Μαραθώνιος Βοστώνης: Διεξάγεται σήμερα ο φημισμένος αγώνας ή αλλιώς ο «άθλος του Κυριακίδη»

Μαραθώνιος Βοστώνης: Διεξάγεται σήμερα ο φημισμένος αγώνας ή αλλιώς ο «άθλος του Κυριακίδη»

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  11.10.2021 | 08:30

Ο φημισμένος μαραθώνιος της αμερικανικής μεγαλούπολης έχει χρώμα ελληνικό

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην Βοστώνη με το έντονο ελληνικό στοιχείο, θα γίνει σήμερα (11/10) ο διεθνής μαραθώνιος της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη και παλαιότερη διοργάνωση μαραθώνιου. Ο πρώτος αγώνας έγινε το 1897.

Ο φημισμένος μαραθώνιος της αμερικανικής μεγαλούπολης έχει χρώμα ελληνικό, λόγω της νίκης στον αγώνα μίας εμβληματικής μορφής του ελληνικού στίβου. Ο μεγάλος Στέλιος Κυριακίδης είχε τερματίσει πρώτος το 1946 και είναι ο μοναδικός δρομέας της χώρας μας – και ο μοναδικός έως σήμερα – που έχει νικήσει στον αγώνα.

«Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες», είχε πει μόλις έφθασε στην Βοστώνη, ενώ μετά τη νίκη του, αμερικανικές εφημερίδες τον χαρακτήρισαν «απόγονο του Φειδιππίδη».

Ο Κυριακίδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου στις 15 Ιανουαρίου του 1910, είχε τρέξει στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1938, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και αγωνίστηκε το 1946 στον 50ο μαραθώνιο της πόλης. Τερμάτισε πρώτος. Ήταν 20 Απριλίου του 1946, ημερομηνία που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού.

Αυτό που ενδεχομένως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι Αμερικανοί γιατροί δεν άφηναν τον Κυριακίδη να τρέξει, επειδή ήταν πολύ αδύνατος. Υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση για την ανάληψη της ευθύνης για οτιδήποτε του συμβεί. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Κυριακίδης θριάμβευσε.

Σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου του 2021, στην Βοστόνη διεξάγεται ο 125ος μαραθώνιος της πόλης με τη συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων ή δρομέων με αρνητικά τεστ COVID-19. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 1946, χρονιά που νίκησε ο Κυριακίδης στον μαραθώνιο της Βοστώνης έτρεξαν 116 δρομείς, ενώ το 2019 οι συμμετοχές των αθλητών και αθλητριών ξεπέρασαν τις 26.000. Το 2020 ο αγώνας δεν έγινε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, λόγω κορονοϊού. Επιστρέφει φέτος, ύστερα από 910 ημέρες. Γίνεται φθινόπωρο και όχι άνοιξη, όπως συνήθως, και η μέρα διεξαγωγής που επιλέχθηκε είναι η Δευτέρα και όχι η Κυριακή.

Στις 15 Απριλίου του 2013, στη διάρκεια του 117ου μαραθώνιου της Βοστώνης, από την έκρηξη δύο βομβών, κοντά στη γραμμή του τερματισμού, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 183, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν.