Αντισυνταγματικό το Σχέδιο Νόμου για την Ε.Ο.Ε.

Αντισυνταγματικό το Σχέδιο Νόμου για την Ε.Ο.Ε.

 newsroom

  |  18.08.2020 | 13:37

Κριτική τεσσάρων σημείων από την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) στο Σχέδιο Νόμου που προωθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Μεταξύ των άλλων, το θεωρεί αντισυνταγματικό «Με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος (!)» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Στο ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια, γίνεται λόγος για την αναδρομικότητα των θητειών ενώ όπως προσθέτει «Καταστρατηγείται η […]

Κριτική τεσσάρων σημείων από την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) στο Σχέδιο Νόμου που προωθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μεταξύ των άλλων, το θεωρεί αντισυνταγματικό «Με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος (!)» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Στο ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια, γίνεται λόγος για την αναδρομικότητα των θητειών ενώ όπως προσθέτει «Καταστρατηγείται η αρχή του «αυτοδιοίκητου» των αθλητικών φορέων».

Αναλυτικά το ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.):

 

  1. Η Ε.Ο.Ε. θεωρεί ότι η κατάθεση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου προς διαβούλευση, στην «καρδιά» των θερινών διακοπών τη στιγμή που όλα τα στελέχη του αθλητικού κινήματος της χώρας βρίσκονται σε διακοπές, δεν δίνει την δυνατότητα για ευρεία συμμετοχή στη διαβούλευση των αθλητικών φορέων, των στελεχών, των προπονητών, των αθλητών αλλά και των πολιτών στην διαμόρφωση του μέλλοντος τους.

 

  1. Σε δεύτερη ανάγνωση το Σχέδιο νόμου, διακρίνεται για α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α με την επανάληψη διατάξεων αναδρομικής ισχύος (!). Η ΕΟΕ δηλώνει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετη με την θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών αρκεί να τίθεται εντός του πλαισίου της καταστατικής ελευθερίας του κάθε αθλητικού φορέα (αυτορρύθμιση). Πλέον αυτού οι εν λόγω ρυθμίσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα ισχύοντα στα καταστατικά των Παγκόσμιων Αθλητικών Ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος.

 

  1. Για την αναδρομικότητα των θητειών παραγνωρίζεται η εκπεφρασμένη παντοιοτρόπως αντίθετη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) που έχει δηλωθεί γραπτά και προφορικά με σαφήνεια από όλα τα κλιμάκια της, μη εξαιρουμένου του ίδιου του Προέδρου της.

 

  1. Καταστρατηγείται η αρχή του «αυτοδιοίκητου» των αθλητικών φορέων που έχει θεσπισθεί με την υπ αριθμό 5 θεμελιώδη αρχή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη της Δ.Ο.Ε. με την θέσπιση διατάξεων πολιτικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού και ειδικότερα στις εκλογικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων.

 

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κ α λ ε ί τον Υφυπουργό Αθλητισμού να επανεξετάσει τις επίμαχες διατάξεις και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την αναδρομικότητα στις θητείες του Σχεδίου Νόμου στη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και της συζήτησης του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας ότι επιθυμία δική του αλλά και της Κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο καταστατικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του αθλητικού κινήματος το οποίο θα είναι λειτουργικό, διαφανές και πλήρως εναρμονισμένο με τους ισχύοντες κανόνες του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη (Ο.Κ.Χ.).

 

Ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο λειτουργίας αρμόζει και αξίζει στον Ελληνικό αθλητισμό που το έχει κερδίσει εδώ και πολλές 10ετίες με τις μάχες και τις διακρίσεις του και που τον έχουν καταστήσει το πιο έγκυρο και αξιόπιστο πρεσβευτή της πατρίδας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58