Με τους ελέγχους ντόπινγκ στην Ελλάδα, όλα καλά;

Με τους ελέγχους ντόπινγκ στην Ελλάδα, όλα καλά;

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  28.09.2021 | 01:14

Αρκετά προβλήματα σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, όπως είναι οι έλεγχοι ντόπινγκ

Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια τα θέματα που είχαν να κάνουν με το ντόπινγκ, εννέα στις δέκα φορές, βρίσκονταν σε περίοπτες θέσεις στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων (αθλητικών και πολιτικών) και έπαιζαν «ψηλά» στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Οι εποχές έχουν αλλάξει και… η φαρμακοδιέγερση και τα θέματά της έχουν υποβαθμιστεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν «πουλάνε», πλην ορισμένων ηχηρών εξαιρέσεων, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Πριν από λίγες ημέρες διάβασα σε ρεπορτάζ αθλητικής εφημερίδας (Livesport), το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε αρκετά portal, ότι οι τρεις πρώτες αγωνιστικές της Super League διεξήχθησαν χωρίς ελέγχους ντόπινγκ. «Οι δειγματολήπτες του ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ) δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στα γήπεδα της κορυφαίας λίγκας του ελληνικού ποδοσφαίρου και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2006, όταν και δημιουργήθηκε η Super League». Αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, στους αγώνες ποδοσφαίρου παίκτες και των δύο ομάδων, υποβάλλονται σε έλεγχο ντόπινγκ, μετά το τέλος του ματς. Αυτοί που δίνουν δείγμα για έλεγχο, επιλέγονται με κλήρωση.

Πριν από περίπου ένα μήνα, έγινε γνωστό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ενημέρωσε ότι το εργαστήριο ντόπινγκ της Αθήνας έχασε τη διαπίστευσή του, η οποία είχε αρθεί προσωρινά την 1η Οκτωβρίου του 2019. Σύμφωνα με ανακοίνωση του WADA, «ανακλήθηκε οριστικά η πιστοποίηση του Doping Control Laboratory of Athens εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων και με τα σχετικά Τεχνικά Έγγραφα και Επιστολές». 

Σε απλά ελληνικά, στην χώρα μας δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι ντόπινγκ με την βούλα του WADA και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα ελέγχων ντόπινγκ αναγνωρίζονται μόνο από… τον ελεγχόμενο.

Επιστροφή στην Super League. Ας υποθέσουμε ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα που υπάρχουν και οι έλεγχοι ντόπινγκ γίνονται κανονικά σε όλους τους αγώνες. Τα δείγματα πού θα εξετάζονται; Σε ποιο εργαστήριο θα στέλνονται τα μπουκαλιάκια; Πώς θα γίνεται η επιλογή του αναγνωρισμένου εργαστηρίου και κυρίως ποιος θα πληρώνει;

Και αν στην Σούπερ Λίγκα υπάρχουν χρήματα και ξεπερνιούνται τα προβλήματα για την αποστολή και την εξέταση των δειγμάτων σε εργαστήριο εκτός Ελλάδας ή το εργαστήριο της Αθήνας καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια, για την εξέταση δειγμάτων ποδοσφαιριστών, με τα άλλα αθλήματα τι γίνεται; Ποιος πληρώνει το αυξημένο κόστος που προκύπτει, λόγω της αφαίρεσης της άδειας από το εργαστήριο της Αθήνας;

Κάποτε στην Ελλάδα είχε γίνει «πρώτο όνομα» ο Μάνφρερντ Ντόνικε (έχει φύγει από την ζωή), ο οποίος ήταν επικεφαλής του αναγνωρισμένου εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Κολονίας. Εκεί έκαναν… παρέλαση τα μπουκαλάκια δειγμάτων από την Ελλάδα. Κατά καιρούς, μάλιστα, ορισμένα από τα μπουκαλάκια ήταν εύθραυστα. Γενικώς, κατά καιρούς ακούγονταν διάφορα θέματα με το εργαστήριο της Κολονίας. Τα πάντα ξεπεράστηκαν και ο Ντόνικε ξεχάστηκε, όταν το εργαστήριο της Αθήνας (ιδρύθηκε το 1986) αναγνωρίστηκε από την ΔΟΕ (αυτή είχε την ευθύνη) και πήρε την άδεια για ελέγχους, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Αυτή η άδεια δεν υφίσταται πλέoν.

Και κάτι τελευταίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Δημόκριτου», που έχει την ευθύνη για το κέντρο αντιντόπινγκ «το Εργαστήριο πέτυχε την ανανέωση της διαπίστευσης από τον ΑORC (Association of Official Racing Chemists) για τον έλεγχο του ντόπινγκ σε άλογα».

Αυτά…