Φερνάντεζ: Ο πενταθλητής που “χτίζει” ένα καλύτερο μέλλον για τους άλλους

Φερνάντεζ: Ο πενταθλητής που “χτίζει” ένα καλύτερο μέλλον για τους άλλους

 newsroom

  |  10.08.2020 | 11:30

Ο Τσαρλς Φερνάντεζ γεννήθηκε στις ΗΠΑ πριν από 24 χρόνια, αλλά από νεαρή ηλικία, γνώρισε τη “σκληρή” πλευρά της ζωής. «Ο πατέρας μου μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και παντρεύτηκε τη μητέρα μου. Γεννήθηκα εκεί, αλλά όταν ήμουν επτά, επέστρεψα στη Γουατεμάλα. Στη Γουατεμάλα, ήμουν γιος δύο ιεραποστόλων. Συνεργαστήκαμε με ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε μια […]

Ο Τσαρλς Φερνάντεζ γεννήθηκε στις ΗΠΑ πριν από 24 χρόνια, αλλά από νεαρή ηλικία, γνώρισε τη “σκληρή” πλευρά της ζωής.

«Ο πατέρας μου μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και παντρεύτηκε τη μητέρα μου. Γεννήθηκα εκεί, αλλά όταν ήμουν επτά, επέστρεψα στη Γουατεμάλα.

Στη Γουατεμάλα, ήμουν γιος δύο ιεραποστόλων. Συνεργαστήκαμε με ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε μια χώρα τρίτου κόσμου και σε ακραία φτώχεια. Έτσι μεγάλωσα – με τους ανθρώπους της Γουατεμάλα στα βουνά και τα μικρά χωριά. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ήταν έτσι».

Ωστόσο, από νεαρή ηλικία, είχε διδαχθεί από τους γονείς του την αξία του να προσφέρεις στους άλλους.

«Όταν ήμουν επτά, μετακόμισα στη Γουατεμάλα, αλλά επισκέφτηκα πρώτη φορά τη χώρα όταν ήμουν δύο ή τριών ετών, επειδή (οι γονείς του) δούλευαν πάντα ως ιεραπόστολοι. Κάνουμε πολλή κοινωνική εργασία σε εξαιρετικά φτωχές και υπανάπτυκτες κοινότητες. Τους βοηθάμε να χτίζουν εκκλησίες, σπίτια, σχολεία και κοινοτικά κέντρα», εξήγησε ο Φερνάντεζ.

Αυτές οι πράξεις ήταν που έκαναν τον νεαρό αθλητή να αισθάνεται σαν πραγματικός κάτοικος της Γουατεμάλα.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να προχωρήσουν, να τους δώσουμε δουλειές, να τους διδάξουμε πώς να διαβάζουν και να γράφουν. Συνοψίζοντας, θέλουμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν σε μια χώρα με περιορισμένους πόρους. Από τότε που ήμουν παιδί, βοηθούσα να χτιστούν σπίτια και περιτριγυρίστηκα από αυτήν την πραγματικότητα. Είχα βαθιές αλληλεπιδράσεις με τον λαό της Γουατεμάλα. Αν και δεν γεννήθηκα στη Γουατεμάλα, ερωτεύτηκα τους ανθρώπους».

Το έργο του ως ιεραπόστολος είναι αυτό που αποτελεί την κινητήρια δύναμή του ως αθλητής.

https://www.instagram.com/p/BJRFfWBgfI-/

«Είναι ο λόγος που κάνω αυτό που κάνω στον αθλητισμό. Είμαι αθλητής αυτής της χώρας. Δεν αγωνίζομαι για τον εαυτό μου, αλλά για τους ανθρώπους. Όταν είμαι στο βάθρο… Απλώς σκέφτομαι τα χαμόγελα αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά, που εργάζονται καθημερινά για να επιτύχουν μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο για αυτούς να αναπτυχθούν ως ανθρώπινα όντα λόγω της βίας και της διαφθοράς στη χώρα.

Στόχος μου ως αθλητής είναι να τους φέρω ελπίδα, δείχνοντάς τους ότι όλα είναι δυνατά όταν δουλεύουν σκληρά. Οι δύο τρόποι με τους οποίους υποστηρίζω τη χώρα (κοινωνικά και μέσω του αθλητισμού) είναι διαφορετικοί, αλλά ευχαριστώ τον Θεό που ταιριάζουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος και το κίνητρο για αυτό που κάνω στους Ολυμπιακούς».

Δεν είναι πάντα εύκολο για τον Φερνάντεζ να συνδυάσει τα δύο επαγγέλματά του: τον αθλητισμό και την κοινωνική εργασία.

«Από τότε που έγινα επαγγελματίας, ήταν πιο δύσκολο να συνεχίσω με το κοινωνικό έργο. Η τελευταία φορά που ήμουν με τις κοινότητες της Γουατεμάλα ήταν τον Ιανουάριο. Οι επισκέψεις μου εκεί δεν είναι τόσο συχνές όσο στο παρελθόν, γιατί όταν ήμουν νεότερος εκεί ήταν η καθημερινή μου ζωή».

https://www.instagram.com/p/BRbMZSdDzgi/

Οι γονείς του εξακολουθούν να εργάζονται καθημερινά με τις κοινότητες στη Γουατεμάλα.

Από τότε που ξέσπασε ο COVID-19, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Η Γουατεμάλα ήταν η πρώτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής με περισσότερους θανάτους από 1.000, και εξακολουθούν να αγωνίζονται για να φτάσουν σε φυσιολογικά πλαίσια.

«Οι γονείς μου εξακολουθούν να είναι ιεραπόστολοι πλήρους απασχόλησης και τώρα επεξεργάζονται έναν τρόπο για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στη Γουατεμάλα που δεν έχουν αποταμιεύσεις και έχουν χάσει τις δουλειές τους. Πρόσφατα, επικεντρώσαμε την παροχή των πόρων μας σε αυτούς, έτσι μπορούν να φάνε. Οι γονείς μου εργάζονται τόσο σκληρά για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν».

Ο Φερνάντεζ ήταν μόλις 20 ετών όταν αγωνίστηκε στο Ρίο 2016.

«Ήμουν ο νεότερος στο μοντέρνο πένταθλο», είπε.

Τώρα προκρίθηκε στο Τόκιο 2020 έχοντας κερδίσει χρυσό στους Παναμερικανικούς Αγώνες 2019, παίρνοντας το πιο πολύτιμο μετάλλιο από όλα, μετά από μια δύσκολη χρονιά όπου είχε αποσυρθεί.

«Ήθελα να εγκαταλείψω το άθλημα, αλλά η ομάδα στη Γουατεμάλα και η οικογένεια και οι φίλοι μου με υποστήριξαν πολύ. Με οδήγησαν να δοκιμάσω άλλη μια φορά. Έτσι συνέχισα να δίνω τα πάντα, τα καλύτερα του εαυτού μου. Και μετά ήρθαν οι Παναμερικανικοί και δεν περίμενα ποτέ να κερδίσω. Δεν ήμουν συντονισμένος με το σώμα μου πέρυσι, παρόλο που όλα πήγαν καλά. Και έτσι προκρίθηκα στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες μου. Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα. Ήμουν ευτυχής που αγωνιζόμουν ακόμα στην παγκόσμια σκηνή».

Τώρα, έχοντας αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση, ο Φερνάντεζ ονειρεύεται να κερδίσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο.

«Αν δουλέψω σωστά, νομίζω ότι μπορώ να είμαι εκεί παλεύοντας για ένα μετάλλιο. Τα στατιστικά μου μου δείχνουν τι μπορώ να κάνω. Στο Τόκιο θα είμαι πιο ώριμος από ό, τι στο Ρίο, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Ελπίζω να μπορώ να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα εκεί, και ελπίζω για ένα μετάλλιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58