Αφγανιστάν: Συγκλονιστική προτροπή της πρώην αρχηγού της εθνικής ποδοσφαίρου σε παίκτριες [pics&vids]

 Κωνσταντίνα Γεωργίου

  |  20.08.2021 | 14:11

Το Αγφανιστάν φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα περίοδο «σκοταδισμού» μετά την ανακατάληψη της εξουσίας απο τους Ταλιμπάν. Διάσημες αθλήτριες καλούνται να εξαφανίσουν οποιοδήποτε ίχνος παρουσίας τους απο τα σόσιαλ μίντια και να κάψουν οτιδήποτε προδίδει την αθλητική τους ταυτότητα. Μιλώντας απο την Κοπεγχάγη στο «Reuters» η Καλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου […]

Το Αγφανιστάν φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα περίοδο «σκοταδισμού» μετά την ανακατάληψη της εξουσίας απο τους Ταλιμπάν.

Διάσημες αθλήτριες καλούνται να εξαφανίσουν οποιοδήποτε ίχνος παρουσίας τους απο τα σόσιαλ μίντια και να κάψουν οτιδήποτε προδίδει την αθλητική τους ταυτότητα.

Μιλώντας απο την Κοπεγχάγη στο «Reuters» η Καλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν και ακτιβίστρια, καλεί τις παίκτριες να προβούν σε ενέργειες για την άμεση διαγραφή κάθε στοιχείου της αθλητικής τους δραστηριότητας.

«Σήμερα τις καλώ να “σβήσουν” τα ονόματά τους, να διαγράψουν τα προφίλ, τις φωτογραφίες τους και ότι άλλο υπάρχει αναρτημένο στο διαδύκτιο για την ασφάλειά τους. Ακόμα τις καλώ να κάψουν τις φανέλες της Εθνικής με τα όνοματά τους.

Είναι οδυνηρό για εμένα. Για μία ακτιβίστρια όπως εγώ που όρθωσε το ανάστημά της και έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να καταφέρει να κερδίσει την ταυτότητά της ως γυναίκα και παίκτρια της Εθνικής Ομάδας. Για το εθνόσημο και το δικαίωμα να εκπροσωπούμε τη χώρα μας».

H Ποπάλ ανέφερε πως στο παρελθόν οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει, βιάσει και λιθοβολήσει γυναίκες και οι παίκτριες βρίσκονται υπό το καθεστώς τρόμου.

«Είναι φοβισμένες και ανήσυχες, όχι μόνο οι παίκτριες αλλά και οι ακτιβίστριες. Δεν έχουν που να απευθυνθούν, που να ζητήσουν προστασία και βοήθεια. Φοβούνται πως ανά πάσα στιγμή θα χτυπήσει η πόρτα».

Εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε: «Εκφράζουμε την ανησυχία και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Αγφανιστάν και θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε την κατάσταση στη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Με τη σειρά της και η Ομοσπονδία Ποδηλασίας του Αφγανιστάν ζήτησε απο τις αθλήτριές της να ακολουθήσουν τη συμβουλή της Ποπάλ.

«Πρός το παρόν είναι ασφαλείς, όμως μέσα σε ένα με δύο μήνες αυτό θα αλλάξει. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη ζωή τους. Δεν θα έχουν πλέον την ελευθερία να κάνουν ποδήλατο».

Μέλη της ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν που αποτελείται απο κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών, κατάφεραν να διαφύγουν στο Κατάρ σύμφωνα με δήλωση του ιδρυτή της ομάδας, Ρόγια Μαχμπούμπ.

«Οι Ταλιμπάν δήλωσαν πως θα επιτρέψουν στα νεαρά κορίτσια να μορφωθούν στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος της Σαρίας. Θα πρέπει να περιμένουμε για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό».

Πληροφορίες απο «Reuters» και «Guardian»