδου στα μπαρ», εάν είναι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη ανοσία από τον κορονοϊό καθώς εμβολιάστηκαν σχετικά πρόσφατα και «ακόμα και εάν νοσήσουν, είναι μικρή η πιθανότητα να πάθουν κάτι».

Ωστόσο, αναφερόμενος στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε ότι «έχουμε χάσει 114 νέους κάτω από 40 ετών». Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε καλυμμένοι για 6 μήνες μετά από κάθε δόση εμβολίου».

Ζαούτης για νέα μέτρα: Πρέπει να προστατέψουμε και τους ανεμβολίαστους

Για τα νέα μέτρα μίλησε και στο OPEN ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν και οι ανεμβολίαστοι με τα νέα μέτρα. «Για όποιον λόγο και ένα έχει επιλέξιε κάποιος να μην εμβολιαστεί πρέπει να τον προστατέψουμε. Με τα νέα μέτρα προστατεύουμε και τους ανεμβολίαστους».

«Τα νέα μέτρα δεν απορρίπτουν την κοινή λογική ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε φορώντας μάσκες όπου πρέπει και τηρώντας τις αποστάσεις ούτε σημαίνουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει», τόνισε και υποργάμμισε ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε θα φτάσουμε και στο τέλος της πανδημίας.

Νέα μέτρα: Crash test 15 ημερών

Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, τα νέα μέτρα που αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα Σάββατο δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα για τους επόμενος μήνες καθώς πρόκειται για ένα crash test 15 ημερών. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές ανεβαίνει και δεν περιορίζεται εξαιτίας της ελεύθερης κυκλοφορίας και της διασκέδασης, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά.

Ενδεικτικό είναι όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «Μία πρώτη διαφορά από τις προηγούμενα μέτρα που υπήρχαν, είναι ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες.

Εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι».

Γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν ή να επανακαθοριστούν εάν κριθεί απαραίτητο, αφού σε 15 ημέρες θα έχουμε επαναξιολόγηση της κατάστασης. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή» εξήγησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58