Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις [vids]

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις [vids]

 Βασίλης Μπαλατσός

  |  09.08.2021 | 08:12

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα πέρασε η Βόρεια Εύβοια. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ώστε να περιορίσουν τις φλόγες μακριά από την Ιστιαία. Προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις, όμως το ενθαρρυντικό είναι πως δεν επικρατούν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Τα χωριά που αντιστέκονται είναι το Αρτεμίσιο και οι […]

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα πέρασε η Βόρεια Εύβοια. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ώστε να περιορίσουν τις φλόγες μακριά από την Ιστιαία. Προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις, όμως το ενθαρρυντικό είναι πως δεν επικρατούν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Τα χωριά που αντιστέκονται είναι το Αρτεμίσιο και οι Γούβες. Περιφερειακά, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, όμως οι οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν πολλές αναζωπυρώσεις σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών. Συναγερμός σήμανε σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι και Άγιο Νικόλαο. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες. Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η Ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία με την ενίσχυση που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά με τη βοήθεια των κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι. Λόγω της αλλαγής στη φορά των ανέμων χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις τις τελευταίες ώρες. Σε καίρια σημεία βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ το ξημέρωμα ξεκίνησαν επιχειρήσεις κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα.

Σώθηκε η Ιστιαία – Δύσκολη μέρα για το Αρτεμίσιο

Ο δήμαρχος Ιστιαίας κ. Γιάννης Κοντζιάς την Κυριακή, 8 Αυγούστου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον οποίο βρισκόταν ο Δήμος του. Ευτυχώς ο κίνδυνος αποφεύχθηκε, όμως έρχεται δύσκολη ημέρα κυρίως για την ενότητα του Αρτεμισίου. Σε δηλώσες του στο Mega ο κ. Κοντζιάς ανέφερε τα εξής: «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Ο κίνδυνος για την Ιστιαία για απόψε αποφεύχθηκε. Έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα. Η ενότητα του Αρτεμισίου δέχθηκε επίθεση, ολοκληρωτικά. Το Πευκί σώθηκε όχι περιβαλλοντικά, αλλά τα σπίτια κι επιχειρήσεις. Κι αυτό το μέτωπο κατά κανόνα έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα. Η πιο μεγάλη δουλειά, το πιο μεγάλο φορτίο είναι αυτό της επόμενης ημέρας».