Ένα ασύλληπτο ρεκόρ που δεν μέτρησε ποτέ – Όταν ο Ελιούντ Κιπτσόγκε τερμάτισε στον μαραθώνιο σε λιγότερο από δυο ώρες [vid]

Ένα ασύλληπτο ρεκόρ που δεν μέτρησε ποτέ – Όταν ο Ελιούντ Κιπτσόγκε τερμάτισε στον μαραθώνιο σε λιγότερο από δυο ώρες [vid]

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  12.10.2021 | 10:48

Όταν ο Κενυάτης «χρυσός» Ολυμπιονίκης «έσπασε»... τα χρονόμετρα

Το κατόρθωμά του έχει ενταχθεί στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου. Η επίδοσή του, ωστόσο, είναι σα να μην έγινε ποτέ.
Ήταν 12 Οκτωβρίου του 2019, όταν ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε έγινε ο πρώτος δρομέας μεγάλων αποστάσεων που κατάφερε να καλύψει σε λιγότερες από δυο ώρες την απόσταση του μαραθωνίου στο INEOS Challenge της Βιέννης.

Διένυσε τα 42.195 μ. του μαραθωνίου σε 1:59.41.

Ο Κενυάτης πρωταθλητής είχε την πολύτιμη βοήθεια 41 δρομέων – «λαγών» που του έδιναν ρυθμό, ώστε να μπορέσει να πετύχει αυτή την αδιανόητη επίδοση.

Να τονιστεί πως το επίτευγμα αυτό δεν μέτρησε ποτέ, διότι ο μαραθώνιος δεν έγινε, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το INEOS Challenge της Βιέννης δεν συμπεριλαμβάνεται στους Μαραθώνιους της WA.

«Νιώθω καλά» ήταν τα πρώτα λόγια του Κενυάτη που έδωσε έμφαση στο γεγονός πως χρειάστηκαν 65 χρόνια (σ.σ. μετά την επίδοση του Roger Bannister το 1954) για να γράψει ένας αθλητής ιστορία στο αγώνισμα. «Χαίρομαι που είμαι ο άνθρωπος που τρέχει κάτω από δύο ώρες» σημείωσε ο Κιπτσόγκε και παρακίνησε και άλλους αθλητές «να το τολμήσουν» καθώς «δεν υπάρχουν όρια» που να μην σπάνε.

Το ρεκόρ μπορεί να μην μέτρησε ποτέ. Ο Κιπτσόγκε, ωστόσο, έχει δημιουργήσει τον δικό του «μύθο» στον μαραθώνιο με τα δύο χρυσά μετάλλια που έχει κατακτήσει στο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και του Τόκιο το 2021.