Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το όνομα της «11χρονης» αθλήτριας της ιστιοπλοΐας, στο Sports3.gr εντοπίσαμε την ταυτότητά της, πλην όμως σεβαστήκαμε τόσο την ίδια την κοπέλα, όσο και την οικογένειά της και δεν προχωρήσαμε σε καμία δημοσιοποίηση των στοιχείων της ή οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας σχετικά με την ίδια και το περιβάλλον της.
Όπως έχετε διαπιστώσει, όμως, καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση, ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε και κατάθεσε στον εισαγγελέα, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για την υπόθεση και αρνούμενος το αξιόποινο της πράξης του.
Σε αυτό το κείμενο θα σας δώσουμε ένα στοιχείο που συλλέξαμε από την πρώτη στιγμή και αφορά την πολύκροτη ιστορία, καθώς εξηγεί μια σημερινή εξέλιξη.
Η 21χρονη σήμερα αθλήτρια, όντως ανήκε σε σύλλογο της βορειοανατολικής Αττικής, όπως γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες. Στην περιοχή όπου εδρεύει ο πρώην σύλλογός της γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά όχι μόνο δεν έκοψε κανέναν δεσμό με την περιοχή, αλλά, τουναντίον τον ενδυνάμωσε, κι αυτό θα το στοιχειοθετήσουμε πολύ σύντομα σε επόμενο ρεπορτάζ μας.
Η εν λόγω αθλήτρια ανήκει σήμερα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά (ΙΟΠ) και για αυτό το λόγο κλήθηκε σε κατάθεση ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Παπαδημητρίου!
Φεύγοντας από το σύλλογο, η διεθνής αθλήτρια πήρε μεταγραφή, όχι σε κάποιον της περιφέρειας, αλλά σε σωματείο του Πειραιά το οποίο δεν θα αναφέρουμε (αν και γνωρίζουμε) για να μην γίνει σύνδεση με λάθος πρόσωπο, και στη συνέχεια πήρε νέα μεταγραφή για τον ΙΟΠ.
Αυτό το τελευταίο στοιχείο μάς μεταφέρει στο παρόν και στην κατάθεση του Γιάννη Παπαδημητρίου, υποψήφιου για την προεδρεία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) στις επερχόμενες εκλογές με τον Φρέσκο Άνεμο και πρόσφατα παραιτηθέντα από το Δ.Σ. της ΕΙΟ. Θυμίζουμε ότι η παραίτησή του έλαβε χώρα μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας που φέρεται να κακοποίησε την Σοφία Μπεκατώρου και ότι ο ίδιος δεν ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΟ όταν συνέβη το περιστατικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κυκλοφόρησε μετά την κατάθεση του κ. Παπαδημητρίου στον εισαγγελέα, κλήθηκε για να μιλήσει για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο ίδιος ούτε διέψευσε, καθώς η εισαγγελική αρχή τον παρότρυνε να μην δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της κατάθεσης και ο ίδιος το σεβάστηκε, πράττοντας ορθώς ως πολίτης και κληθείς μάρτυς.
Ωστόσο, καθ’ όσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Παπαδημητρίου δεν κλήθηκε ως πρώην, πια, μέλος του Δ.Σ., της ΕΙΟ, αλλά ως πρόεδρος του ΙΟΠ. Πιθανότατα ρωτήθηκε και για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, μην ξεχνάμε όμως ότι η ολυμπιονίκης μας δεν ανήκει στον ΙΟΠ, αλλά στον ΝΟ Βουλιαγμένης (ΝΟΒ).
Επομένως, δεν συνέτρεχε λόγος να καταθέσει ειδικά ο κ. Παπαδημητρίου για την Σοφία Μπεκατώρου, καθώς με αυτήν τη λογική θα μπορούσε να κληθεί οποιαδήποτε άλλο νυν ή πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΟ. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, το αδίκημα (εφόσον ισχύει) που συντελέστηκε σε βάρος της Σοφίας Μπεκατώρου, έχει νομικά παραγραφεί, άρα ο κ. Παπαδημητρίου δεν θα ήταν και πολύ χρήσιμος μάρτυρας για την υπόθεση.
Εμείς αναζητήσαμε τον κ. Παπαδημητρίου για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ μας, αλλά πολύ ευγενικά αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, επικαλούμενος την παρότρυνση του εισαγγελέα. Μας είπε, όμως τα εξής:
«Είμαι στη διάθεση του εισαγγελέα. Μου ζήτησε, αν χρειαστεί, να με ξανασυναντήσει. Αν μπορώ, θα βοηθήσω».
Ως υποψήφιος για την προεδρεία όμως ενός αθλήματος που βάλλεται πανταχόθεν, ο κ. Παπαδημητρίου μάς έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αυτή τη στιγμή κλονίζεται το αθλητικό οικοδόμημα και οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Η πηγή του αθλητισμού στην Ελλάδα είναι οι αθλητές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός προσφέρει μόνο υγεία.
Πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση των υγειών δυνάμεων, να φτιάξουμε μοχλούς οι οποίοι θα μας προστατεύσουν από τα φαινόμενα βίας που υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό.
Ο αθλητισμός δεν είναι αυτός που φαίνεται από τις καταγγελίες. Δεν είναι αυτή η ιστιοπλοΐα. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, για αυτό τα παράσιτα πρέπει να αποβάλλονται και να προχωράμε παρακάτω.
Όλοι οι διαθέσιμοι παράγοντες να φτιάξουμε ένα τοίχος προστασίας. Ο νόμος Αυγενάκη, ο 4726 μάς δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουν οι διοικήσεις, να μπουν νέοι άνθρωποι, που θα έχουν περιορισμένη θητεία.
Ξέρετε, όταν κάποιος προσφέρει ανιδιοτελώς, οχτώ χρόνια φτάνουν για να βοηθήσει το άθλημα».