Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ταξίδι της Φλόγας στις 18 Οκτωβρίου χωρίς θεατές [pics]

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ταξίδι της Φλόγας στις 18 Οκτωβρίου χωρίς θεατές [pics]

 Αγγελική Βύζικα

  |  18.09.2021 | 10:23

Η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022 πρόκειται να αρχίσει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία και θα την παρακολουθήσουν  μόνο επίσημοι και λίγοι καλεσμένοι λόγω των «κινδύνων που εγκυμονεί ο Covid-19». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Insidethegames, που ειδικεύεται σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε […]

Η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022 πρόκειται να αρχίσει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία και θα την παρακολουθήσουν  μόνο επίσημοι και λίγοι καλεσμένοι λόγω των «κινδύνων που εγκυμονεί ο Covid-19». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Insidethegames, που ειδικεύεται σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε την απόφαση, αναφέροντας σε δήλωση: «Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο Covid-19 ελήφθησαν υπόψη στις αποφάσεις και το πρωτόκολλο για την εκδήλωση».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters  ανέφερε ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου και η απόφαση για την αναστολή της λήψης είχε ληφθεί μετά από διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Πεκίνο 2022.

Αν και την Τελετή Αφής της Φλόγας την παρακολουθούν λίγοι προσκεκλημένοι, επιτρεπόταν συνήθως να υπάρχουν θεατές στο δεύτερο μέρος της Τελετής, καθώς ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος λαμβάνει τη Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας.

Η Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να είναι παρούσα όπως και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Ακόμη μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική, ανακοινώθηκε επίσης ότι η Φλόγα θα μεταφερθεί κατευθείαν στην Αθήνα, όπου θα καίει στο λόφο της Ακρόπολης, πριν από τη σύντομη τελετή παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνο για τους Αγώνες, που θα αρχίσουν στις 4 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Το ταξίδι της Φλόγας στην Ελλάδα διαρκεί συνήθως περίπου μία εβδομάδα και θα είναι μόλις η τέταρτη φορά που το ταξίδι περικόπτεται.

Το 1948, ο εμφύλιος πόλεμος ανάγκασε την εκτροπή της λαμπαδηδρομίας στο λιμάνι του Κατάκολου και το 1984, η Φλόγα μεταφέρθηκε απευθείας στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη μετά από διαμάχη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Λος Άντζελες για την εμπορευματοποίηση της λαμπαδηδρομίας. Το 2020, αν και η τελετή, πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές στο Αρχαίο Στάδιο, σχεδιάστηκε μια πλήρης σκυταλοδρομία σε όλη την Ελλάδα, αλλά ήταν τόσος ο κόσμος στη Σπάρτη τη δεύτερη ημέρα της σκυταλοδρομίας, που θέλησε να δει τον κινηματογραφικό αστέρα Τζέραρντ Μπάτλερ να μεταφέρει τη Φλόγα, όπου οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το υπόλοιπο της Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα ως προληπτικό μέτρο για τον κορονοϊό.

Η τελετή παράδοσης για να περάσει επίσημα η Φλόγα στην πόλη που θα φιλοξενούσε τους Αγώνες, συντομεύθηκε και οι αθλητές που επρόκειτο να ταξιδέψουν από το Τόκιο για να παραλάβουν τη Φλόγα έμειναν στην Ιαπωνία.