Γυμναστική στο σπίτι: Τι μαρτυρούν έρευνες για το νέο τρόπο άσκησης [vid]

Γυμναστική στο σπίτι: Τι μαρτυρούν έρευνες για το νέο τρόπο άσκησης [vid]

 Γιώργος Ξηρός

  |  25.05.2021 | 16:12

Η πανδημία του COVID-19 έφερε τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης σε ολόκληρο τον κόσμο και άλλαξε άρδην τις προτεραιότητες και τον τρόπο που γυμνάζεται ο άνθρωπος. Οι ασκούμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους στούντιο και γυμναστήρια, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: Στη φύση (εξωτερικές δραστηριότητες) ή στο σπίτι. Οι παραπάνω επιλογές […]

Η πανδημία του COVID-19 έφερε τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης σε ολόκληρο τον κόσμο και άλλαξε άρδην τις προτεραιότητες και τον τρόπο που γυμνάζεται ο άνθρωπος.


Οι ασκούμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους στούντιο και γυμναστήρια, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: Στη φύση (εξωτερικές δραστηριότητες) ή στο σπίτι. Οι παραπάνω επιλογές προσφέρονται για όλα τα επίπεδα ασκουμένων. Οι μυημένοι της γυμναστικής επιλέγουν εφαρμογές που τους δίνουν την δυνατότητα να έχουν τον virtual trainer (εικονικό γυμναστή) on demand στην οθόνη τους, να τους παροτρύνει, καθοδηγήσει να τους διορθώσει με στόχο την εμπειρία και την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Οι προπονήσεις on demand είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ, ενώ μεγάλο μέρος της προτίμησης του κοινού αποτελούν και τα live streaming classes (ζωντανή ροή εξ αποστάσεως). Η παρακολούθηση των on demand τάξεων αυξάνεται γραμμικά κάθε εβδομάδα, ενώ το ότι μένουμε στο σπίτι πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι σταματήσαμε να χρειαζόμαστε σωματική δραστηριότητα. Αντίθετα, είναι πιο σημαντική από ποτέ!

Η αυτοεξυπηρέτηση και η ευεξία είναι πιο σημαντικές από ποτέ και οι αριθμοί-στατιστικά, που έχουμε από μεγάλες εταιρείες fitness app και software του εξωτερικού, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα μαθήματα φυσικής κατάστασης. Πριν από την πανδημία ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούσαν για την φυσική τους δραστηριότητα αποκλειστικά πλατφόρμες on demand δεν ξεπερνούσε το 5% του γενικού ποσοστού. Από τα μέσα Μαρτίου του 2020 και μετά, η αύξηση στην Αμερική είναι της τάξης του 230%!

Αν και δεν είναι πλέον σε θέση να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους γυμναστήρια, η πλειοψηφία των μελών ανέφερε ότι εξακολουθούν να είναι αφοσιωμένοι στις ρουτίνες γυμναστικής τους. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το ένα τέταρτο των ατόμων που γυμνάζονται συστηματικά ασκείται περισσότερο από ό, τι πριν από την πανδημία (είτε πιο συχνά είτε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους).

Λόγοι για λιγότερη άσκηση

Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό ανθρώπων που δηλώνει ότι γυμνάζεται λιγότερο από ό, τι πριν από την πανδημία. Ο βασικός λόγος που αναφέρεται δεν αποτελεί έκπληξη: Είναι το γεγονός ότι οι αγαπημένες του τοποθεσίες γυμναστικής είναι κλειστές. Πολλοί αναφέρουν επίσης έλλειψη κινήτρων και περιορισμένη πρόσβαση σε όργανα γυμναστικής. Γι’ αυτό το λόγο πολλά γυμναστήρια δανείζουν προσωρινά τον εξοπλισμό τους σε μέλη ενώ παραμένουν κλειστά ή προτείνουν δημιουργικά υποκατάστατα για αντίσταση – επιβάρυνση με είδη οικιακής χρήσης.

Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για οικιακό εξοπλισμό που έχουν αναφερθεί σημαντικές ελλείψεις σε μεγάλα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης και ηλεκτρονικού εμπορίου, καθιστώντας τα ελεύθερα βάρη ένα σπάνιο εμπόρευμα (πιθανώς δεύτερο μετά το χαρτί υγείας)!!

Στο σπίτι – που;;

Το σαλόνι είναι το πιο δημοφιλές δωμάτιο για να γυμναστείτε στο σπίτι! Σύμφωνα με έρευνες στην Αμερική (mindbody.com) αναφέρεται ότι η πλειοψηφία (61%) δηλώνει ότι γυμνάζεται στο σαλόνι. Οι λιγότερο δημοφιλείς επιλογές στο σπίτι είναι το υπνοδωμάτιο (25%) ή το γραφείο (8%). Μερικοί τέλος ακόμη ότι γυμνάζονται στις….κουζίνες τους. Πέραν του σπιτιού, ένα 55% δηλώνει ότι γυμνάζεται σε εξωτερικό χώρο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από την έναρξη της πανδημίας.

Παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση, η άσκηση παραμένει βαθιά κοινωνική διαδικασία. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων που γυμνάζεται το κάνει παρέα με ένα φίλο -η, το κατοικίδιο του, ένα μέλος της οικογένειας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA

Χορτοφαγική διατροφή: 10+1 τροφές που θα κάνουν την καθημερινότητά σας γευστικότερη

Η χορτοφαγία, δηλαδή η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών γίνεται ολοένα και συχνότερα τρόπος ζωής πολλών ατόμων στη χώρα μας. Συχνά δημιουργείται το διατροφικό δίλημμα αν, με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στερείται πολύτιμα στοιχεία ή μπορεί να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Η απάντηση είναι ότι μπορεί, καθώς υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, […]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

05.11.2021 | 14:07

Ράγισμα στο πλευρό ο Μουνάφο

Ο Μουνάφο που αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων με χτύπημα στο πλευρό υπέστη ράγισμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:37

«Ο Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Καρυπίδη ότι θα τον βάλει σε αναπηρικό καροτσάκι»

Ο Άρης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

01.11.2021 | 00:19

Ασύλληπτο γκολ από τον μυθικό Ζλάταν με απευθείας φάουλ [vds]

Με ένα απίθανο φάουλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ για τη Μίλαν στο 25ο λεπτό του ντέρμπι με τη Ρόμα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

31.10.2021 | 23:58