Αυτή είναι η σύμβαση του Μάκη Ασημακόπουλου με τον ΣΕΓΑΣ – Πώς φθάσαμε στο εξώδικο

Αυτή είναι η σύμβαση του Μάκη Ασημακόπουλου με τον ΣΕΓΑΣ – Πώς φθάσαμε στο εξώδικο

 Θοδωρής Γεωργαντάς

  |  25.05.2021 | 17:46

Αίσθηση στον ελληνικό στίβο και κυρίως στο δρομικό κίνημα στη χώρα μας έχει προκαλέσει η είδηση με το εξώδικο που έστειλε στον ΣΕΓΑΣ ο Μάκης Ασημακόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας «Synergy Ο.Ε.», που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την οργάνωση και την διεξαγωγή τριών εκ των μεγαλύτερων διοργανώσεων της ομοσπονδίας, του Ημιμαραθωνίου και του Μαραθωνίου της […]

Αίσθηση στον ελληνικό στίβο και κυρίως στο δρομικό κίνημα στη χώρα μας έχει προκαλέσει η είδηση με το εξώδικο που έστειλε στον ΣΕΓΑΣ ο Μάκης Ασημακόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας «Synergy Ο.Ε.», που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την οργάνωση και την διεξαγωγή τριών εκ των μεγαλύτερων διοργανώσεων της ομοσπονδίας, του Ημιμαραθωνίου και του Μαραθωνίου της Αθήνας, καθώς και της σειράς αγώνων Run Greece. Στο εξώδικο αναφέρεται ότι δεν έχουν καταβληθεί από τον ΣΕΓΑΣ χρήματα για τα ποσοστά που δικαιούται η εταιρεία του από χορηγίες και συνδρομές από το δεύτερο μισό του 2018 και μετά. Επίσης, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για τις συμβατικές αμοιβές του προσωπικού του μέσα στο 2021 (5 μήνες δηλ.). Υπάρχουν οφειλές για τις αμοιβές του προσωπικού της εταιρίας και από το 2020.

Τι αναφέρει, όμως, η σύμβαση που υπογράφτηκε το 2018, ύστερα από την επικράτηση της εταιρίας του Μ. Ασημακόπουλου σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΣΕΓΑΣ το 2017; Ο διαγωνισμός είχε την έγκριση όλων των αρμόδιων αρχών της χώρας, έχει δημοσιοποιηθεί, όπως γίνεται, άλλωστε, με όλους τους δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς και εκεί αναζητήσαμε στοιχεία της σύμβασης, που δείχνουν και την εικόνα της.

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, στη σύμβαση (που προέρχεται από το διαγωνισμό), ο ΣΕΓΑΣ καταβάλει τα χρήματα για την αμοιβή του προσωπικού της εταιρίας, που ασχολείται με τον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο και τους αγώνες της σειράς Run Greece, καθώς και το μάρκετινκγ και τις χορηγίες του συνόλου του ΣΕΓΑΣ και όχι μόνο των δρομικών αγώνων. Ετησίως το συνολικό ποσό δεν μπορεί να είναι πάνω από 135.000 ευρώ για συνολικά πέντε άτομα και μία σειρά από έκτακτο προσωπικό της εβδομάδας των αγώνων. Σε αυτό το τελικό μικτό ποσό συμπεριλαμβάνονται βεβαίως τόσο τα χρήματα της εφορίας (υπολογίζουμε περίπου 40.000 ευρώ ετησίως), όσο και της ασφάλισης (υπολογίζουμε περίπου 15.000 ευρω ετησίως).  Για πέντε εργαζόμενους, λοιπόν, το ποσό που θα απομένει είναι περίπου 80.000 ευρώ για τους καθαρούς μισθούς τους. Μία διαίρεση δια πέντε είναι υπεραρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι κατά μέσω μ.ο. ο κάθε εργαζόμενος θα εισπράττει καθαρά λιγότερα από 17.000 ευρώ ετησίως.

Ούτε ένα ευρώ από χορηγίες σε είδος

Από εκεί και πέρα, στη σύμβαση αναφέρεται ποσοστό 15% για την εταιρία επί των χορηγιών που φέρνει στο ΣΕΓΑΣ και τους αγώνες του, έχοντας και την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης και εξυπηρέτησης των εν λόγω χορηγών. Αυτό το ποσοστό (θεωρείται πολύ κοντά στον μ.ο.) αφορά σε χρήματα. Σε ρευστό, δηλαδή, που καταβάλλονται από τους χορηγούς. Υπάρχουν, ωστόσο, και χορηγίες σε είδος, όπως για παράδειγμα αθλητικό υλικό, αεροπορικά εισιτήρια, εκατοντάδες χιλιάδες φιάλες νερού, δεκάδες χιλιάδες τρόφιμα για τους αγώνες, προμήθειες και υπηρεσίες εκατοντάδων χιλιάδων για τους αγώνες, κλπ.. Το ύψος αυτών των χορηγιών σε είδος κοστολογούνται σε περίπου 1,5 εκατ ευρώ ετησίως. Από αυτές τις χορηγίες η εταιρία που τις κλείνει και τις διαχειρίζεται, δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ.

Το ποσοστό από τις συνδρομές

Στην σύμβαση υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 15% επί της αύξησης του συνολικού ποσού από τις συνδρομές που καταβάλλουν οι δρομείς. Η εταιρία εισπράττει τα χρήματα που αναλογούν στο ποσοστό της από τις 920.000 ευρώ και πάνω.  Για παράδειγμα, αν το συνολικό ποσό των συνδρομών είναι 1 εκατ ευρώ, τότε το ποσοστό αφορά στο επιπλέον ποσό από τις 920.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή επί των 80.000 ευρώ.

Όπως σχεδόν σε όλες τις συμβάσεις, έτσι και σε αυτή που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΣΕΓΑΣ και της εταιρίας του Μ. Ασημακόπουλου, υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των χρημάτων που οφείλονται στην εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομοσπονδία, ουδέποτε ζητήθηκαν χρήματα για τόκους, λόγω της καθυστέρησης πληρωμών προς την εταιρία, που σχεδόν πάντα υπήρχαν.

Γιατί τώρα;

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάκης Ασημακόπουλος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Παναγόπουλου και του αείμνηστου Βασίλη Σεβαστή. Στο λογικό ερώτημα «γιατί τώρα το εξώδικο», η απάντηση δίνεται, μέσω της ίδιας της λογικής. Όσοι γνωρίζουν τον Ασημακόπουλο, ξέρουν ότι ουδέποτε θα έπαιρνε θέση με οποιοδήποτε τρόπο (το εξώδικο έχει πολλές μεταφράσεις) κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου του ΣΕΓΑΣ. Δεν το έκανε ποτέ του.

Χρήματα προς τον υψηλό αθλητισμό

Είναι κοινό μυστικό (για να ακριβολογούμε δεν είναι καν μυστικό) το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έμπαιναν στο ταμείο του ΣΕΓΑΣ από τον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο κ.λπ πήγαιναν στο κομμάτι του υψηλού αθλητισμού. Προετοιμασίες αθλητών, οδοιπορικά, υγειονομική κάλυψη κ.λπ. Αυτό συνέβαινε για έναν απλούστατο λόγο. Η επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ από το κράτος το 2009 ήταν περίπου 11 εκατ ευρώ και το 2020 η επιχορήγηση αυτή δεν ξεπέρασε τα 2,5 εκατ ευρώ, δηλ. 77% κάτω. Από ένα σημείο και μετά, λοιπόν, οι δαπάνες για τον υψηλό αθλητισμό καλύπτονταν από τα χρήματα του μαραθωνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58