Γρηγόρης Λαμπράκης: Σαν σήμερα η δολοφονική επίθεση κατά του πολιτικού, του γιατρού, του αθλητή… [pics]

Γρηγόρης Λαμπράκης: Σαν σήμερα η δολοφονική επίθεση κατά του πολιτικού, του γιατρού, του αθλητή… [pics]

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  22.05.2021 | 05:45

Το ημερολόγιο «έγραφε» 22 Μαΐου του 1963. Ήταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης έβγαινε από το ξενοδοχείο, όπου έμενε, προκειμένου να μεταβεί σε εκδήλωση που διοργάνωνε η «Επιτροπή δια την διεθνή ύφεσιν και ειρήνην», στην οποία ήταν ομιλητής. Η κατάσταση στην πόλη ήταν τεταμένη. Δεκάδες άτομα ακροδεξιών οργανώσεων […]

Το ημερολόγιο «έγραφε» 22 Μαΐου του 1963. Ήταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης έβγαινε από το ξενοδοχείο, όπου έμενε, προκειμένου να μεταβεί σε εκδήλωση που διοργάνωνε η «Επιτροπή δια την διεθνή ύφεσιν και ειρήνην», στην οποία ήταν ομιλητής. Η κατάσταση στην πόλη ήταν τεταμένη. Δεκάδες άτομα ακροδεξιών οργανώσεων είχαν οργανώσει ανισυγκέντρωση. στα πεζοδρόμια των οδών Σπανδώνη, Ερμού και Βενιζέλου. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιατρός στο επάγγελμα, και βουλευτής της ΕΔΑ προπηλακίστηκε καθώς πήγαινε στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, απ’ όπου και εκφώνησε μετά από λίγο το λόγο του.

Για την ειρήνη μίλησε το βράδυ της 22ας Μαΐου. Στις 21 Απριλίου 1963, άλλωστε, είχε πρωτοστατήσει στην πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης και συνέδεσε το όνομά του μια για πάντα με τον μαραθώνιο. Όταν έφευγε από το κτίριο, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη. Πέθανε πέντε μέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου 1963, με τον θάνατό να να προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Η προσφορά και το έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη, λίγο – πολύ, είναι γνωστά σε όλους. Ήταν, άλλωστε, μία από τις σπουδαιότερες μορφές στην πολιτική σκηνή αυτής της χώρας. Υπήρξε, όμως και πολύ καλός αθλητής του στίβου.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν. τον αθλητή Λαμπράκη.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 και ήταν το 14 και τελευταίο παιδί από το δεύτερο γάμο του πατέρα του Γεωργίου, που ασχολήθηκε με την γεωργία, την ξυλουργική και το εμπόριο προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του. Η εποχή είναι δύσκολη και ο Γρηγόρης όταν ενηλικιώθηκε εγκαταστάθηκε στον Πειραιά για να γραφτεί στην εμπορική σχολή και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του.

Αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου

Το 1931 έβγαλε δελτίο με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Παράλληλα με τον στίβο αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές στην εμπορική σχολή και γράφτηκε στην ιατρική σχολή Αθηνών, όπου κατάφερε να σπουδάσει με υποτροφία, αφού ήταν επιμελής φοιτητής. Πολυσχιδής προσωπικότητα αλλά και αθλητής οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές σε τέσσερα αγωνίσματα, στα 100μ. 200μ., στο  μήκος και το τριπλούν.

Το 1933 εντάχθηκε στην εθνική ομάδα στίβου, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο, όταν και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο τριπλούν στους βαλκανικών αγώνων της Αθήνας. Συνολικά κατέκτησε δεκαέξι μετάλλια στους βαλκανικούς αγώνες εκ των οποίων τα εννέα χρυσά και στα τέσσερα αγωνίσματα που διακρίθηκε. Το 1935 ήταν η ώρα να αναδειχτεί πανελληνιονίκης στο τριπλούν και το μήκος και μάλιστα στο τελευταίο σημείωσε και πανελλήνιο ρεκόρ.

Το 1936 ο Λαμπράκης αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Μέλη της ελληνικής ομάδας στίβου ήταν ακόμη ο Στέλιος Κυριακίδης (μαραθώνιος), ο Νίκος Σύλλας (δίσκος), ο Χρήστος Μάντικας (400 μέτρα με εμπόδια) και η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου (80 μέτρα με εμπόδια) η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του κλασικού αθλητισμού που συμμετείχε σε σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Στην πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας ο Λαμπράκης γνώρισε τον θρυλικό Τζέσε Όουενς, με τον οποίο αγωνίζονταν και στα ίδια αγωνίσματα.

Το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος

Η καλύτερή του αγωνιστική χρονιά ήταν το 1938 όταν και κατέρριψε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος. Οι επιδόσεις του ήταν εκπληκτικές για την εποχή (7μ.16, 7μ.20, 7μ.37). Ούτε ο ίδιος μπορούσε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του: «Μόλις επέστρεψα από το Στάδιο όπου, όπως σας είχα υ­ποσχεθεί θα κατέρριπτα το ρεκόρ μου και το κατέρριψα με το πρώτο μου άλμα… Είμαι ευτυχής; Ίσως, εγώ δεν νοιώθω την ευτυχία μου».

Το 7μ.37  παρέμεινε η κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα για 21 ολόκληρα χρόνια. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο 19χρονος Δήμος Μαγκλάρας έσπασε το ρεκόρ με επίδοση 7μ..51. Ο τελευταίος αγώνας που πήρε μέρος ήταν στις 2 Απριλίου 1940 στο Παναθηναϊκό Στάδιο μόλις στα 28 του χρόνια. Έναν περίπου χρόνο πριν, τον Μάιο του 1939 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και έκανε την πρακτική του στο μαιευτήριο «Έλενα».

Ακόμη και μετά το τέλος της αθλητικής του πορείας ο Λαμπράκης παρέμεινες ενεργός από άλλα πόστα αυτή τη φορά. Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στην αντίσταση και φρόντισε να βοηθήσει όσους είχαν πραγματική ανάγκη. Το 1943 ίδρυσε την «ένωση Ελλήνων αθλητών» που διοργάνωνε αγώνες, κυρίες ποδοσφαίρου και με τα έσοδα διοργάνωνε συσσίτια. Είχε αναλάβει δωρεάν την ιατρική περίθαλψη των αθλητών.

Μετά το τέλος της κατοχής πρωτοστάτησε στις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του ΣΕΓΑΣ, του οποίου διεκδίκησε την προεδρία χωρίς, όμως, να τα καταφέρει. Ήταν μέχρι τέλους κοντά στους αθλητές τους οποίους περιέθαλπε εντελώς δωρεάν στο ιατρείο του στην οδό Πατησίων.

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1983 ο Μαραθώνιος της Αθήνας παίρνει το όνομά του και διοργανώνεται στη μνήμη του.

Οι επιδόσεις του

Αγώνισμα Επίδοση Αγώνες Ημερομηνία
Άλμα εις μήκος 7.37 μέτρα Προβαλκανικοί (Αθήνα) 14/8/1938
Άλμα τριπλούν 14.20 μέτρα 6οι Βαλκανικοί (Αθήνα) 29/10/1935
100 μέτρα 11 δευτερόλεπτα Ευρ. Πανεπιστημιακοί (Παρίσι) 20/8/1937
200 μέτρα 22.4 δευτερόλεπτα 30οι Πανελλήνιοι (Αθήνα) 1/7/1939
Σκυταλοδρομία 4Χ100 (Aρ. Σακελλαρίου, Γρ. Λαμπράκης, N. Λεκατσάς, Xρ. Mάντικας) 42.1 δευτερόλεπτα 8οι Βαλκανικοί (Βουκουρέστι) 12/9/1937

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58