11η Σεπτεμβρίου: «Ο άνθρωπος με την κόκκινη μπαντάνα» [pics & vids]

11η Σεπτεμβρίου: «Ο άνθρωπος με την κόκκινη μπαντάνα» [pics & vids]

 Γιάννης Νιαστίτης

  |  28.09.2021 | 19:36

Γουέλς Ρέμι Κρόουδερ: Όταν ένας άνθρωπος, αψηφά τον θάνατο και γίνεται το σύμβολο της ζωής.

11 Σεπτεμβρίου 2001. 20 χρόνια μετά…. Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο για πάντα και σηματοδότησε  με τον πιο σοκαριστικό και… «αποκαλυπτικό» τρόπο, την έλευση του 21ου αιώνια, είναι ακόμη επίκαιρη. Άλλωστε οι συνέπειες της ακόμη και σήμερα είτε επηρεάζουν τον κόσμο μας (π.χ. «πόλεμος κατά της τρομοκτατίας», τρομοκρατικές επιθέσεις) είτε αφήνουν έντονα ερωτηματικά για το μέλλον (π.χ.αποχώρηση Αμερικανών από το Αφγανιστάν).

Το σήμερα στο Ground Zero

Στην ευρύτερη περιοχή του Ground Zero, η ζωή φαίνεται πως κυλά κανονικά ξανά και η περίφημη 9/11 ανήκει σε κάποιο… μακρινό παρελθόν. Το One World Trading Center – το κτίριο που ολοκληρώθηκε το 2013 και έμελλε να αντικαταστήσει ως σύμβολο της Νέας Υόρκης τους Δίδυμους Πύργους – ορθώνεται επιβλητικά στα 541μ. και δείχνει να αποτελεί την πυξίδα για το γεμάτο αυτοπεποίθηση μέλλον που προσδοκά να βρει ξανά το Big Apple. Όμως την ίδια στιγμή το παρελθόν είναι παντού παρόν…

Αυτή η αίσθηση εκείνης της αποφράδας ημέρας δεν γίνεται πουθενά πιο μελαγχολική και στενάχωρη από το Μουσείο Μνήμης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, που «άνοιξε» τις πύλες του, τον Μάιο του 2014. Απομεινάρια των θεμελίων των Δίδυμων Πύργων και χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, υπενθυμίζουν το μέγεθος της τραγωδίας εκείνης της μέρας, αλλά παράλληλα ανασύρουν από τη λήθη και ιστορίες θάρρους και ανέλπιστου ηρωισμού, μπροστά στον θάνατο.

Ένα από αυτά τα αντικείμενα είναι και μια κόκκινη μπαντάνα που ανήκε σε ένα από τα θύματα των επιθέσεων, τον Γουέλς Ρέμι Κρόουδερ. Ενός από τους κατοπινούς ήρωες – σύμβολα  εκείνης της ημέρας που έμεινε γνωστός ως ο «άνθρωπος με την κόκκινη μπαντάνα».

See the source image

Κρόουδερ: «Ο άνθρωπος με την κόκκινη μπαντάνα»

Αλλά ας  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…  Ο 24χρονος Κρόουδερ εργαζόταν ως διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Sandler O’ Neill and Partners που εδραζόταν στον Νότιο Πύργο και βρισκόταν όπως και περίπου 17.000 άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της δουλειάς του, το πρωί της 11/9. Στις 09:03 ώρα η πτήση United Airlines 175… συντρίβεται στον χώρο μεταξύ του 77ου και 83ου ορόφου. Επικρατεί πανικός και θρήνος. Η «λογική» θα επέταζε, ο  Κρόουδερ αφού είχε διασωθεί και απορροφήσει το αρχικό σοκ της πρόσκρουση να κατευθυνόταν προς το εισόγειο και τη σωτηρία.

Όμως ο Κρόουδερ δεν ήταν ένας κοινός άνθρωπος. Εθελοντής πυροσβέστης από τα 16 του, παράλληλα με τη δουλειά του και αθλητής του Lacrosse στο Κολέγιο της Βοστώνης, όπου και φοίτησε, αυτή η επιλογή ήταν εκτός συζήτησης. Αφού τηλεφωνεί πρώτα στη μητέρα του για να τη διαβεβαιώσει ότι είναι ζωντανός, δίχως να το σκεφτεί, κατευθύνεται στον 78ο όροφο – εκεί όπου η πρόσκρουση είχε ήδη αφήσει πάνω από 180 νεκρούς υπαλλήλους.

One of Welles Crowther's bandanas on display at the National 9/11 Memorial and Museum in New York City.

Εκεί βρίσκει ανέλπιστα ένα γκρουπ επιζώντων και αφού τους οδηγήσει 17 ορόφους πιο κάτω – κουβαλώντας ταυτόχρονα μια τραυματισμένη γυναίκα – μέσω μιας κινούμενης σκάλας που λειτουργούσε ακόμη, θα επιστρέψει πίσω για να αναζητήσει και άλλους επιζώντες. Φτάνοντας ξανά πίσω στον 78ο όροφο, οι καπνοί ήταν τόσο έντονοι που θα αναγκαστεί να προστατέψει το πρόσωπο του, φορώντας την αγαπημένη του κόκκινη μπαντάνα, σήμα κατατεθέν του από μικρή ηλικία.

Αυτή τη φορά δεν θα προσφέρει μόνο πρώτες βοήθειες και θα οδηγήσει ξανά και άλλους επιζώντες στην ασφάλεια, αλλά θα συμμετάσχει ενεργά στο έργο των πυροσβεστών για να σβηστούν οι επικίνδυνες εστίες φωτιάς.  Επιζώντες θα αναφέρουν ζργότερα ότι οδήγησε στην ασφάλεια τουλάχιστον 20 άτομα. Δεν θα σκεφτεί ποτέ να σωθεί και ας είχε τον χρόνο. Θα παραμείνει εκεί για να βοηθήσει.

Μέχρι τη στιγμή που ο χρόνος θα σταματήσει… στις 09:59 ώρα Νέας Υόρκης. Ο Νότιος Πύργος καταρρέει. Μαζί του θα παρασύρει στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο κτίριο – μαζί με τους άμεσους θανάτους λόγω της σύγκρουσης – θα είναι 630. Ανάμεσά τους θα είναι και ο Κρόουδερ.

Κρόουδερ: Ένας εθνικός ήρωας

Λίγους μήνες αργότερα οι μαρτυρίες δύο γυναικών που διασώθηκαν χάρις στην αυτοθυσία του Κρόουδερ –  των Λινγκ Γιανγκ και Τζούντι Γουέιν – στους New York Times για τον «άνθρωπο με την κόκκινη μπαντάνα», θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της Άλισον Κρόουδερ που θα επικοινωνήσει μαζί τους.

Η άτυχη μητέρα θα αναγνωρίσει αμέσως τον γιο της από τις φωτογραφίες που έβγαλαν οι επιζώντες για να θυμούνται για πάντα τον σωτήρα τους και ο ηρωισμός του Κρόουδερ, έμελλε πλέον να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της εξιστόρησης εκείνων των 102 λεπτών που άλλαξαν τον κόσμο, σε κάθε αμερικανικό σπίτι.

Ενδεικτικό του θαυμασμού αλλά και της αίσθησης που προκάλεσε αυτή η «μικρή» νίκη της ανθρώπινης  αυταπάρνησης για τον διπλανό μας απέναντι στην καταστροφή και τον όλεθρο, στην αμερικανική κοινωνία, είναι ότι κατά την ομιλία του με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, στις 15/5/2014, ο τότε Αμερικανός Προέδρος Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Κρόουδερ.

«Δεν ήξεραν το όνομα του (σ.σ. οι επιζώντες). Δεν ήξεραν από πού είχε έλθει. Ήξεραν όμως ότι οι ζωές τους είχαν σωθεί από τον άνθρωπο με την κόκκινη μπαντάνα. Συμμετείχε ενεργά και κάλεσε βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Φρόντισε τους τραυματίες. Οδήγησε τους επιζώντες μέσω της σκάλας που λειτουργούσε ακόμη μετά την πρόσκρουση στην ασφάλεια. Κουβάλησε για 17 ορόφους μια γυναίκα. Και μετά ανέβηκε ξανά. Έφερε και άλλους στην ασφάλεια. Και μετά πάλι το ίδιο. Μέχρι τη στιγμή που ο Νότιος Πύργος κατέρρευσε».

Προς τιμήν του Κρόουδερ το Κολέγιο της Βοστώνης οργανώνει κάθε Οκτώβριο το Welles Remy Crowther Red Bandana Run (5 χλμ.), ενώ η ομάδα American Football του κολεγίου από το 2014 και έπειτα, φοράει ειδικές φανέλες σε σχήμα κόκκινης μπαντάνας σε κάθε παιχνίδι που βρίσκεται χρονολογικά πιο κοντά στην επέτειο της 11/9.