Φαν’τ Σιπ: Ένας προπονητής χωρίς… ιδέες

Φαν’τ Σιπ: Ένας προπονητής χωρίς… ιδέες

 Παύλος Σαχτούρης

  |  06.09.2021 | 09:10

Μόλις τρία ματς στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και η Ελλάδα έχει τεθεί ήδη εκτός στόχων. Η εθνική ομάδα είναι στην 4η θέση στον όμιλο! Κι όμως είναι προτελευταία. Δεν λέει κανείς ότι θα μπορούσε να τερματίσει έστω και δεύτερη, για να έχει ελπίδες μέσω των μπαράζ να πάει στο Μουντιάλ του […]

Μόλις τρία ματς στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και η Ελλάδα έχει τεθεί ήδη εκτός στόχων. Η εθνική ομάδα είναι στην 4η θέση στον όμιλο! Κι όμως είναι προτελευταία. Δεν λέει κανείς ότι θα μπορούσε να τερματίσει έστω και δεύτερη, για να έχει ελπίδες μέσω των μπαράζ να πάει στο Μουντιάλ του 2022.

Αλλά τουλάχιστον να το παλέψει. Όχι να παραδοθεί άνευ… όρων. Με κάτω τα χέρια. Αφήνοντας 4 πολύτιμους βαθμούς στα ματς με Γεωργία και Κόσοβο. Εάν τους είχε πάρει, το ματς της Τετάρτης με τη Σουηδία θα ήταν το πιο σημαντικό. Θα είχε ελπίδες να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Τώρα δεν έχει πια.

Με έναν άνθρωπο στον πάγκο που δεν μπορεί να εμπνεύσει, ούτε να κάνει το κάτι παραπάνω. Φαν’τ Σιπ: Ένας προπονητής χωρίς… ιδέες. Ένας προπονητής που αντί να δημιουργήσει, προκαλεί προβλήματα.

Φαν’τ Σιπ: Η ευθύνη τον βαραίνει

Εάν θα έπρεπε να προσωποποιήσει κάποιος -αγωνιστικά- αυτή την αποτυχία, έχει ονοματεπώνυμο: Τζον Φαν’τ Σιπ! Από τον Ιούλιο του 2019 που είναι στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ελλάδας, όταν και διαδέχθηκε τον Άγγλο Αναστασιάδη, ο Ολλανδός μετρά 9 νίκες, 8 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 21 ματς. Αλλά επί της ουσίας δεν έχει να επιδείξει τίποτα. Καμία πρόοδος, καμία βελτίωση της εθνικής ομάδες. Γιατί το σχολιάζω κατά αυτό τον τρόπο; Θα το εξηγήσω αναλυτικά παρακάτω… Ας δούμε τα «έργα» και τις ημέρες του…

Φαν’τ Σιπ: Νίκες όταν όλα είχαν κριθεί

Ανέλαβε μετά από 4 ματς στα προκριματικά του EURO 2020. Σε 6 αναμετρήσεις που κοουτσάρισε, είχε απολογισμό 3 νίκες, μια ισοπαλία και 2 ήττες. Μονάχα που οι νίκες ήρθαν μετά από τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η εντός έδρας ισοπαλία με το Λιχτενστάιν. Η Ελλάδα τερμάτισε στην 3 θέση του ομίλου, στο -4 από την δεύτερη Φιλανδία. Είχε και αρνητικό συντελεστή γκολ (σ.σ.: -2 με 12-14 τέρματα).

Φαν’τ Σιπ: Σε αυτό το γκρουπ τερμάτισε δεύτερη

Εν συνεχεία ήρθε η σειρά του Nations League. Όμιλος με Σλοβενία, Κόσοβο και Μολδαβία. Για να ανέβει η εθνική ομάδα κατηγορία (σ.σ.: από την 3η στη 2η) και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσει την πρόκριση στο EURO 2020. Έλα, όμως, που για μια ακόμα φορά το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Αήττητη μεν η Ελλάδα, αλλά με τρεις ισοπαλίες σε έξι ματς δεν πας πουθενά. Δύο ματς χωρίς νίκη απέναντι στον βασικό αντίπαλο για την πρώτη θέση της Σλοβενία, όπως και το καταδικαστικό, εντός έδρας, 0-0 με το Κόσοβο (14/10/2020). Δεύτερη θέση και σε αυτό τον όμιλο, αλλά όλα καλά…

Φαν’τ Σιπ: Γκέλες με τους αδυνάτους του ομίλου

Μετά υπήρξε η ψευδαίσθηση με το… όνειρο του Κατάρ. Το οποίο, όμως, ξεθώριασε τον Μάρτιο και χάθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη. Σούπερ εκκίνηση με εκτός έδρας ισοπαλία με την Ισπανία (1-1). Και μετά τί; Δύο ακόμα ισόπαλα αποτελέσματα, επίσης με 1-1. Αρχικά εντός έδρας με τη Γεωργία και στη συνέχεια εκτός έδρας με το Κόσοβο. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να μην παρουσιάσει καμία απολύτως βελτίωση. Αντίθετα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Τώρα πρέπει να «μιλήσει» ο Ζαγοράκης

Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αυτός που πρέπει να «παίξει» μπάλα τώρα είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Αφουγκράζεται την εικόνα των αποδυτηρίων. Αντιλαμβάνεται πώς αυτή η «συνταγή» δεν τραβάει, δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Πρέπει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο και απαραίτητο. Ποιό είναι αυτό; Να λύσει τη συνεργασία με τον Φαν’τ Σιπ και να βρει τον διάδοχό του.

Αν δεν το κάνει θα είναι συνυπεύθυνος, καθώς θα «υποθηκεύσει» το μέλλον της εθνικής ομάδας. Στόχος, πια, δεν υπάρχει. Φαν’τ Σιπ: Ένας προπονητής χωρίς ιδέες. Ας δώσουν σε κάποιον άλλο, ικανότερο, τα «κλειδιά» της εθνικής ομάδας για να αναλάβει δράση. Να φτιάξει την ομάδα και να την οδηγήσει στα προκριματικά για το EURO 2024, αλλά και στο επόμενο Nations League. Να δώσει ένα όραμα ξανά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι ο Ολλανδός απέτυχε σε όλα αυτά.