Μουντιάλ: Όχι της Ε.Ε. στη διετία

Μουντιάλ: Όχι της Ε.Ε. στη διετία

 Κωνσταντίνα Γεωργίου

  |  26.09.2021 | 00:57

Μουντιάλ: Όχι της Ε.Ε. στη διετία. Αντίθετοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τους ενδοιασμούς για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Συμμερίζομαι την ανησυχία των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών για την διεξαγωγή του θεσμού κάθε δύο χρόνια. Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε ένα μοντέλο, το οποίο σέβεται το ενδιαφέρον των οπαδών, την ευεξία των παικτών και ένα παγκόσμιο αθλητικό ημερολόγιο που δεν βασίζεται μόνο σε εμπορικά συμφέροντα».

Οι δηλώσεις της Κομισιόν έρχονται τη στιγμή που η FIFA εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή σε διάφορους τομείς.

Η αρχική πρόταση για αλλαγή της συχνότητας διεξαγωγής του κυπέλλου έγινε από την Σαουδική Αραβία, η οποία βρήκε συμμάχους όπως ο Αρσέν Βενγκέρ, πρώην προπονητής της Άρσεναλ  και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αφρικής και της Ασίας. Σύμφωνα με τη FIFA όμως η πλειοψηφία των οπαδών φαίνεται να μην είναι σύμφωνη σε μια τέτοια αλλαγή, ενώ και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες δηλώνουν αντίθετες.

Σε ανακοίνωσή της η UEFA εξέφρασε τον προβληματισμό της για το σχέδιο της FIFA, τονίζοντας πως αποτελεί κίνδυνο για το ποδόσφαιρο ενώ υποτιμάται έτσι και η αξία του παγκοσμίου κυπέλλου. Ανησυχία υπάρχει όμως τόσο για την απόδοση των παικτών όσο και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε διαδικασία μετατροπής των πολιτικών της όσον αφορά τον αθλητισμό. Οι μετατροπές αναμένεται να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέλη Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε αυτά που θα ψηφιστούν είναι και η υποχρέωση των αθλητικών οργανώσεων να σέβονται την καθορισμένη συχνότητα των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων όπως ορίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Τόμας Φρανκόφσκι, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού στο Κοινοβούλιο και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής δήλωσε: «Ως πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, πιστεύω πως ο κίνδυνος για την υγεία των παικτών είναι πολύ μεγάλος. Δεν μπορούν να ξεκουραστούν επαρκώς».

Νωρίτερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής τάχθηκε κατά της πρότασης της FIFA ενώ και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, είπε πως οι μεγάλες ομοσπονδίες θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν την διοργάνωση, κάτι που θα ήταν «ταφόπλακα» για το πρότζεκτ.