Μαραθώνιος Αθήνας: Επιστρέφει δριμύτερος μετά από δύο χρόνια

Μαραθώνιος Αθήνας: Επιστρέφει δριμύτερος μετά από δύο χρόνια

 newsroom

  |  18.10.2021 | 18:27

Μαραθώνιος Αθήνας: Σε συνεργασία ΣΕΓΑΣ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όλες οι διοργανώσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (18/10) το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η συνέντευξη Τύπου για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (ΑΜΑ), στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν οι λεπτομέρειες του αγώνα που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου και θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη σημερινή συνέντευξη για τον αγώνα, ο οποίος δεν διεξήχθη πέρυσι, λόγω της πανδημίας, μίλησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος τoυ ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Νίκη Αραμπατζή, και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέλιος Τσίρκας. Στη διάρκεια της συνέντευξης γνωστοποιήθηκε και η συνεργασία που θα έχει από φέτος ο ΣΕΓΑΣ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε τόσο ο ΑΜΑ, όσο και στο σύνολο τους οι διοργανώσεις της ομοσπονδίας να αποκτήσουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σακοράφα: «Κορυφαίο γεγονός του πλανήτη»

«Μετά τα δύο χρόνια απουσίας του συνόλου των δρομικών αγώνων, λόγω του covid-19, ο ΣΕΓΑΣ επανέρχεται με το κορυφαίο γεγονός της χώρας κι ένα από τα κορυφαία του πλανήτη. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου, είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο γεγονός, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, Αθήνας, ο οποίος επιστρέφει στις 13-14 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη και έχει την ξεχωριστή τιμή να είναι υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την οποία ευχαριστούμε, τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ όσο κι εγώ προσωπικά. Οι υγειονομικοί περιορισμοί μας ανάγκασαν να περιορίσουμε τις συμμετοχές στις 30.000, ωστόσο είμαι αισιόδοξη πως του χρόνου θα επιστρέψουμε στα νούμερα των προηγούμενων ετών. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα γεγονός που απαιτεί την εμπλοκή της κοινωνίας. Τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να διοργανωθούν από έναν φορέα, αλλά κυρίως γιατί ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Ο ΑΜΑ δεν αποτελεί απλώς ένα αθλητικό γεγονός, αλλά έναν αγώνα που ενώνει την κρατική με την ιδιωτική πρωτοβουλία, φορείς, αθλητές, εθελοντές, αλλά και την ιστορία της χώρας μας με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι. Χιλιάδες δρομείς μεταφέρουν εικόνες του αγώνα σε όλο τον κόσμο και προβάλλουν τα ιστορικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο» δήλωσε αρχικά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η οποία στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στον αγώνα.

Πατούλης: «Ενισχύει το «brand name» της Αττικής

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είπε: «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, που συμβάλλει στην προβολή της χώρας μας διεθνώς. Η ενίσχυση της υπεραξίας του «brand name» της Αττικής, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής, μας ωθεί να στηρίξουμε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό επί των ημερών μας διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτουμε για τον Μαραθώνιο, θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί, μαζί, με απόλυτη ασφάλεια, καθώς η δημόσια υγεία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα».

Μαυρωτάς: «Η Πολιτεία συμμετέχει σε όλες τις συνέργειες που έχουν να κάνουν με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας»

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε: «Είναι ευτυχής συγκυρία που σήμερα δύο από τα Παγκόσμια τοπόσημα που έχει προσφέρει η χώρα μας στο Παγκόσμιο αθλητικό κίνημα, δηλαδή η Αρχαία Ολυμπία και ο Μαραθώνας, να έχουν ταυτόχρονα δυο εκδηλώσεις, δηλαδή την αφή της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» και τη συνέντευξη Τύπου για τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αντίστοιχα. Αυτή την κληρονομία των δυο τοποσήμων πρέπει και να τη στηρίζουμε και να τη συνεχίζουμε. Ο Μαραθώνιος, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, αφορά ένα ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο δρομικό κίνημα, στην Ελλάδα και τον κόσμο, δίνοντας δυνατή ώθηση στον αθλητικό τουρισμό στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτές τις διοργανώσεις είναι πώς θα τις κάνεις, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνδυάζουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα τέτοιων διοργανώσεων. Κάναμε ένα πρώτο ζέσταμα με τον Ημιμαραθώνιο που πήγε πολύ καλά, το πετυχημένο πείραμα τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό άλλωστε συμμετέχουν στον Μαραθώνιο μόνο εμβολιασμένοι, περνώντας και ένα μήνυμα ότι ο εμβολιασμός μπορεί να «ξεκλειδώσει» τον αθλητισμό. Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το βάλουμε και σαν Πολιτεία, για να βγούμε από το τούνελ που έχουμε μπει τους τελευταίους 18 μήνες. Η Πολιτεία συμμετέχει σε όλες τις συνέργειες που έχουν να κάνουν με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, για να πάρει τη θέση που του αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα».

Αμυράς: «Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στο «πρασίνισμα» των διοργανώσεων»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε για τη νέα συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ: «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση που μας απηύθυνε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, να συνεργαστούμε για να «πρασινίσουμε» τον Μαραθώνιο. Ξεκινούμε φέτος μια συνεργασία, για το πώς θα μειώσουμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, όχι μόνο του Αυθεντικού Μαραθωνίου, αλλά και των δεκάδων άλλων διοργανώσεων που έχει αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να τις ακούσουμε, όπως τη Generation Z, δηλαδή εκείνη τη γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 1997. Τα νέα παιδιά ασχολούνται πολύ με τα θέματα Περιβάλλοντος. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σακοράφα και εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίσαμε να συμπλεύσουμε. Φέτος θα είναι η χρονιά της καταγραφής, της αποτύπωσης, της ανάλυσης και της έρευνας των ποσοτικών και ποιοτικών πράσινων ή μη πράσινων στοιχείων αυτής της διοργάνωσης. Ευελπιστούμε έτσι πως του χρόνου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πράσινο μοντέλο. Για αρχή φέτος αποφασίσαμε και υλοποιούμε τα παρακάτω: οι 3.000 εθελοντές του Μαραθώνιου θα μετακινηθούν με τα ΜΜΜ, ιδιαίτερα το Μετρό, δωρεάν, ενώ εισάγουμε την έννοια του εθελοντή περιβάλλοντος. Θα απευθύνονται σε αθλητές, συνοδούς, θεατές και θα τους κατευθύνουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, όπως πού υπάρχει κάδος ανακύκλωσης κλπ. Όλοι οι εθελοντές περιβάλλοντος θα κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα που έχουμε εμείς εξασφαλίσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στο «πρασίνισμα» των διοργανώσεων, όπως έγινε στο ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις».

Τσίρκας: «Θα είμαστε καθόλα έτοιμοι και ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τους αθλητές»

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέλιος Τσίρκας, επισήμανε: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε φέτος τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, αφού, λόγω της πανδημίας, δεν έγινε πέρυσι. Είναι το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας για τον τόπο μας, τον ιστορικό Μαραθώνα, όπου θα πραγματοποιηθούν η Τελετή Αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου Δρόμου και η εκκίνηση. Θα είμαστε καθόλα έτοιμοι και ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που, με τη σωματική και ψυχική αντοχή τους, συμβάλλουν ώστε να μεταδώσουμε μαζί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι, της ενότητας και της ειρήνης των λαών, αφού ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που διαρκώς παίρνουμε μηνύματα ότι όνειρο όλων των αθλητών μεγάλων αποστάσεων είναι να τρέξουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, κάτι που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το Μαραθώνα, αλλά και την Ελλάδα παγκοσμίως. Χαίρομαι ιδιαίτερα που για μια ακόμη φορά ο Δήμος Μαραθώνα θα συμπράξει με τον ΣΕΓΑΣ, την πρόεδρο κα. Σακοράφα, έμπειρη και γέννημα θρέμμα αθλήτρια, τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη που είναι πάντα δίπλα μας και το Υπουργείο και όλοι μαζί θα συντελέσουν για να έχουμε έναν καταπληκτικό Μαραθώνιο και φέτος».

Αραμπατζή: «Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν το μαζικό αθλητισμό»

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Νίκη Αραμπατζή, δήλωσε: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, το μεγαλύτερο κλασικό αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, μετά την παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλεί φέτος τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων να διανύσουν τη δύσκολη αυθεντική διαδρομή των 42.195 μέτρων. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα αποτελέσει όπως πάντα τη γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν το μαζικό αθλητισμό μέσω της ενίσχυσης δράσεων και της υλοποίησης προγραμμάτων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην άψογη διοργάνωση, με το έμψυχο δυναμικό του ΟΠΑΝΔΑ να δίνει το παρόν και φυσικά με τη χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58