Ιπτάμενοι ελληνικοί δίσκοι… στη Σεβίλλη

Ιπτάμενοι ελληνικοί δίσκοι… στη Σεβίλλη

 newsroom

  |  23.08.2020 | 12:20

H 23η Αυγούστου του 1999 ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για την ελληνική δισκοβολία στις γυναίκες, καθώς, σημειώθηκε τριπλή παρουσία στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σεβίλλης. Η Αναστασία Κελεσίδου, η Στέλλα Τσικούνα και η Κατερίνα Βόγγολη είχαν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφαία 12άδα του κόσμου. Ηταν η περίοδος που ο ελληνικός στίβος έβαζε τις υποδομές […]

H 23η Αυγούστου του 1999 ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για την ελληνική δισκοβολία στις γυναίκες, καθώς, σημειώθηκε τριπλή παρουσία στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σεβίλλης.

Η Αναστασία Κελεσίδου, η Στέλλα Τσικούνα και η Κατερίνα Βόγγολη είχαν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφαία 12άδα του κόσμου.

Ηταν η περίοδος που ο ελληνικός στίβος έβαζε τις υποδομές μέσω των μεγάλων πρωταγωνιστών του να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορούσε σε διακρίσεις διεθνούς επιπέδου.

Για την Κελεσίδου, αυτός ο τελικός ήταν η αφετηρία για ένα αξιοθαύμαστο σερί συγκομιδής μεταλλίων
με σπουδαία στιγμή το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Μιλώντας στο spots3.gr η Αναστασία (η Τασούλα για τους παλαιότερους φίλους του στίβου) δεν έκρυψε πως:

«Αυτό τελικά που μένει περισσότερο είναι οι στιγμές.  Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες. Σίγουρα όμως το γεγονός ότι ήταν το πρώτο μου μετάλλιο σε μεγάλο αγώνα, μένει αξέχαστο.

Η συμμετοχή μου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν ένα μεγάλο βήμα. Με είχε αγχώσει και λίγο ότι υπήρχαν προσδοκίες από μένα για διάκριση.

Αγωνιστικά ήμουν καλά. Είχαμε δουλέψει πολύ με τον προπονητή μου, τον Κώστα Σπανίδη, (σ.σ. εδώ αλλάζει λίγο ο τόνος στη φωνής στην ανάμνηση του προπονητή της που έφυγε πρόωρα από ανακοπή καρδιά στα 51 του, πριν από δέκα χρόνια) όμως ο αγώνας είναι αγώνας και πρέπει να παλέψεις για να έρθει το αποτέλεσμα».

-Τι προηγήθηκε;

«Πριν τον αγώνα δεν πολυμιλούσαμε με τον προπονητή μου για αυτό. Αλλωστε τα είχαμε πει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Είχε πολύ άγχος και αυτός. Αυτό το θυμάμαι καλά.

Με ρωτούσε συνέχεια μέχρι την τελευταία στιγμή, αν είμαι καλά, αν χρειάζομαι κάτι και φρόντιζε όσο μπορούσε να είμαι εγώ ήρεμη και απερίσπαστη.»

-Είχες κάτι σαν …γούρι;

«Ποιος δεν έχει τα γούρια του;… Ολοι έχουμε.

Εμένα μου άρεσε να φοράω πάντα κάτι καινούργιο σε κάθε αγώνα μου. Είχα πάντα μαζί μου και μερικά κέρματα ξένων χωρών… Είχα και το κομποσκοίνι μου…

Καλή η προπόνηση και η προετοιμασία αλλά μέσα στον αγώνα είσαι εσύ και ο Θεός και η πίστη μου με βοηθούσε πάντα».

-Τελικά είναι πάντα πιο δύσκολος ένας προκριματικός;

«Ναι ισχύει. Ο προκριματικός είναι πάντα πιο δύσκολος.

Το όριο είναι συνήθως υψηλό. Ξυπνάς πρωί. Εχεις μόλις τρεις προσπάθειες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Στόχος είναι με την πρώτη-αν σταθεί δυνατόν- να τελειώνεις και να πας για ξεκούραση και αυτοσυγκέντρωση.

Όταν τα κατάφερα όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα. Πολύ χαρούμενη σκεφτόμουν πλέον εντελώς διαφορετικά τον τελικό.
Ο αρχικός στόχος μας, να είμαι στην καλύτερη 12άδα, είχε επιτευχθεί
».

-Κι όταν ήρθε η ώρα του τελικού;

«Εκεί όλα έμοιαζαν πιο εύκολα.

Ο πρώτος στόχος ήταν να μπω στην 8άδα που θα έριχνα άλλες τρεις βολές και πρόσεχα να μην κάνω άκυρες. Από κει και πέρα, ήταν όλα ανοιχτά.

Ειδικά στο δικό μας αγώνισμα, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στην τελευταία βολή».

-Μόλις πλέον ξεκαθάρισε ότι κατέκτησες το μετάλλιο;

«Τα συναισθήματα είναι μοναδικά. Μεγάλη χαρά.

Δικαίωσα τις προσδοκίες και ήταν και μια επιβράβευση και για μένα, για τη δουλειά μου αλλά και για τον προπονητή μου που έβλεπε μια αθλήτριά του να φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Πραγματικά μεγάλη χαρά.

Στη συνέχεια, αρκετές μέρες μετά από τέτοια επιτυχία, αρχίζεις να κάνεις σκέψεις για το ανώτερο επίπεδο που φυσικά ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Τα επίσημα αποτελέσματα

Είχες αγωνία για το πώς θα ήταν να είσαι αντίπαλη με τις μεγάλες αθλήτριες του αγωνίσματος;

«Το σκεφτόμουν καμιά φορά αλλά χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Σίγουρα είχα πολύ μεγάλες αντιπάλους να αντιμετωπίσω.

Στη δισκοβολία, ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο τότε και όλες οι μεγάλες που ήταν από την Ευρώπη, συμμετείχαν και στο παγκόσμιο και μετέπειτα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εβλεπα λοιπόν τις Ρωσίδες, τις Γερμανίδες και μου φαίνονταν τεράστιες.

Ελεγα που πάω εγώ, από τη μικρή Ελλάδα… Που υπάρχω στο χάρτη ανάμεσα σε αυτές…

Όμως αυτές οι σκέψεις δεν με κατέβαλλαν…

Αγωνίστηκα μαζί τους, τις αντιμετώπισα και είδα ότι τελικά δεν ήταν κάτι τόσο …τρομερό.

Σίγουρα είχαν πλεονέκτημα ότι προέρχονταν από χώρες που ήταν πολύ πιο οργανωμένες στον αθλητισμό, με εγκαταστάσεις, προπονητές και συστήματα τότε που υπερείχαν συγκριτικά με τα δικά μας αλλά μέσα στον αγώνα δίνεις τη μάχη σου κι αυτό έκανα κι εγώ…».

-Τώρα παρακολουθείτε τα δρώμενα στον στίβο;

«Φυσικά παρακολουθώ και μάλιστα μου έχουν κάνει πρόταση από την «Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» ενόψει των εκλογών στον ΣΕΓΑΣ να συμμετάσχω.

Δέχτηκα με χαρά να βοηθήσω και θα το κάνω με αγάπη απ όπου μου ζητηθεί.

Διαπιστώνω ότι έχουμε φοβερά ταλέντα και πολλά και δυνατά παιδιά που μπορούν να εξελιχθούν.

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αν θα φτάσουν στο υψηλό επίπεδο, όμως με πειθαρχία, αφοσίωση στο στόχο τους και κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να τα καταφέρουν».

«Πρώτα είμαι μαμά»

Η κάτοχος του ασημένιου ολυμπιακού μεταλλίου στην Αθήνα, είναι μητέρα δύο αγοριών (14 ετών και 8 ετών αντίστοιχα) και στο ερώτημα εάν τα παιδιά έχουν κατανοήσει τα αθλητικά επιτεύγματα της μητέρας τους μας είπε:

«Στην αρχή τους φαινόταν λίγο περίεργο καθώς έβλεπαν να μου μιλάνε άγνωστοι στο δρόμο ή εκδηλώσεις θαυμασμού.

Οσο μεγαλώνουν σίγουρα το κατανοούν καλύτερα, όμως για μένα είναι πάντα τα παιδιά μου και πρώτα και πάνω απ όλα είμαι η μαμά τους»

Το περιστατικό στην ταβέρνα…

Μάλιστα στο σημείο αυτό θυμήθηκε κι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό όπου:

«Είχαμε πάει σε μια ταβέρνα, μεγάλη παρέα και κάποια στιγμή πλησιάζει στο τραπέζι μας μια κυρία από διπλανή παρέα και μού λέει:

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς που είσαστε εδώ απόψε μαζί μας και πραγματικά χαιρόμαστε που σας βλέπουμε…» οπότε

εκείνη την ώρα πετάγεται, ο ένας γιός μου και της λέει: «Εγώ τη βλέπω κάθε μέρα και τη …βαριέμαι» ξεσηκώνοντας βέβαια θύελλα από γέλια».

Ποιές είναι

Στον τελικό της Σεβίλλης το 1999 είχαμε τριπλή ελληνική παρουσία.

Η Αναστασία Κελεσίδου
Ως ενεργή αθλήτρια ήταν υπό την τεχνική καθοδήγηση του εκλιπόντος Κώστα Σπανίδη.
Ο Κώστας Σπανίδης (απεβίωσε από ανακοπή στα 51 του χρόνια ενώ οδηγούσε) ως ομοσπονδιακός προπονητής καθοδήγησε πολλούς γνωστούς Έλληνες πρωταθλητές (μεταξύ άλλων την Ουζούνη, τον Πανάβογλου, τη Βόγγολη) όμως με την Αναστασία Κελεσίδου έχτισαν βήμα-βήμα τη μεγάλη πορεία προς τη σταθεροποίηση στο πολύ υψηλό επίπεδο.
Η επιτυχία στη Σεβίλλη ήταν η αφετηρία για τη μεγάλη Ελληνίδα πρωταθλήτρια της δισκοβολίας, πάντα με τη στήριξη και τη βοήθεια του προπονητή της, για να κατακτήσει συνολικά:
Δύο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια (2000 Σίδνει, 2004 Αθήνα),
Τρία παγκόσμια μετάλλια (1999 Σεβιλλη ασημένιο, 2001 Εντμοντον χάλκινο, 2003 Παρίσι ασημένιο)
Ενα Ευρωπαϊκό (2002 Μόναχο, χάλκινο).
Σχεδόν πάντα λιγομίλητοι και οι δυό τους (ήταν ο …εφιάλτης των ΜΜΕ) προτιμούσαν να μιλούν με τη δουλειά και τις μεγάλες επιτυχίες τους.

Η Κατερίνα Βόγγολη
Είναι η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 67,72 μ. που το σημείωσε το 2004 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Στον τελικό της Σεβίλλης ήταν 11ή ενώ η παγκόσμια καταξίωση ήρθε το 2003, όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (ενώ στον ίδιο τελικό 2η ήταν η Κελεσίδου).

Στους Αγώνες της Αθήνας η Βόγγολη είχε προκριθεί άνετα στον τελικό αλλά τον μεγάλο αγώνα της περιορίστηκε στην 8η θέση χάνοντας ίσως μια μεγάλη ευκαιρία να προσθέσει ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή της.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποχαιρέτησε την ενεργό δράση δείχνοντας όμως σε όλη τη διαδρομή της σταθερά καλή αγωνιστική πορεία.

Η Στέλλα Τσικούνα 
Είναι η τρίτη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στη δισκοβολία επίσης με σταθερά συνεπή αγωνιστική παρουσία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχε.

Είχε αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 (31η) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997 (7η) και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998 (12η).

Μετά την 8η θέση στη Σεβίλλη αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ (5η) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον, στον Καναδά το 2001 (ήταν 18η) και έκλεισε ουσιαστικά την αθλητική της διαδρομή με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας (11η) έχοντας ατομικό ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2004 βολή στα 65,25 μ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58