Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή και οι λίμνες όχι
Ετικέτες:

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή και οι λίμνες όχι

 newsroom

  |  19.02.2021 | 08:07

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο ωκεανός είναι αλμυρός; Αναρωτηθήκατε γιατί οι λίμνες μπορεί να μην είναι αλμυρές; Ακολουθεί μια ματιά σε αυτό που κάνει τον ωκεανό αλμυρό και γιατί άλλα σώματα νερού έχουν διαφορετική χημική σύνθεση. Βασικές επιλογές: Γιατί είναι η θάλασσα αλμυρή; Οι ωκεανοί του κόσμου έχουν αρκετά σταθερή αλατότητα περίπου 35 μερών ανά χίλια. Τα κύρια άλατα περιλαμβάνουν […]

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο ωκεανός είναι αλμυρός; Αναρωτηθήκατε γιατί οι λίμνες μπορεί να μην είναι αλμυρές; Ακολουθεί μια ματιά σε αυτό που κάνει τον ωκεανό αλμυρό και γιατί άλλα σώματα νερού έχουν διαφορετική χημική σύνθεση.

Βασικές επιλογές: Γιατί είναι η θάλασσα αλμυρή;

  • Οι ωκεανοί του κόσμου έχουν αρκετά σταθερή αλατότητα περίπου 35 μερών ανά χίλια. Τα κύρια άλατα περιλαμβάνουν διαλυμένο χλωριούχο νάτριο, θειικό μαγνήσιο, νιτρικό κάλιο και όξινο ανθρακικό νάτριο. Στο νερό, αυτά είναι κατιόντα νατρίου, μαγνησίου και καλίου και ανιόντα χλωριούχου, θειικού, νιτρικού και ανθρακικού.
  • Ο λόγος για τον οποίο η θάλασσα είναι αλμυρή είναι επειδή είναι πολύ παλιά. Αέρια από ηφαίστεια διαλυμένα στο νερό, καθιστώντας το όξινο. Τα οξέα διαλύουν τα μέταλλα από τη λάβα, παράγοντας ιόντα. Πιο πρόσφατα, ιόντα από διαβρωμένα βράχια μπήκαν στον ωκεανό καθώς ποτάμια αποστραγγίστηκαν στη θάλασσα.
  • Ενώ ορισμένες λίμνες είναι πολύ αλμυρές (υψηλή αλατότητα), ορισμένες δεν έχουν αλμυρή αίσθηση επειδή περιέχουν χαμηλές ποσότητες ιόντων νατρίου και χλωριούχου (επιτραπέζιο αλάτι). Άλλοι είναι πιο αραιωμένοι απλώς και μόνο επειδή το νερό αποστραγγίζεται προς τη θάλασσα και αντικαθίσταται από φρέσκο ​​νερό της βροχής ή άλλη βροχόπτωση.

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή

Οι ωκεανοί βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό, οπότε μερικά από τα άλατα προστέθηκαν στο νερό σε μια εποχή που τα αέρια και η λάβα εκτοξεύονταν από την αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το διοξείδιο του άνθρακα που διαλύεται στο νερό από την ατμόσφαιρα σχηματίζει ασθενές ανθρακικό οξύ που διαλύει τα μέταλλα. Όταν αυτά τα μέταλλα διαλύονται, σχηματίζουν ιόντα, τα οποία καθιστούν το νερό αλμυρό. Ενώ το νερό εξατμίζεται από τον ωκεανό, το αλάτι αφήνεται πίσω. Επίσης, τα ποτάμια αποστραγγίζονται στους ωκεανούς, φέρνοντας επιπλέον ιόντα από βράχο που διαβρώθηκαν από βρόχινο νερό και ρέματα.

Η αλμυρότητα του ωκεανού, ή η αλατότητά του, είναι αρκετά σταθερή σε περίπου 35 μέρη ανά χίλια. Για να σας δώσει μια αίσθηση του πόσο αλάτι είναι, εκτιμάται ότι αν πάρετε όλο το αλάτι από τον ωκεανό και το απλώσετε στη γη, το αλάτι θα σχηματίσει ένα στρώμα βάθους πάνω από 500 πόδια (166 μ.). Ίσως πιστεύετε ότι ο ωκεανός θα γινόταν όλο και πιο αλμυρός με την πάροδο του χρόνου, αλλά μέρος του λόγου που δεν συμβαίνει είναι επειδή πολλά από τα ιόντα στον ωκεανό προσλαμβάνονται από τους οργανισμούς που ζουν στον ωκεανό. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι ο σχηματισμός νέων ορυκτών.

Ετήσια μέση αλατότητα της επιφάνειας της θάλασσας από τον παγκόσμιο ωκεανό Άτλαντα 2009  Η αλατότητα αναφέρεται σε πρακτικές μονάδες αλατότητας (PSU).
 Ετήσια μέση αλατότητα της επιφάνειας της θάλασσας από τον παγκόσμιο ωκεανό Άτλαντα 2009 Η αλατότητα αναφέρεται σε πρακτικές μονάδες αλατότητας (PSU). Γραφίτης

Αλατότητα των Λιμνών

Έτσι, οι λίμνες παίρνουν νερό από ρέματα και ποτάμια. Οι λίμνες έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Γιατί δεν είναι αλμυρά; Λοιπόν, μερικά είναι! Σκεφτείτε το Great Salt Lake και τη Νεκρά Θάλασσα . Άλλες λίμνες, όπως οι Μεγάλες Λίμνες, είναι γεμάτες με νερό που περιέχει πολλά ορυκτά, αλλά δεν έχει αλμυρή γεύση. Γιατί είναι αυτό? Εν μέρει οφείλεται στο ότι το νερό έχει γεύση αλμυρό εάν περιέχει ιόντα νατρίου και ιόντα χλωρίου. Εάν τα μέταλλα που σχετίζονται με μια λίμνη δεν περιέχουν πολύ νάτριο, το νερό δεν θα είναι πολύ αλμυρό. Ένας άλλος λόγος που οι λίμνες τείνουν να μην είναι αλμυρές είναι επειδή το νερό αφήνει συχνά τις λίμνες για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Science Daily, μια σταγόνα νερού και τα σχετικά ιόντα της θα παραμείνουν σε μια από τις Μεγάλες Λίμνες για περίπου 200 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ένα σταγονίδιο νερού και τα άλατά του μπορεί να παραμείνουν στον ωκεανό για 100-200 εκατομμύρια χρόνια.

Η πιο αραιά λίμνη στον κόσμο είναι η Lae Notasha, που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του καταρράκτη του Όρεγκον στο Όρεγκον, Ηνωμένες Πολιτείες. Η αγωγιμότητά του κυμαίνεται από 1,3 έως 1,6 uS cm -1 , με κυανόμενο ανιόν όξινο ανθρακικό άλας. Ενώ ένα δάσος περιβάλλει τη λίμνη, η λεκάνη απορροής φαίνεται ότι δεν συμβάλλει σημαντικά στην ιοντική σύνθεση του νερού. Επειδή το νερό είναι τόσο αραιό, η λίμνη είναι ιδανική για παρακολούθηση ατμοσφαιρικών ρύπων.

Πηγή: greelane.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58